Планинарско еколошки клуб „Гора“ у циљу промоције и омасовљења планинарења, екологије, спорта и здравог начина живота, 19.09.2015.г., организује једнодневну планинарску акцију – излет намењену планинарима почетницима и онима који никада нису планинарили.

Акција ће се извести успоном на планину Мучањ, која се налази у југозападном делу Србије, код Ивањице, са освајањем врха Јеринин град на надморској висини 1534 мнв. Мучањ је изузетно атрактивна планина која нуди бројне видиковце, а погледи се пружају у свим правцима, па је услед повољне видљивости могуће видети скоро све планинске врхове Србије. Мучањ је препознатљив и уочљив са магистралног пута који иде испод планине, по свом крашком облику и стенама од којих се састоји Јеринин град.

 • Датум одржавања акције: 19.09.2015.г
 • Место окупљања учесника и поласка на акцију: плато код Крста
 • Време окупљања учесника: 06:45 ч
 • Време поласка: 07:00 ч
 • Превоз на релацији: Крагујевац – село Катићи – Крагујевац
 • Дужина стазе: 10 км
 • Висинска разлика: +585 m / -723 m
 • Тежина: технички 3/10, кондиционо 3/10 – акција се сматра лаганом и потребна је основна кондициона спрема. Акција није лагана шетња по Шумарицама, обзиром да има успона које треба савладати, али је апсолутно примењена здравим особама, које пешаче макар једном недељно.
 • Опрема: Удобна дубока обућа за шетњу. Гардероба примењена временским приликама у време одржавања акције. Учесници треба да буду обучени слојевито како би могли да регулишу темперетуру организма по потреби. На успонима се тело више греје па је потребно свлачити слој по слој. У посебној кеси-ранцу, која се оставља у аутобусу, обавезно понети резервну суву пресвлаку и обућу за крај акције. Обавезни су кишна кабаница и батеријске лампе. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу.

Савет: на планинарским акцијама избегавати памучни веш и осталу гардеробу. Памук упија зној и спречава његово сушење, услед чега ће вам одећа увек бити превише влажна. Планинари практикују да носе гардеробу од синтетичких – активних материјала (полиестер, полиамид са ликром, спандекс, полар…) који се много брже суше и одбијају зној од тела.

 • Исхрана: Сваки учесник је потребно да понесе храну према својим потребама за једнодневни излет и 1,5 л воде. Обавезно понети неки слаткиш или енегетску таблу (сникерс, марс, бонжита…). Избегавати било које сокове, обзиром да сви садрже шећер услед чега ћете бити још више жедни.

Цена учешћа на акцији:

600 динара за чланове клубова са плаћеном чланарином ПСС за 2015.г. и пријатеље клуба са чланском картом.

700 динара за остале.

У цену је урачунат аутобуски превоз учесника акције, организациони трошкови, као и допринос за потребе функционисања клуба за учеснике без плаћене чланарине ПСС.

Организатори задржавају право имене цене услед промене планираног броја пријављених учесника.

Остале напомене

Акцију ће на терену водити лиценцирани водичи Планинарског савеза Србије. Сваки учесник је дужан да се придржава усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Посебно се захтева да сви:

 • воде рачуна о сопственој и безбедности других;
  воде рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази (топлотни удар,     ујед змије, угануће или ишчашење зглобова);
 • На акцију сви учесници иду на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС, “Правила понашања планинара”.

Пријављивање

За учешће на акцији може се пријавити:

 • На састанку клуба (средом, од 19:30 сати, у учионици ОШ “Мома Станојловић”),
 • СМС поруком на један од бројева организатора
 • Поруком на фејсбук страници ПЕК Гора

У поруци обавезно навести: Име и презиме, годиште и број телефона.

Пријава се потврђује уплатом учешћа на акцији (на састанку клуба или лично организаторима). Предност имају учесници који су први извршили уплату за учешће.

Сваки учесник акције ће приликом уплате учешћа као потврду добити Купон за учешће на акцији, који је у обавези да покаже организатору пре поласка на акцију. Купљени купони, могу се пренети другом лицу услед одустајања од учешћа, уз предходно обавештење организаторима акције.

Број учесника акције је ограничен.

Организатори:

Андреј Ивошев: 064/8540-330, 060/13-731-71

Часлав Михајловић: 063/61-81-83