У суботу 13. децембра 2014. године, Outdoor In, у сарадњи са Планинарским клубом „Берим“ Зубин Поток и ПЕК „Гора“ Крагујевац, организује зимску планинарску акцију „Курило 2014“. Акција се организује у част Међународног дана планина (11 децембар). Позивамо све планинаре, рекреативце и љубитеље природе да нам се придруже на овој акцији.

– Полазак из Крагујевца у петак, 12. децембра, 2014. године у 14:00 сати, испред „Крста“ у центру града.
– Планирана траса пута је: Крагујевац – Краљево – Рашка – Нови Пазар – Рибариће – Зубин Поток.
– Повратак из Зубиног Потока је планиран дана 14. децембра 2014. године у 12:00 сати, истом трасом супротног смера, до Крагујевца.

Дана 13. децембра у 08.00 сати од бензинске пумпе у центру Зубиног Потока аутобус превози планинаре до села Јабука, тачније до места званог Равни До (1016 метара) у атару наведеног села.

Са те коте креће планинарска стаза ка врху Курило (1458 метара).

DSCF8129
Поглед на Курило са Враже главе

На Крајњем југу Ибарског Колашина изнад села Дријен Курило својом купом налик пирамиди доминира крајњим југоисточним простором Морке Горе. С` друге стране, како је ту у његовој непосредној близини катастарска тромеђа општина Зубин Поток, Србица и Исток, издиже се и над крајњим севером Дренице и Дреничких планина, које деле Косово од Метохије и над североисточном линијом Метохијске Котлине. Врх Курила је потпуно огољен и прекривен је великом травнатом повришином, па се захвљаујући томе и већ описаном положају са њега пружају видици све до Копаоника на северу, Шаре на југу и Проклетија на западу. Такође, са њега се пружају прелепи погледи ка врховима Мокре Горе, ка Рогозни, ка Чичавици, планини изнад Вучитрна и Косова Поља, долини Метохије.

DSCF8089
Поглед на Рогозну и језеро Газиводе са стазе изнад Равног Дола
DSCF8095
Копаоник (Панчићев врх 2016 м) виђен са стазе изнад Равног Дола
DSCF8102
Са стазе на путу ка Великој Калудри – поглед на Курило

Стаза са Равног дола води покрај Ветерника (1217 метара), па кроз села Велика и Мала Калудра.

DSCF7144
Са стазе – поглед на Берим из Велике Калудре

Потом стаза преко превоја Мелаја, изнад села Загуљ, успоном води прво до Гусињског брда изнад засеока Рашковићи, а потом избија на Штавањ (1350 метара), седло између Курила и висова Мокре Горе из правца Враже Главе и Радопоља. Иза тога следи завршни успон на сами врх Курило.

DSCF8149
На Штавњу
DSCF8161
Извор питке хладне воде под Штавњем
DSCF4265
Предајник на Курилу
DSCF4270
Поглед са Курила на висове Мокре Горе – Стропачка глава и Војиндо

Након одмора и уживања у погледима са врха, стаза води спустом до кућа у засеоку Мутавџићи и регионалног пута Исток – Зубин Поток. Из овог села, око 15.00 сати, следи превоз планинара аутобусом до Зубиног Потока.

Укупна дужина стазе је око 13 километара са успоном од око 749 и спустом од 752 метара.

Outdoor In је за све учеснике акције обезбедио превоз од Зубиног Потока до Јабуке и Дријена до Зубиног Потока. Такође, Outdoor In сноси и трошкове ручка по повратку у Зубин Поток.

У Зубином Потоку су обезбеђена два ноћења у вишекреветним собама Спортско – рекреативног центра „Мокра Гора“ (бивши студентски дом) по цени од 300 динара за једну ноћ. У наведеном центру може се доручковати и вечерати по врло приступачним ценама (доручак у износу од 180 динара и вечера од 240 динара). Такође, може се наручити и lunch пакет по цени од 240 динара.

ХМЗРС за подручје општине Зубин Поток, за суботу и недељу 13 и 14. децембар 2014. године предвиђа сунчано време, без падавина, са минималном јутарњом температуром од -4 и максималном дневном температуром од + 6 степени целзијусових.

Стаза при успону и силаску води стрмим странама, па је неопходно да су сви учесници опремљени добром планинарском обућом, која ће омогућити безбедан успон и силазак. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезни су кишна кабаница и батеријске лампе. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу.

До Зубиног Потока се иде сопственим превозом. Од Крагујевца до Зубиног Потока се прелази дистанца од око 220 километара па цена превоза зависи од врсте возила и врсте горива, па би цена превоза оријентационо износила око 1200-1300 динара по особи.

Храна за петак увече, суботу (доручак и вечера) и недељу је из ранца. На стази је потребно понети бар 1 литар воде за пиће.
У недељу, након доручка, кренућемо назад у правцу Рибарића. Зависно од расположења групе могуће је обићи и манастир Црна река, до ког води асфалтни пут и који се налази на око три километра од Рибарића, неки други манастир у долини Рашке и Ибра, или неку сасвим другу дестинацију (договор групе).

Сви учесници акције са собом обавезно треба да имају важећа лична документа, оверену здравствену књижицу и чланску књижицу ПСС.

Планинари у акцији  учествују на сопствену одговорност.

Пријавa за акцију на састанку клуба, среда 10.12.2014. године.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић. (064/6846879)

Спремите се за авнатуру!