У суботу 09.01.2016. године, сада већ традиционално, по нашем годишњем плану акција планиран је успон на Ртањ, на његов највиши врх Шиљак 1565 м.н.в. По најави организатора ОПСД „Драган Радосављевић“ из Зајечара успон ће се организовати и јужном и северном страном.

6

Из Крагујевца, планиран је полазак аутобусом од Крста у 06:00.

Свечано отварање акције предвиђено је код ТЦ Балашевић у 08:30.

Полазак на успон је предвиђен од 09.00 – 09.30.

Након свечаног отварања акције вожња се наставља до сепарације Мирово. Одатле се креће на успон северном страном. Успон траје око 4,5 сата, а висинска разлика је 1200м. Ова стаза предвиђена је за кондиционо припремљеније планинаре.

Група која се определи за лаганију стазу наставља превозом до места Ртањ и хотела Миленијум и одатле пење врх јужном страном. Успон траје око 3,5 сата, а висинска разлика је 1000 м.

Спуштање са врха планирано је искључиво јужном страном.

Оброк по цени од 250 динара обезбеђује организатор и сви заинтересовани су у обавези да се благовремено пре доласка на одредиште пријаве водичу.

Заинтересовани учесници се могу пријавити најкасније до среде 06.01.2016 до 20.00 часова на редовном састанку клуба када се очекује формирање списка са коначним бројем пријава.

Без обзира на страну са које се пење, успон на Ртањ у зимским условима је захтевна планинарска акција и тражи од учесника добру физичку припремљеност и добру опрему за планинарење. На врху редовно дувају снажни ветрови, који у зимском периоду могу да буду веома непријатни и за неприпремљене учеснике опасни.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Организатор акције и водич на стази је Никола Пантовић, 064/3808073.

Ртањ је прелепа планина, па смо на ову најаву одлучили да поставимо пар слика са успона из 2012. године, који је запамћен по сунчаном времену, али и по ниској температури, јаком ветру, великој количини снега и леда па се сматра једним од тежих у последње време. Уживајте и видимо се на Ртњу.

1

2

3

4

5