Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац у складу са својим Планом акција за 2015. годину и на позив ПК “Железничар 2006“ Врање организује учешће на републичкој акцији „9. Врањски планинарски маратон“. Једнодневни програм акције обухвата 3 стазе на планини, лепотици југа Србије, Бесној Кобили, у суботу 29. августа 2015. године.

Besna kobila 2
Бесна Кобила се налази на југу Србије, 40 км источно од Врања. У подножју планине се налази Врањска Бања позната по лековитим изворима термалне воде.

Највиши врх се налази на 1923 метара надморске висине и са њега могу да се виде Копаоник, Шара, као и планина Рила у Бугарској. Бесна Кобила је део Родопског планинског масива и састављена је углавном од гранита. Врхови су већим делом године под снегом. Подножје планине чине шуме, док су виши делови под пашњацима. Бесну Кобилу карактерише биљно богатство које се заснива на дивљем, самониклом, лековитом биљу и дивљим плодовима, односно разноврстан биљни свет са преко 700 врста дрвенастих, жбунастих и зељастих биљака. Планински пашњаци, шуме, незагађено земљиште, вода и ваздух, пружају одличне услове за боравак и одмор на овој планини.

Besna kobila 1

Приповедања:

„Ту доле у селу живела је нека девојка Феја и изводила стално кобилу на пашу горе високо у ливаде и једног дана та кобила побесни и њу јако ритне, па ова остане хрома целог живота. Тако је село добило назив Крива Феја, а планина у коју је кобила побегла, Бесна Кобила.“

ПРОГРАМ:

ПЕТАК – 28. август 2015. године

Полазак из Крагујевца од „Крста“ у 15.00 сати. Очекивани долазак у Врање је око 21.00 сати. Смештај је организован у времену од 16:00 часова до 23:00 часова у просторијама Дома ученика “Сима Погачаревић“ Врање, ул. Моше Пијаде бр. 41.

Цене смештаја:

• у трокреветним собама 550,00 динара,
• у сали Дома 100,00 динара (потребно је понети подметач и вреће за спавање),
• смештај у сопственим шаторима у дворишту дома ученика је бесплатан.
СУБОТА – 29. август 2015. године

ПК „Железничар“ Врање организовао је бесплатан аутобуски превоз на релацији Врање – Бесна кобила до планинарског дома. Аутобус креће испред саборне цркве у Врању у 7:00 часова. Повратак се организује истим аутобусом по завршетку акције.

08:00 – 08:30 часова, скуп планинара, пријава и свечано отварање Републичке акције „9. Врањски планинарски маратон“ испред планинарског дома на Бесној Кобили, са ког места је предвиђен и старт за све учеснике маратона.

1.Стаза Mаратона (22 км)

Полазак је у 09:00 часова, стаза води преко врха Мечит (1587), затим се преко „језера“ пење на врх Мосуљ (1777), па до врха Шупља падина (1862). Од Шупље падине стаза се враћа до места Кантар, одакле креће успон на врх Бесне Кобиле (1923 м). Са врха следи спуст до планинрског дома. Стаза је средње тешка, дужине 22 км са висинском разликом од 1150м у успону и силаску.

2.Стаза Задовољства (12 км)

Полазак је у 09:30 часова. Стаза креће преко врхова Мечит (1587), затим преко „језера“ се пење на врх Мосуљ (1777). Са Мосуља стаза гребенски иде преко Кантара до врха Бесне Кобиле (1923 м). Са врха стаза се путем спуста до планинрског дома. Стаза је лака дужине 12 км са висинском разликом од 650 м у успону и силаску.

3.Стаза до врха (10 км)

Полазак је у 09:30 часова. Стаза креће од планинарског дома до врха Бесне Кобиле (1923 м) макадамским путем у дужини од 5 км у једном правцу и истим се враћа до дома. На стази се савлађује висинска разлика од 500 м у успону и силаску.

16:00 – 17:30 сати, бесплатан ручак у планинарском дому на Бесној Кобили, (планинарски пасуљ).

17:00 – 19:00 часова, дружење, културно забавни програм уз музику и додела признања код планинарског дома на Бесној Кобили.

У 19.00 сати следи повратак за Крагујевц. Очекивано време повратка је око 01.00 сати.

Коначне информације везане за врсту и цену превоза ће бити познате након састанка у Клубу и након формирања коначне листе планинара који ће ићи на ову акцију.

На Бесној кобили стаза при успону и силаску води стрмим странама, па је неопходно да су сви учесници кондиционо спремни за такве услове, са добром планинарском обућом, која ће омогућити безбедан успон и силазак. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезни су кишна кабаница и батеријске лампе. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу. На стази нема извора пијаће воде, па је потребно имати у ранцу довољне количине воде за пиће.

Храна је из ранца (осим ручка у суботу који бесплатно обезбеђује организатор акције)! Првенство пријаве за акцију имају чланови клуба, чланови ПСС-а са плаћеном чланарином за 2015. годину и пријатељи клуба са важећом чланском картом. Остали учесници акције, уколико буде било слободних места, плаћају додатних 100 динара на име организационих трошкова. Сви учесници акције са собом обавезно носе важећа лична документа – личну карту, оверену здравствену књижицу и чланску књижицу.

Посебно се захтева да сви:

• воде рачуна о сопственој и безбедности других;
• воде рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази (топлотни удар,     ујед змије, угануће или ишчашење зглобова);
• физички неприпремљени не полазе на акцију.

На акцију сви учесници иду на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС, “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Учешће на акцији се пријављује на састанку клуба (средом, од 19:30 сати, у учионици ОШ “Мома Станојловић”), најкасније до 19. августа уз уплату аконтације у износу од 1000,00 динара.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић. (064/6846879)