Због огромног интересовања за ову акцију, сви до сада пријављени треба обавезно да уплате аконтацију у износу од 1.500,00 динара најкасније до среде 2. марта на редовном састанку клуба у 19:30 у ОШ „Мома Станојловић“.

Данас 24.02.2016. на прегледу пријављаних планинара за одлазак на акцију путеви историје старог Раса, се налази 42 планинара.Молим све заинтересоване планинаре ПЕК Гора, који се још нису пријавили да то учине данас, јер ћу уписивати до цифре 50. Бошко је јавио да је ограничен број лежајева у мотелу на 50 места и да му информацију о броју планинара из Крагујевца морам доставити до 01.03.2016.
Цена преноћишта је понављам 500 динара по особи.
На располагању су следеће собе:
8 соба са по четири кревета
3 собе са по три кревета
3 собе са по два кревета ( у једној је један обичан и један француски лежај )
1 соба са једним француским лежајем
Такође му је управа мотела тражила и коначну цифру планинара који би желели заједничку вечеру у мотелу те да је потребно да му и ту информацију доставим до 01.03.2016. Молим Вас све који сте се већ пријавили да ми потврдите да ли хоћете вечеру или не.?
После разговора са превозником (Продановићем), мислим да ће цена превоза бити око 1000,00 динара, зависи да ли ће нас бити 50.
Молим све планинаре да дају аконтацију за ову акцију у износу од 1500,00 динара вечерас на састанку или најкасније до следеће среде 02.03.2016.
Подсећам да се дата аконтација не враћа, уколико планинар не пође на акцију.
Још неколико информација:
Темпистика остаје иста само Вас информошем да ћемо први одмор направити у мотелу Фонтана у Ушћу, око 05:45, то је на 100-том километру од Крагујевца.
На акцији ће заједно са нама бити и једно друштво из Рашке.
Могуће да се тог дана акцији придружи и један број планинара из ПСД Копаоник из Лепосавића.
У недељу 13.03.2016. год у времену од 17 до 17:30, у Манастиру Ђурђеви Ступови, одржава се вечерња служба у сусрет посту где се може добити манастирски благослов. За Крагујевац полазимо после ове литургије.
Молим све учеснике, информишем их, да ћемо се строго придржавати дате темпистике а до промена може доћи једино ако некакве другачије околности то буду захтевале.

Организатор и водич : Милован Бачанин 066 6043555

У сарадњи са ПЕУ Рас из Новог Пазара (наш бивши члан Бошко Михајловић), 12. и 13.03.2016.год. организујемо планинарско туристичку акцију на подручју Новог Пазара, тамо где се можемо упознати са почецима модерне српске историје. ПЕУ РАС нас позива да ово дружење прерасте у традиционално како би центар почетка новије српске историје, град Нови Пазар, приближили нашим млађим члановима и грађанима Србије.А тамо заиста има шта да се види, посети, доживи, осети….
Нови Пазар је град на реци Рашки, чије је изворишта на десетак километара од града у месту Сопоћани где се налази и чувени српски манастир Сопоћани. Удаљен је 20 километара од Рашке све уз реку Рашку. Од Крагујевца је удаљен око 150 километара.

Манастир Сопоћани

ПЛАН АКЦИЈЕ:

Субота 12.03.2016.

У Нови Пазар треба да стигнемо до 08х 30 мин (полазак из Крагујевца од крста у 04х 30 мин.) После сусрета са ПЕУ Рас, одлазимо на локалитет Пазариште које се налази на 7 км од града. На том локалитету ћемо видети остатке средњевековног Трговишта и остатке некадашњег најчувенијег рибњака у овом делу југоисточне Европе, као и модеран данашњи ресторан поред реке. Од Пазаришта идемо делимично обележеном стазом ка средњевековном утврђењу РАС. Стаза нас води поред остатака пећинске црквице а до доминантног брда где се налази стари РАС од Пазаришта нас дели неких 60 минута умереног хода.
Ту се планира кратки одмор за разгледање околине, фотографисање и доручак из ранца. Стаза даље води према извору реке Рашке, паралелно уз реку Рашку. Дужина стазе од Пазаришта па до извора реке Рашке је око 10-ак киломатара (укључен успон на РАС).
На лицу места ћемо одлучити о посети самог извора реке Рашке који се налази у пећини испод манастира Сопоћани. Одлука ће зависити од нивоа водостаја реке и од тога дали су, иначе лепо уређен прилаз и стаза, потопљени високим нивоом реке.
Следи обилазак манастира СОПОЋАНИ, драгуља међ драгуљима, манастира над манастирима, историје над историјом, истине над истинама. А његова историја, истина, преживљавање, трајање јесу за саме анале живота и живљења. Народ који има Сопоћане, има испред себе визију живљења, путоказ ка самом врху, има наду за опстанак,има право за овоземаљско најбоље. Чућемо нешто о свему овоме од овдашњих монаха. Ноћ бисмо провели у Мотелу Сопоћани, саграђен половином прошлог века и у изворном је изгледу, а цена ноћења је 500 динара. У мотелу је могуће организовати и вечеру, такође по цени од 500 динара. Ради централно грејање а такође је доступна и топла вода.
Дружење увече, како се сами организујемо.

Недеља 13.03.2016.

Литургија у манастиру Сопоћани почиње у 08 х и траје до 09х 30 мин.Могуће је присуствовати овој литургији.
У 10х полазак за Нови Пазар, где је планиран обилазак Новопазарске тврђаве, куле Мотриља, обилазак старе чаршије АМИ агиним ханом, обилазак града, хотела Врбак, пазарске пијаце и то све до 12х 30 мин.
У 12х 360 мин идемо до цтаре цркве Светог Петра и Павла (Петрова црква), обилазак, разгледање, фотографисање а онда од цркве планинарском стазом до манастира Ђурђеви Ступови. Лаким ходом се до манастира стиже за око 2 х.Обилазак манастира, час историје и отворен разговор са игуманом манастира уз кафу и манастирску ракију. Са овог локалитета се пружају предивни видици а као на длану се види родно село Светог Саве, Мишчићи.
Полазак за Крагујевац око 18 х.
Цену ћемо објавити после Ваших пријава, јер ће она зависити од броја пријављених планинара.
Напомене:
Обзиром да се акција изводи у зимском периоду, потребно је се тако и припремити. Понети јакну, рукавице, зимске планинарске ципеле, храну за два дана, воде има на успутним изворима, понети батеријску лампу, једну пресвлаку, резервне чарапе. Ко није члан ПСС-а плаћа додатних 100 динара за клуб уз цену превоза.

Позивам све планинаре и заљубљенике у природу и у српску историју да нам се придруже.
Испред ПЕК ГОРА Крагујевац, акцију организује и води Милован Бачанин Бача 066 6043555
Испред ПЕУ РАС Нови Пазар, Бошко Михајловић 064 8600643