Планинарско – еколошки клуб „Гора“ дана 21. новембра организује заједничку акцију са планинарима ПСД „Гвоздац“ Краљево „Стазом здравља“, која се пружа Гребеном Гоча изнад села Драгосињци и  Врба. Овај гребен дели воде које се сливају ка долинама река Сокоља и Рибница, са једне и долини Западне Мораве, са друге стране. Стаза прелази преко врхова Црни врх (828 м), Разбојиште (822 м), Клупе (798 м), Дечији гроб (862 м), Палеж (853 м) и Врлетница (977 м) где се завршава гребенски део стазе. Са Врлетнице следи спуст до долине реке Сокоља и места Превод. Од Превода лаганим успоном шумским и макадамским путем избијамо на Добре воде, на плато испред Дечијег одмаралишта. Укупна дужина стазе је око 17 километара, са успоном око 1194 и спустом 607 метара.

 

DSCF2633

DSCF2625

DSCF2627

DSCF2670
На самом старту изнад села на кратко напуштамо стазу и силазимо до Савовог потока, и извора „Савина вода“. Ту је пет извора посађених један крај другог, за које кажу да имају исцелитељска својства. Ради се о прилично уређеном простору – локалитету, непосредно уз корито Савовог потока. Након краћег задржвања и опскрбе водом следи оштар успон до Црног врха.

 

DSCF2691
Од Црног врха стаза води наизменично краћим час успонма час спустом преко набројаних врохова. Крећемо се кроз прилично очуване комплексе густе букове и јелове шуме, па нам се никако не отвара поглед у даљину. Али, уживамо у лаганом кретању гребеном, стазама прекривеним лишћем јесењих боја. На успону под Палежом коначно нам се отвара видик у правцу запада. Пуца поглед ка врховима Столова – Камаришту и Чикеру. Преко њих уочавамо и врхове Троглава. Лево од столова врхови Чемерна и Голије.

 

DSCF2702

DSCF2712

DSCF2722
Планира се да се на плато испред Дечијег одмаралишта на Добрим водама стигне око 15.00 сати, где нс чека превоз за Крагујевац.

DSCF2763

Пријаве за акцију се примају на састанку Клуба, дана 18. новембра, у О.Ш. „Мома Станојловић“, са почетком у 19.30 сати.

 

Време поласка и цена превоза ће бити накнадно утврђени и зависе од тога да ли ће и колико бити заинтересованих планианра.

 

Организатор акције, Жарко Продановић (064/684-68-79)