У суботу, 2. јануара 2016., планиран је Новогодишњи успон на Жежељ и Дубове, врхове у непосредној близини Крагујевца, са којих се пружају лепи погледи на наш град и околне планинске врхове.

Почетак трасе ће бити код кафане „Медна“ у Ждраљици. Следи прво успон на Жежељ, обележеном стазом све до дома на Жежељу (486 мнв), а онда спуст са супротне стране до улаза у Ремонтни Завод. Одатле идемо поред извора на Церјак и даље гребеном све до врха Стражаре (Дубови 651 мнв). Са Дубова се спуштамо делом истом стазом до Брда, а онда право ка Доњој Сабанти. Из Доње Сабанте се пењемо поново на Жежељ кроз засеок Брђани, па са превоја идемо на нижи врх Жежеља (кота 482), одакле је леп поглед на Крагујевац. Са тог врха се спуштамо северном страном Жежеља, низ ливаде које су окренуте ка Крагујевцу и преко Чукара (320 мнв) враћамо се у полазну тачку код кафане „Медна“ у Ждраљици.

Укупна дужина ове трасе износи 17 километара, са укупним успоном од 960 метара и истим силаском. Пошто је за 2. јануар планиран ред вожње градског саобраћаја по редоследу који важи за дане викенда и државне празнике, требало би да се сви заинтересовани за ову акцију нађу до 8:00 на полазној тачки код кафане „Медна“ у Ждраљици. Целу трасу би прешли за око 7 сати, тако да би на циљу били око 15 часова.

Одећа и обућа треба да буду примерени временским условима на дан похода, а потребну храну и воду понесите у ранцу.

Организатор и водич на стази: Дејан Милошевић, планинарски водич III, мб 486, тел. 064 / 241-541-2