У четвртак, 9. јула 2015., ПЕК „ГОРА“ промовише једну од Крагујевачких пешачких стаза.

Крагујевчани, ево прилике да се лепо рекреирате шетњом и обиласком правих бисера које нуди град Крагујевац.
Прођите најлепшим деловима града, кроз 12 паркова и зелених површина, поред једног језера, преко једне реке и преко једног потока.
Баците поглед на наш лепи град и околна брда и планине са многих видиковаца на овој стази.
Упознајте скривена места која ће вас заувек купити и којима ћете се радо враћати.
Проведите лепо предвечерје са добрим друштвом у рекреативном пешачењу „Крагујевачком градском пешачком стазом“.

Скуп свих заинтересованих је у 16:45 код Крста у центру Крагујевца, а на стазу крећемо у 17:00.
Стаза је дужине око 12 км са укупним успоном и силаском од 225 м и може се прећи рекреативним ходом за 3 до 4 сата.

Скица прве Крагујевачке градске пешачке стазе

Од парка код Крста у центру града идемо прво ка језеру Бубањ, затим прелазимо преко пешачког моста преко Лепенице код пумпе и испод надвожњака јужне обилазнице стижемо до ЕКО парка у Илиниј води. Пролазимо кроз ЕКО парк и ободом насеља Илина вода излазимо на Стрелиште изнад насеља, одакле је леп видиковац ка граду.
Са стрелишта излазимо на Кошутњачко брдо и идемо до аутобуског стајалишта на врху Кошутњака, одакле је леп поглед на Врлетницу и Бешњају. Одатле се шумским путем спуштамо низ Кошутњак ка фудбалском игралишту ФК „Кошутњак“ и Мотелу „Кошутњак“. Од мотела се шумском стазом спуштамо до јужне обилазнице и прелазимо преко моста на Бресничком потоку.
Пењемо се Мокрањчевом улицом до скретања ка Пољанчету поред ОШ „Ђура Јакшић“. Са Пољанчета је леп поглед ка Кошутњаку. Пролазимо поред школе и излазимо на улицу Јована Ристића, коју пратимо до скретања ка ОШ „Вук Караџић“. Пролазимо између фудбалског игралишта ФК „Славија“ и школе, а онда скрећемо ка једном лепом пољанчету испод амбуланте на Метином брду, одакле је леп поглед на Кошутњак и Теферич.
Са пољанчета пролазимо поред амбуланте и идемо на Метино брдо, одакле је одличан поглед на град и околна брда и планине..
Са Метиног брда пролазимо поред парка на Скверу у Новој колонији и спуштамо се Косовском улицом до скретања ка Пиварском парку.
Пролазимо кроз Пиварски парк и спуштамо се до раскрснице у Пивари одакле настављамо ка Политехничкој школи, где улазимо на Зелени венац.
Пролазимо Зеленим венцем поред старе тополивнице и поред старе цркве излазимо на пешачки мост преко Лепенице.
Од моста прелазимо улицу и пролазимо кроз Мали парк, а одатле идемо ка центру града и враћамо се код Крста.