У недељу, 18. октобра 2015., ПЕК „ГОРА“ организује планинарски излет на Бешњају са проласком кроз кањон речице Вољевице.

За превоз ћемо користити приградски аутобус на линији 601 – Ћифтина ћуприја-Букоровац, који креће по недељном реду вожње у 7:00 са аутобуског стајалишта код Ћифине ћуприје. Учесници ове акције, који желе да искористе овај превоз, треба да буду код Ћифтине ћуприје пре 7 сати или на некој од успутних станица према Букоровцу. Аутобусом путујемо до последње станице, код воденице у Букоровцу, где би требали да стигнемо нешто пре 7:30. Групе планинара могу се удружити и превести се до воденице у Букоровцу таксијем, или својим колима, али ће за повратак морати сами да се организују на сличан начин.
Испред воденице ћемо се кратко задржати да се упознамо са кретањем на стази, да урадимо вежбе загревања пре почетка пешачења и припремимо опрему за пешачење. На пешачење крећемо око 7:45.

Од воденице идемо обележеном стазом ка Бешњаји, поред потока Гигово. Са Бешњаје се спуштамо до кањона речице Вољевица, где ћемо неких 500 метара ићи самим кањоном поред реке, прелазећи је у више наврата. То ће бити можда најлепши и најатрактивнији део стазе. Од Вољевице се поново пењемо на гребен Бешњаје до некадашњег дечјег одмаралишта. Са гребена Бешњаје, преко Великог брда идемо ка највишем врху Бешњаје – Лисин лаз (613 мнв), где свраћамо до извора Ђурина чесма. Одатле се преко Врлетнице спуштамо до школе у Букоровцу где ћемо чекати аутобус за повратак ка граду, који креће у 15:45 из Букоровца.

Стаза је дужине 16 км са укупним успоном од 700 м и спуштањем од 750 м, коју би требали да пређемо за 6,5-7 сати лаганог пешачења.

Са собом понети у ранцу довољну количину хране и воде за целодневно пешачење. На стази ће бити воде код шумарске куће на Бешњаји, код Ђурине чесме и код школе у Букоровцу.
Због најављених падавина до недеље стаза ће бити углавном каљава, па се треба одговарајуће припремити за такве услове на стази. Гумене чизме као опција могу да буду корисне у оваквим условима, ако се не поседује одроварајућа планинарска ципела. Плитке патике нису препоручљиве. Одећу прилагодити временским условима на дан одржавања акције и припремити се за слојевито облачење, како би ефикасно регулисали температуру тела током кретања. Заштита од кише и камашне су препоручљиве. Штапови за ходање могу да олакшају кретање по неравном терену и на стрминама.

Карту за превоз учесници плаћају самостално приликом уласка у аутобус.

Пожељно је да се сви заинтересовани за ову акцију јаве организатору на састанку клуба у среду 14. октобра како би се знао тачан број учесника акције. Уколико је број учесника већи, потребно је контактирати превозника да обезбеди већи аутобус, како би за све било места.

Организатор и водич на стази Дејан Милошевић, планинарски водич III категорије мб 486 – Тел.: 064/2415412