Почетак > Екологија, Најава акције > Подсејавање жира

Подсејавање жира


У суботу, 2. априла, у сарадњи са ЈП „Србијашуме“ ШГ Крагујевац, биће изведена акција подсејавања жира у Споменику природе „Рогот“ код Баточине.

Споменик природе „Рогот“ је ретка шумска заједница храста лужњака (Quercus robur) и стављена је под заштиту као споменик природе у III категорију заштите као значајно природно добро.

Наш посао тог дана биће подсејавање жира храста лужњака и за то ће нам бити довољна мања мотика, мотичица или будачић, којим ћемо направити мању рупу у растреситој земљи, у ту рупу ставити жир храста и затрпати рупу земљом, тако да жир буде добро обложен, чиме ће се омогућити његово успешно клијање и раст.

Ко има, нека понесе свој алат, а за остале ће бити обезбеђен од стране Шумског газдинства. За све учеснике биће обезбеђене рукавице, као и сендвич и сокови. Превоз обезбеђује Шумско газдинство. Из ових разлога је потребно да се пријавите за учешће на овој акцији Светлани Милосављевић (069 / 454-33-07). Добро је да то учините до среде, 30. марта, на састанку клуба.

На акцију крећемо у 8:00 испред просторија ШГ Крагујевац у Косовској улици бр. 13, преко пута ВИШ-а.

Учинимо племенито дело: омогућимо да се из семена развије читава шума храста лужњака, којом је некада Шумадија била потпуно прекривена. Вратимо бар део онога што смо позајмили од наших потомака.

Advertisements
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: