Управа клуба ПСД „Гвоздац“ Краљево,  укључује се  у обележавање 100 година од повлачења Српске војске у Првом светском рату, којим поводом организује планинарску акцију под називом „ПУТЕМ СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ“, са циљем да њеним извођођењем отргну од заборава херојску борбу српских заштитиница на обалама реке Ибар у новембру месецу 1915. године.

Povlachenje
Повлачење уз дефанзивну борбу
Правци повлачења


Због величине простора на ком су се 1915.  године одвијале борбе, одлучили су да овом планинарском акцијом осветле мање познате догађаје на десној обали Ибра на подручју планина Баба, Столови, Равна планина, Студена планина, простору села Брезна и потеза Велика ливада у подножју Равне планине, правцем којим је уз тешке борбе одступао V пук II позива Дринске дивизије I српске армије.

Истражујући доступну историјску грађу управа ПСД „Гвоздац“ документовала је изузетно тешке борбе српске војске на овом простору, њене велике губитке и херојску одбрану пута уз долину Ибра, којим се повлачила главнина српске војске.

povlacenje-srppske-vojske
У част заборављених српских хероја позивају све планинаре да заједно пређемо стазу „ПУТЕМ СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ“.

ПЛАН АКЦИЈЕ

07:00 – 07:50 – Дочек учесника у планинарском дому „Зорица Гизадавић“ у селу Брезна,

08:00 – 08:15 – Отварање акције – излазак учесника на стазу,

08:15 – 12:00 – Стаза креће из села Брезна, преко падина Гоча кроз село Вишњица, прелази преко гребена Гоча и спушта се у долину Гвоздачке реке. Форсира се и успоном прати ток Кобасичке реке и на крају избија на гребен Равне Планине, до места Велика ливада,


12:00 – 12:15 – Помен на Великој ливади,

12:15 – 12:30 – Историјски час на Великој ливади,

12:30 – 15:00 – Стаза: Велика ливада – село Брезна,

15:30 – 17:00 – Ручак, подела захвалница, затварање акције.

НАПОМЕНА: У зависности од временских услова на стази организатор задржава право да измени стазу и  прилагоди време и садржај акције.

Стаза је дуга око 20 км, са висинском разликом од око 500м успона и око 500 м спуста, а спада у средње тешке стазе.

Организатор по завршетку акције организује бесплатан ручак у планинарском дому „Зорица Гиздaвић“ у селу Брезна. Понети прибор за јело!!!

За планинаре који на ову акцију крећу у организацији ПЕК „Гора“ Крагујевац, планиран је полазак из Крагујевца из центра града код „Крста“ 15 новембра 2015. године, у 06.00 сати. Врста и цена превоза зависи од броја заинтересованих, па ће о томе учесници акције бити обавештени након састанка (11. новембар 2015. године).

Учешће на акцији се пријављује на састанку клуба (средом, од 19:30 сати, у учионици ОШ “Мома Станојловић”), најкасније до 11. новембра уз уплату аконтације у износу од 700,00 динара.

Једним делом стаза пролази кроз, или преко водених токова и захтева опрез при кретању у том делу. Такође, стаза при успону и силаску води стрмим странама, па је неопходно да су сви учесници кондиционо спремни за такве услове, са добром планинарском обућом, која ће омогућити безбедан успон и силазак. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезни су кишна кабаница и батеријске лампе. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу. На стази је потребно имати у ранцу довољне количине воде за пиће.

Првенство пријаве за акцију имају чланови клуба, чланови ПСС-а са плаћеном чланарином за 2015. годину и пријатељи клуба са важећом чланском картом. Остали учесници акције, уколико буде било слободних места, плаћају додатних 100 динара на име организационих трошкова. Сви учесници акције са собом обавезно носе важећа лична документа – личну карту, оверену здравствену књижицу и чланску књижицу.

Посебно се захтева да сви:

  • воде рачуна о сопственој и безбедности других;
  • воде рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази (ујед змије, подхлађење, угануће или ишчашење зглобова);
  • физички неприпремљени не полазе на акцију.

На акцију сви учесници иду на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС, “Правила понашањапланинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Молимо вас да не бацате отпатке од хране, конзерве, пластичне кесе, боце и сл. Сачувајмо  природу од загађења.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић (064/6846879).