ПСД „Вршачка кула“ Вршац дана 26. септембра организује  „Тридесети јесењи успон на Гудурички врх“, највиши врх Вршачких планина и Војводине (641мнв)

Vrsacki-breg 2

Већ 30 година ово друштво организује традиционалну акцију успона на највиши врх Војводине, Гудурички врх. И овог пута обећавају авантуру и леп, пријатан и незабораван боравак на прелепим Вршачким планинама и у амбијенту Планинарског дома „Широко било“

 

Вршачке планине често зване и Вршачки брег,  се уздижу усред панонске равнице у југоисточном делу Баната.  Пружају се у правцу исток – запад, у дужини од 19. километара, са највећом ширином од 8 km. Површина им је 170 километара квадратних, од чега је у Србији 122, а у Румунији 48 километара квадратних. Гудурички врх, са 641 метара надморске висине, највиша је тачка ових планина и целе Војводине. Од осталих врхова познати су Лисичја глава (590 m), Ђаков врх (449 m) и Вршачка кула (399 m). Северна падина је стрма, док се јужна постепено спушта у побрђе, где се налазе вршачки виногради.  Са планина се пружа поглед на Вршац, Војводину и Румунију.

 

Vrsachki breg

 

Вршачки брег је главно туристичко и излетничко одредиште у непосредној близини Града Вршца. На првом врху одмах до Вршца доминира стара Црквица, омиљено излетиште, а у непосредној близини налази се нова црква Светог Теодора, подигнута у част градског свеца Теодора Великомученика. На другом врху налази се симбол града — Вршачка кула. Поред куле, до које води асфалтни пут, налази се писта за параглајдеристе. На простору названом Широко било, на 10 километара од центра града налази се планинарски дом са бунгаловима за смештај гостију и викенд насеље Широко било. Са јужне стране планина налази се село Месић са манастиром чије прво постојање датира из 1225. године и фабриком за флаширање здраве изворске воде. Са друге стране брда налази се још један манастир у селу Мало Средиште.

Због јединственог положаја Вршачких планина у Банату, разноврсности флоре и вегетације, богатих шумских екосистема, лепих пејзажа и видиковаца, већи део шумског подручја ове планине у Србији, заштићен је 1982.  године као Парк природе

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ

 

Субота 26.09.2015. године:

 

Скуп планинара у планинарском  дому „Широко било“ на Вршачким  планинама  удаљен од града 9 км. До самог  дома стиже  се пешице  за 1х 30м,  а постоји и  асфалтни пут  до Црвеног крста након чега се наставља макадам који је у добром  стању (2,6км).

 

09:30 – Окупљање и пријављивање учесника акције

09:45 – Свечано отварање акције

10:00 – Полазак на Гудурички врх

13:00 – Долазак на Гудурички  врх

17:00 – Повратак у дом, ручак, додела признања, дружење уз  музику

 

Опис стазе:

 

 • Укупан успон – 815 м,
 • Укупан спуст – 815 м,
 • Дужина стазе – 16 км.

Vrsachka transverzalaПриказ Вршачке трансверзале, у оквиру које је, као један њен део, садржана и стаза успона од планинарског дома на Гудурички врх.

 

 

ОРГАНИЗАТОР ОБЕЗБЕЂУЈЕ:

 

 • За све учеснике похода који стартује у суботу 26 септембра, домаћини  обезбеђују  ручак по цени од 200 дин. У склопу просторија дома је и бифе са  кухињом и веома прихватљивим ценама како пића тако и разних јела са роштиља,
 • Захвалнице за организације које учествују,
 • Учесничку књижицу,
 • Печат акције Успон на Гудурички врх и Гудуричког врха.

 

 

Од Крагујевца до Вршца има 170 километара. Из Крагујевца за Вршац се креће дана 26. септембра у 06.30 сати од „Крста.

 

Коначне информације везане за врсту и цену превоза ће бити познате након састанка у Клубу и након формирања коначне листе планинара који ће ићи на ову акцију.

 

Стаза при успону и силаску води стрмим странама, па је неопходно да су сви учесници кондиционо спремни за такве услове, са добром планинарском обућом, која ће омогућити безбедан успон и силазак. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезни су кишна кабаница и батеријске лампе. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу. На стази је потребно имати у ранцу довољне количине воде за пиће.

 

Првенство пријаве за акцију имају чланови клуба, чланови ПСС-а са плаћеном чланарином за 2015. годину и пријатељи клуба са важећом чланском картом. Остали учесници акције, уколико буде било слободних места, плаћају додатних 100 динара на име организационих трошкова. Сви учесници акције са собом обавезно носе важећа лична документа – личну карту, оверену здравствену књижицу и чланску књижицу.

 

Посебно се захтева да сви:

 

 • воде рачуна о сопственој и безбедности других;
 • воде рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази (топлотни удар,     ујед змије, угануће или ишчашење зглобова);
 • физички неприпремљени не полазе на акцију.
 • На акцију сви учесници иду на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС, “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

 

Молимо вас да не бацате отпатке од хране, конзерве, пластичне кесе, боце и сл. Сачувајмо Вршачке планине од загађења.

 

Учешће на акцији се пријављује на састанку клуба (средом, од 19:30 сати, у учионици ОШ “Мома Станојловић”), најкасније до 23. септембра уз уплату аконтације у износу од 1000,00 динара.

 

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић. (064/6846879).