Планинарско еколошки клуб „Гора“, дана 06. децембра 2015. године, организује заједничку планинарску акцију са ПСД „Гвоздац“ Краљево „Од Жиче Преко Озрена“. Када се говори о простору Србије и помене планина Озрен, најчешће се мисли на планину изнад Соко Бање. Али и јужно од Краљева постоји планина Озрен. Са својим највишим врхом од 956 метара надморске висине, она је огранак планине Столови, од чијег главног гребена је дели дубока долина река Вилова, Јелова и Мељаница, с` једне и Локвањац и Црна Река, с` друге стране. Са Столовима се везује гребеном преко врха Караула (904 мнв).

DSCF9159


Након обиласка манастира „Жича“ упутићемо се долином Жичке реке. На надморској висини од око 250 метара стаза нас прво води косама Голо Брдо и Гуџалица, којима излазимо на Липарски гребен, на место звано Попржина, на надморској висни од око 750 метара. Све време кретања ка Липарском гребену, када нам то дозволи проређени шумски појас, пружиће нам  се прелепи погледи на долину Ибра и Жичке реке, на Краљево, на Котленик и Гледићке планине.

DSCF9232

По избијању на Липарски гребен отварају нам се видици у правцу југозапада, на долину Ибра код Богутовца, на Троглав и падине Столова на северу. На Липарском гребену пролазимо покрај „Ћирове колибе“. Са овог места се пружа инзваредан поглед у правцу Краљева. Липарским гребеном са јужне стране пролазимо испод истоименог врха са надморском висином од 835 метара. Даље пролазимо покрај споменика Јовану Петровићу – Ђипанди, јунаку овог краја из Првог српског устанка.

DSCF9253

Надимак Ђипанда је кажу добио јер је на позив у битку против Турака увек први скакао, ђипао. Део Липарског гребена и место где се сматра да је погинуо и где му је подигнут споменик носе његово име. Стаза даље води ка врху Караула (904 мнв), са ког се ту испред нас пружа поглед на целу дужину гребена од села Каменица ка врху Камариште на Столовима. Са те тачке запажа се и  коса, која са Карауле води ка Чикеру (1324 мнв), другом по висини врху на Столовима. Одатле имамоо и леп поглед на врхове Троглава и висове Чемерна. Запажају се одатле и врхови Гоча и Равне планине. Погледи ка Краљеву, Котелнику, Гледићким планинама су константни.

DSCF9284

DSCF9327

DSCF9309

Од Карауле преко Вирјевских ливада и пар врхова се коначно избија на врх Озрена, са ког се опет пружа поглед на већ описане пределе испред нас. Са Озрена запажамоо и сами врх Чукара (984 мнв) изнад села Брезна. Преко гребена који води ка Столовима сада се види и врх Кавгалија на Студеној планини. Уживаћемо гледајући на хоризонте у свим правцима. Након тога уследиће спуст правцем југоисток, преко Малог Озрена (773 мнв) и Жутара (690 мнв), све до села Мељаница и Каменица, у долини реке Рибнице.

Планиран је полазак из Крагујевца из центра града код „Крста“ 6 децембра 2015. године, у 06.00 сати. Врста и цена превоза зависи од броја заинтересованих, па ће о томе учесници акције бити обавештени након састанка (2. децембар 2015. године).

Учешће на акцији се пријављује на састанку клуба (средом, од 19:30 сати, у учионици ОШ “Мома Станојловић”), најкасније до 2. децембра уз уплату аконтације у износу од 600,00 динара.

Ових дана је на планинама јужно од Краљева пао снег дубине од 30 до 40 цм.  Стаза при успону и силаску води стрмим странама, па је неопходно да су сви учесници кондиционо спремни за такве услове, са добром планинарском обућом, која ће омогућити безбедан успон и силазак. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезни су кишна кабаница и батеријске лампе. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу. На стази је потребно имати у ранцу довољне количине воде за пиће.

Првенство пријаве за акцију имају чланови клуба, чланови ПСС-а са плаћеном чланарином за 2015. годину и пријатељи клуба са важећом чланском картом. Остали учесници акције, уколико буде било слободних места, плаћају додатних 100 динара на име организационих трошкова. Сви учесници акције са собом обавезно носе важећа лична документа – личну карту, оверену здравствену књижицу и чланску књижицу.

Посебно се захтева да сви:

  • воде рачуна о сопственој и безбедности других;
  • воде рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази (ујед змије, подхлађење, угануће или ишчашење зглобова);
  • физички неприпремљени не полазе на акцију.

На акцију сви учесници иду на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС, “Правила понашањапланинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Молимо вас да не бацате отпатке од хране, конзерве, пластичне кесе, боце и сл. Сачувајмо  природу од загађења.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић (064/6846879).