Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац у сарадњи са Outdoor In – Ибарски Колашин – Зубин Поток, Планинарским клубом „Берим“ Зубин Поток и Планинарским друштвом „Змај“ Звечан организује успон на врх Берим (1731 мнв) један од врхова Мокре Горе, који се налази на подручју општине Зубин Поток – Косово и Метохија, који ће се извести 22. августа 2015. године.

Berim leto 2015 staza
Стаза успона на Берим
Berim leto 2015 profil
Висински и дужински профил стазе

Стаза: Село Резала – Роглића брдо – Превија – Први Катун –Берим – Савина вода – Макве – Први катун – Превија – село Продановиће – Село Коваче.
Дужина стазе: Око 20 км,
Апсолутна висинска разлика 1030 метара,
Укупан успон: Око 1200 м,
Укупан спуст : Око 1200 м,
Тежина: Средње тешка.

– Полазак: У петак, 21. августа 2015. године у 14:00 сати, од „Крста“ у центру града.

– Планирана траса пута је: Крагујевац – Краљево – Рашка – Нови Пазар – Рибариће – Зубин Поток.

– Повратак: У недељу, 23. августа 2015. године у вечерњим сатима, истом трасом супротног смера, до Крагујевца.

Планина Мокра Гора се налази на југозападу Србије, између реке Ибра и Белог Дрима и захвата огорман простор на тромеђи општина Исток, Тутин и Зубин Поток, а највећим делом припада Зубином Потоку. Назив „мокра“ носи с` правом, јер је њена широка и пространа висораван препуна малих језера и мочвара. Уз саму планину се пружа и језеро Газиводе, које је настало преграђивањем реке Ибар. Због изузетне флоре и фауне, природе и природних потенцијала, Јован Цвијић је Мокру Гору назвао „Лепотицом Балкана“, јер само још на овој планини опстају молика (петоиглични бор), ретке врсте дивљих свиња, медведи, срндаћи. Планином доминирају природно језеро, извор Савине воде, врхови: Берим (1731м)и Радопоље (1751 м), на подручју општине Зубин Поток, док су највиши врхови овог масива Жљеб (2532 м), Поглед (2155 м), те Белег (2151 м), преко ког се пружа граница са Црном Гором.

У Зубин Поток се стиже у петак у вечерњим сатима. Након смештаја у објекту Спортско – рекреативног центра следи одмор и слободне вечерње активности.

Дана 22. августа, у 07.00 сати се излази на стазу, која од села Резала (700 мнв), на обали језера Газиводе, у близини бране, успоном води уз падине Резалске главе, до седла овог и Роглића брда, на висину од 1092 метара, одакле се пружа јединствен поглед на брану и језеро Газиводе, планину Рогозну, Копаоник, врхове Мокре Горе.

IMG_7364
Поглед са седла под Резалском главом и Роглића брдом на језеро Газиводе и највише врхове Рогозне.

Стаза даље води преко Роглића брда до Превије (1297 мнв), превоја у подножју Берима са ког се може сагледати гребен косовског дела Мокре Горе, који се пружа правцем исток – запад. Такође, са овог дела стазе се пружају погледи у правцу севера, ка Рогозни и Копаонику, као и на долину села Брњак, у ком је, након смрти свог супруга Уроша I Немањића, у свом двору на обали Ибра више од 30 година столовала краљица Јелена Анжујска.

DSCF2896
Гребен Мокре Горе са Беримом посматран са Превије

Са Превије стаза нас оштрим успоном, у правцу југа, потезом званим Криви пут, преко Првог катуна води до Берима (1731 мнв), једног од највиших врхова косовског дела Мокре Горе, до ког ћемо прећи стазу дужине од око 9 км. Са Берима се, при повољним временским условима, пружа предиван поглед у правцу севера, на планину Рогозна са њеним Црним врхом (1479 мнв). На обронке и врхове Голије и Радочела… На делове Јужног Копаоника (Шаторица и Оштро копље), као и Равног Копаоника – Панчићев врх (2017мнв). Ближе нама пружа се поглед на долину Ибра, а у правцу истока поглед на митровачку и звечанску котлину, као и делове планине Чичавица, лево од Косовске висоравни.

DSCF1725
Берим и обронци Копаоника на хоризонту

Са Берима настављамо стазом преко висоравни Мокре Горе, до извора у стенама Савина вода, где ћемо се опскрбити свежом хладном и питком водом, а затим се, правећи круг преко потеза званог Макве, враћамо на Први катун, а спустом низ Криви пут на Превију. Са Превије стаза води низ село Продановиће до долине Чечевске реке, а низ ову долину пут води до села Коваче, где се стаза завршава.

IMG_8109
Место извора Савине воде
IMG_8105
Висораван Мокре Горе – Макве

Проценује се да ће се стаза прећи за око 9 сати умереног хода са паузама за одмор, уживање и фотографисање. На Мокрој Гори стаза при успону и силаску води стрмим странама, па је неопходно да су сви учесници кондиционо спремни за такве услове, са добром планинарском обућом, која ће омогућити безбедан успон и силазак. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезни су кишна кабаница и батеријске лампе. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу. На стази има извора пијаће воде, али је потребно имати у ранцу довољне количине воде за пиће. Очекивани повратак у Зубин поток је између 17.00 – 18.00 сати. Након краћег одмора следе слободне активности у вечерњим сатима.

У недељу 23. августа (зависно од временских услова) планира се да се одређено време проведе на уређеној плажи на језеру Газиводе (понети купаће костиме). Иза тога, у повратку за Крагујевац, планиран је обилазак културно – историјских знаменитости Ибарског Колашина и Ибарске долине (избор зависи од жеља појединаца и договора групе).

Коначне информације везане за врсту и цену превоза ће бити познате након састанка у Клубу и након формирања коначне листе планинара који ће ићи на ову акцију. Оријентациона цена превоза, уколико се организује превоз сопственим путничким возилима, би била између 1000 и 1200 динара. Цена преноћишта у Спортско – рекреативном центру Зубин Поток износи 500 динара (1000 динара за два ноћења)

Храна је из ранца! Постоји могућност да се унапред наруче сва три или појединачни оброци у ресторану СРЦ Зубин Поток по врло прихватљивим ценама (Цена доручка је 150 динара). Првенство пријаве за акцију имају чланови клуба, чланови ПСС-а са плаћеном чланарином за 2015. годину и пријатељи клуба са важећом чланском картом. Остали учесници акције, уколико буде било слободних места, плаћају додатних 100 динара на име организационих трошкова. Сви учесници акције са собом обавезно носе важећа лична документа – личну карту, оверену здравствену књижицу и чланску књижицу.

Посебно се захтева да сви:
– воде рачуна о сопственој и безбедности других;
-воде рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази (топлотни удар, ујед змије, угануће или ишчашење зглобова);
– физички неприпремљени не полазе на акцију;

На акцију сви учесници иду на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Учешће на акцији се пријављује на састанку клуба (средом, од 19:30 сати, у учионици ОШ “Мома Станојловић”), најкасније до 12 августа уз уплату аконтације у износу од 1000,00 динара.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић. (064/6846879)