Драги планинари Крагујевца, поштовани суграђани, љубитељи природе,

Планинарско – еколошки клуб „Гора“, дана  28. новембра 2015. године (субота) дочекује планинаре Планинарског Клуба  “Полицајац – Јосиф Панчић” из Београда. Планинари овог клуба  изразили су жељу да прођу нашу стазу „ЖЕЖЕЉ –  БЕШЊАЈА“, па ето прилике да заједно са њима проведемо још један дан у природи, да се упознамо, дружимо и угостимо их на нашој  стази онако како ми то знамо.

Храст који се види из града

Ево дела текста из њихове најаве акције:
„Жежељ је брдо, а Бешњаја планина у Шумадији. Налазе се источно од Крагујевца. У позној јесени, када се многима не излази из куће, потражићемо још једну прилику да простремо стазе под ноге и проведемо још један дан на ваздуху и у природи. Шумадија нам пружа такве могућности. Близу је за овај кратак дан. Да видимо како Крагујевац изгледа са Жежеља, а очекује нас и упознавање и дружење са нашим колегама, планинарима ПЕК “Гора” Крагујевац“.

21

А ево и плана акције:
09:00- 09:30 сати – Дочек планинара из Београда, пауза за кафу;
09:45 сати – Заједнички превоз учесника акције до насеља Ждраљица;
10:00 сати – Излазак на стазу. Старт је у  насељу Ждраљица, испред кафане “Медна” (210 мнв). Пролазак поред водопада „Бук“, највишег водопада у Шумадији. Након два километра пешачења и савладане висинске разлике од 270 метара избија се на врх Жежеља (486 мнв). Следи наставак пешачења гребеном Жежеља изнад села Доња Сабанта са спустом до ушћа речице Мамутовац у Осаницу, а затим успон падинама Бешњаје све до једног од њених врхова, Врлетнице, преко највише тачке на стази (581 мнв), на коју стижемо после 5 сати пешачења. Иза тога следи спуст низ Врлетницу, на висину од 350 мнв, до просторија планинарског дома ПЕК “Гора” Крагујевац које се налазе у Одељењу О.Ш. “Вук Стефановић Караџић” у селу Букоровац;
16:00 сати – Завршетак пешачења у Букоровцу.
Време пешачења: 6 сати, дужина стазе 16 километара, висинска разлика 440 метара, укупан успон 700 метара и укупан спуст 500 метара.
Напомена: За планинаре са слабијом кондицијом, припремљена је и краћа стаза, дужине око 12 километара, са малим успоном и спустом, падинама Бешњаје, која се такође завршава у Букоровцу.
У времену од  16:15 до  18:15 сати биће организован заједнички ручак и дружење са планинарима из Београда уз хармонику, контрабас и гитару (старе шумадијске народне песме), у  ресторану „Американац“, на путу Букоровац – Крагујевац.

Мени: Аперитив (домаћа ракија), Пасуљ пребранац са парчетом рибе (шаран),  салата (купус) и лепиња.

Цена ручка: 350 динара.

ПРЕВОЗ

Одлазак на акцију:

До угоститељског објекта „Медна“ у Ждраљици за планинаре из Крагујевца се препоручује градски превоз (све линије које саобраћају из центра града ка Ждраљици и Доњој Сабанти) Погледати ред вожње који објављује „ГАС“ Крагујевац. Најприхватљивији је полазак аутобуса из Новог Милановца за Ждраљицу, на линији бр. 2,  у 09.10 сати.

Повратак:

Од школе у Букоровцу за планинаре који се не определе за ручак последњи аутобус који саобраћа на линији 601 (Букоровац – Ћифтина ћуприја) у суботу је у 15.45 сати. Иза тога постоји могућност ангажовања – позивања таксија и организовања групног превоза  (цена таквог превоза је мало већа од карте која се плаћа у  приградском саобраћају на релацији Букоровац – Крагујевац).

За планианре који се определе за ручак биће организован превоз од школе у Букоровцу до ресторана „Американац“ аутобусом који превози госте. По завршеном ручку до Крагујевца ћемо се превести такси превозом, по истом принципу као и планинари који не иду на ручак.
Опрема: Планинарска, примерена годишњем добу.
Храна и вода на стази: Из ранца.
У случају непредвиђених околности вођа акције задржава право измене плана.
Крајњи рок за пријављивање је 25. новембар 2015. године, на састанку клуба (среда, О.Ш „Мома Станојловић“, са почетком у 19.30 сати)

 

НАПОМЕНА: Потребно је да се планинаари, који желе да ручају у ресторану, о томе посебно изјасне.
Вођа акције Жарко Продановић 064/684 – 68 -79