И ове године, поводом 11. децембра, Међународног дана планина, планинари ПЕК „ГОРА“ и ПД „Жежељ“ из Крагујевца уз учешће многих планинарских клубова и друштава, организују планинарску акцију у подручју Борачког крша. Ове године смо се определили за стазу која води из села Вујетинци из кога се пењемо на Буковик и преко Црквина спуштамо у подножје Борачког крша. Ево плана акције:

IMG_0835a

Сви учесници, који крећу организовано из Крагујевца, треба да буду код Крста у центру града у 7:15. Аутобусима крећемо тачно у 7:30 ка Вујетинцима.
Почетак акције је планиран око 08.45 – 09.00 часова из села Вујетинци са велике раскрснице у центру села (око 700 мнв). Одатле сви крећемо на пешачку туру макадамским путем ка врху Буковик (851мнв) удаљеном око 3,5км.
Постоји могућност да они који не буду желели да од Буковика пешаче ка Борчу, врате се назад до буса у Вујетинцима и превезу се до Борча.
После краћег задржавања на видиковцу са јужне стране Буковика, преко врха се спуштамо на макадамски пут и настављамо даље ка Црквини – остацима средњевековног манастира Јешевац (471мнв) где је предвиђена 20 минутна пауза.
Одатле би продужили даље ка брду Виноградине, преко кога ћемо се спустити у Борач у подножје Крша.
Постоји могућност да сви који буду желели, изађу и на врх Крша (515мнв).
Укупна дужина стазе је 17 км, са успоном од 460 м и спуштањем 830 м. Успон и силазак са Крша нису урачунати (још по 150 м успона и силаска).
Стаза је умерене тежине и требали би да је пређемо за око 6-7 сати хода.
Завршетак акције је планиран код Борачке цркве где би у црквеном дому био послужен посни ручак (пасуљ и риба) по цени од 250 динара, с тим што би сви планинари који намеравају ручати, требали понети прибор за јело!

Обавезна опрема:
– дубоке планинарске ципеле за снег,
– камашне, капа, рукавице…
– слојевита гардероба примерена зимским планинским условима,
– зимска јакна и панталоне,
– планинарски штапови,
– лична документа и здравствена књижица,
– чеона или нека друга поуздана лампа са пуним батеријама,
– комплетна резервна гардерова која ће остати у аутобусу до повратка са стазе.
– Исхрана из ранца, понети мин 1,5 л воде.

Цена превоза биће утврђена накнадно на основу пријављеног броја учесника, оријентационо око 500 динара, а учесници који нису чланови ПСС или немају уплаћену чланарину за 2015. год у матичним клубовима плаћају додатних 100 дин.

Пријављивање:
– на редовним састанцима ПЕК „ГОРА“, средом од 19:30 у ОШ „Мома Станојловић“. При пријави обавезно назначити да ли се жели и ручак.
Рок за пријављивање: среда 9.12.2015. год.
Пријаву потврдити уплатом аконтације од 500 динара за превоз и 250 динара за ручак (само за оне који се определе за ту опцију) у наведеном року. У случају великог интересовања предност учешћа на акцији имају планинари који су претходно уплатили превоз.
Учешће на акцији може се отказати најкасније до среде 9.12.2015. год. После наведеног рока, уплаћен превоз се неће враћати онима који откажу учешће.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији. 

Организатор: Жарко Продановић, ПЕК „ГОРА“
Водич на стази: Радојица Перовић, ПД „Жежељ“