Сусрет лета и зиме

1

Обзиром да су 15. и 16.фебруар нерадни дани због обележавања Дана државности, у понедељак(нерадни дан) , 15.фебруара 2016.године, ПЕК „Гора“ организује одлазак на планинарску акцију „Сретењски сусрети“ коју традиционално организује наш братски ПД „Букуља“ из Аранђеловца.

10473966_10204569777783576_6927125491692928717_n
Спомен школа „Први српски устанак“ у Орашцу

По црквеном учењу, на тај дан је Богородица, четрдесетог дана од рођења Исуса Христа, отишла у храм да принесе жртву и тамо срела старца Симеона који је у малом Исусу препознао спаситеља.Први сусрет Бога и човека je хришћански празник – Сретење Господње и прославља се од 541.године.

У Србији се 15.фебруар слави као сећање на 1804.годину када је у Орашцу почела борба за ослобођење од Турака-Први српски устанак, и када је истог дана 1835. године Скупштина у Крагујевцу прогласила први устав  модерне српске државе-„Сретењски устав“.

У нашем народу постоји и веровање да се на Сретење срећу зима и лето.Ако на Сретење осване сунчан дан, а медведи уплашени од сопствене сенке врате се у свој зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља.

Туристичка осматрачница на Букуљи

Букуља је планина у Шумадији, у чијем подножју се налазе Аранђеловац и Буковичка бања, а њен највиши врх је висок 696 метара. Она је вулканског порекла, што доказује присуство гранитних стена које у себи садрже специфичну комбинацију минерала. Обрасла је буковом, грабовом и храстовом шумом, а назив планине потиче од речи букуљ – деминутива словенске речи бук. Погодна је за припреме спортских екипа, а обележене пешачке стазе воде од парка Буковичке бање до врха планине. Штити град од јаких ветрова. На врху се налази осматрачница висока 19м, са са које се пружа прелеп поглед на панораму Аранђеловца, на Венчац, Рудник, Гледићке планине, Авалу, Космај. Представља омиљено излетиште Аранђеловчана и бањских гостију. На њој се налази извориште газиране минералне воде Књаз Милош.

План акције:

7:00 Полазак од Крста.

8:30 Аранђеловац-брдо Пресека ( 455 м.н.в. )-Орашац, споменик првом српском устанку у Марићевића јарузи( 296 м.н.в. )-културно-уметничка манифестација -повратак из Орашца, успон на врх Букуље ( 696м.н.в. )-Аранђеловац.

20:00 Повратак у Крагујевац код Крста.

Пријава и цена:

Цена 700дин. Рок за пријаву и уплату обавезне аконтације од 500дин до среде 10.фебруара 2015.године до 20:00, када ће списак бити закључен.

***Рачунаће се да је учесник пријављен тек након уплате аконтације.

Дужина стазе: 13 километара, висинска разлика при успону око 400  м.н.в.

Стаза је умерено захтевна само последњих 2,5км при успону на Букуљу, остало се иде путем, али је потребно имати оптималну физичку кондицију.

Опрема:

Планинарске зимске ципеле(обавезне за оне који се одлуче да пењу Букуљу) или дубока обућа удобна за пешачење,  резервна обућа, капа, кишна кабаница, камашне, рукавице, штапови, батеријска лампа, резервна одећа, наочаре за сунце.

Храна и вода:

Из ранца за цео дан. Обзиром да ћемо правити дужу паузу(сат до сат и по) у Орашцу, по жељи се може  свратити у неки од угоститељских објеката на ручак, а до пред успон на Букуљу који ће бити око 14часова, могуће је успут купити воду у локалним продавницама.

Документа:

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2016. годину. Учесници без плаћене чланарине плаћају додатних 100 динара за клуб ПЕК „ГОРА“.

***Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност, дужни су да потпишу изјаву о ризицима и преузимању одговорности и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Напомена:

Учесници који узимају лекове, обавезни су да их понесу и о томе обавесте водича акције. Организатор задржава право да на успон не поведе учеснике који немају адекватну опрему или који по процени водича нису психо-физички спремни за напоре који их очекују приликом успона.

Акцију организује и води Часлав Михајловић пл. водич III категорије МБ 533 телефон: 063/6-18-18-3