ПСК „Кукавица“ Лесковац, 12. и 13. септембра 2015. године организује 21. Поход планинара  „КУКАВИЦА 2015“. Поход је ове године у Календар ПСС уврштен као традиционална планинарска акција.

Preka voda Kukavica
Планинарски дом „Прека вода“ Кукавица

 

Кукавица спада у Родопске планине. То је велика планина која се налази на југоистоку Србије на левој обали Јужне Мораве, северно од Врања и јужно од Лесковца.  Падине јој се протежу до ових градова. Највиши врх је Влајна (1442 m). Следе га Ваљовска чука (1207 m), Тумба (1192 m), Фурниште (1370 m), Тиква (1405 m), (1327 m), Буковска чука (1386 m) и Орлова чука (1306 m). Венац ових врхова, са долином Големе реке, дели планину на два дела – северни, стрмији, део је без насеља док се на јужном, блажем, делу јављају села. На јужном делу планине, изнад Врања, уздижу се два врха Облик (1310 m) и Грот (1327 m). Због својих правилних, купастих облика ова два врха се понекад наводе као засебне планине.

Кукавица је у потпуности покривена густом шумом. Некада сточарски крај Кукавица је имала бројна пашњаке које је средином прошлог века војска пошумила бором, смрчом и јелом. Тако се сада поред густе листопадне, углавном букове, јављају и делови четинарске шуме, док су се пашњаци задржали само у близини насеља. Богат биљни свет условљен је и богатством воде које на Кукавици има на претек. Мноштво извора, потока и речица се спушта са свих страна планине. Северном страном планине пробија се брза и бистра река Вучјанка, која је у стене усекла кањон дубок 300 метара. Њено корито пуно је водопада, слапова и вирова, од којих су најпознатији Ђокини вирови (у близини Вучја). Река извире на око 1100 метара надморске висине, дуга је 18 км. Кањон Вучјанке је дуг 2 км, усечен између врхова Китка (988 м) и Самариц (619 м ). На излазу из кањона, на њеној левој обали, налази се ХЕ Вучје, подигнута 1903 године. Хидроелектрана Вучје је друга хидроелектрана подигнута у Србији. На врху Влајна налазе се метеоролошка станица и војни објекти.

Полазак из Крагујевца је у 06.30 сати из центра код „Крста“ .

 

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ

Субота, 12.09.2015. година

До10.30 сати – Прихват и пријава учесника на Јасичком равништу испред хотела „Влаина“,

Од 10.30 до 11.00 сати  – Свечано отварање акције и поздравне речи домаћина,

У 11.00 сати – Полазак од хотела „Влаина“. Маршрута: хотел „Влаина“ – Шијанка – Брестов рид – планинарски дом „Прека вода“. (Стаза се прелази за 4 часа),

У 15.00 сати –  Долазак у планинарски дом „Прека вода“. Ручак.

У поподневним часовима – Разговор о начину рада и окупљања нових чланова у планинарским клубовима, размене искуства и предлози за нових активности.

Увече – Планинарска журка и дружење уз логорску ватру.

Недеља, 13.09.2015. године

у 10.00 сати –  Полазак из планинарског дома, после доручка,

Маршрута кретања: пл. дом „Прека вода“ – врх Влајна 1442м – Вртешка – Свињарник – Јасички рид –

хотел „Влаина“,

Од 10.30 – 11.30 сати – Задржавање на врху,

У 14.00 сати – Силазак код хотела „Влаина“. Завршетак похода и подела захвалница организацијама које су учествовале, и пригодних поклона најмлађем и најстаријем учеснику похода.

MK 1.300
Хотел „Влаина“

У повратку за Крагујевац, планинран је предах у најлепшем делу планине Кукавице – кањону реке Вучјанке,уз обилазак једне од најстаријих хидроелектрана у Србији – ХЕ Вучје,  која је са радом почела 1903. године и која још увек ради. Поред разгледања хидроелектране може се разгледати и посетити црква Св. Јована Крститеља и десетак воденица поточара из 19. века.

Хидроелектрана Вучје

 

Хотел „Влаина“ на Јасичком равништу, удаљен је од Лесковаца 25 км. и до њега се стиже из Лесковаца преко Вучја, асфалтним путем

СМЕШТАЈ

 

Из плана акције се види да планинари у суботу по пристизању крећу на стазу која од хотела „Влаина“ успоном води до планинарског дома „Прека вода“, који се налази у самом подножју врха Влајна у ту се ноћи. Наредног дана (недеља пење се врх Влајна , након чега следи спуст до полазне тачке – хотелаВлаина.  На локацији је могуће преноћити:

 • У планинарском дому „Прека вода“, по цени од 300 динара са плаћеном чланарином за 2015. год. односно 400 дин. за учеснике без плаћене чланарине, за једну ноћ по учеснику уз претходну пријаву, са уплатом на жиро рачун бр. 160-18340-55, ПСК „Кукавица“ Лесковац. Капацитет дома и помоћног објекта је 86 лежајева у вишекреветним собама и поткровљу. Учесници ће у дом бити смештени по редоследу пријављивања.
 • У сопственим шаторима са опремом за ноћење. Поред дома је терен погодан за постављање већег броја шатора. Овај простор је осветљен и има воду за пиће. За постављање шатора плаћа се накнада у износу од 60 дин. по особи.

ИСХРАНА

 

 • Организатор је обезбедио бесплатан ручак у суботу 12.09.2015. године, за све учеснике који се за то пријаве до 08.09.2015. године.
 • Организатор ће обезбедити и вечеру у суботу и доручак у недељу за све учеснике који се за то пријаве до 08.09.2015. године. Цена вечере је 250 динара, а доручка 150 динара.

У случају да се учесник/ци не определе за опцију пријаве за вечеру и доручак, храна, је осим бесплатног ручка у суботу, из ранца.

Напомена:          Није могуће користити кухињу у планинарском дому за припрему понете хране.

Поред ручка организатор обезбеђује и:

 • Захвалнице за организације које учествују,
 • Учесничку књижицу,
 • Амблем – налепница акције,
 • Печат акције,
 • Печат пл. дома „Прека вода“ и врха Влајна.
 • Превоз одеће и опреме за ноћење и хране која се не носи на стази од хотела до дома и натраг.

Коначне информације везане за врсту и цену превоза ће бити познате након састанка у Клубу и након формирања коначне листе планинара који ће ићи на ову акцију.

Стаза при успону и силаску води стрмим странама, па је неопходно да су сви учесници кондиционо спремни за такве услове, са добром планинарском обућом, која ће омогућити безбедан успон и силазак. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезни су кишна кабаница и батеријске лампе. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу. На стази је потребно имати у ранцу довољне количине воде за пиће.

Првенство пријаве за акцију имају чланови клуба, чланови ПСС-а са плаћеном чланарином за 2015. годину и пријатељи клуба са важећом чланском картом. Остали учесници акције, уколико буде било слободних места, плаћају додатних 100 динара на име организационих трошкова. Сви учесници акције са собом обавезно носе важећа лична документа – личну карту, оверену здравствену књижицу и чланску књижицу.

Посебно се захтева да сви:

 • воде рачуна о сопственој и безбедности других;
 • воде рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази (топлотни удар,     ујед змије, угануће или ишчашење зглобова);
 • физички неприпремљени не полазе на акцију.

На акцију сви учесници иду на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС, “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Учешће на акцији се пријављује на састанку клуба (средом, од 19:30 сати, у учионици ОШ “Мома Станојловић”), најкасније до 09. септембра уз уплату аконтације у износу од 1000,00 динара.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић. (064/6846879)