Светски дан заштите животне средине се обележава 05. јуна широм планете, сваке године.

Тема овогодишњег Међународног дана заштите животне средине је „Седам милијарди снова, једна планета, конзумирај пажљиво“. Очување животне средине, првенствено зависи од одговорног управљања природним ресурсима. Ипак, евидентно је да људи троше више ресурса него што планета то може да поднесе.

English

Пажљиво конзумирање подразумева очување животне средине и осигуравање здраве будућности у којој ће наше потребе или снови бити оствариви. Живети одрживо значи урадити више и боље са мање искоришћених природних добара.

Светски дан животне средине, ове године, биће обележен и у Крагујевцу. Планинарско- еколошки клуб „ГОРА“, у сарадњи са удружењем ЦЕООР као иницијатором активности, организује акцију чишћења спомен-парка Шумарице и обала језера Шумарице.

Циљ ове акције је укључивање што већег броја суграђана, који желе да допринесу уређенијој и лепшој средини у којој живе. Ова акција ће бити и едукативног карактера, а садржај је посебно намењен млађој популацији, основцима и средњошколцима.

Сви који су заинтересовани да учествују треба да дођу у суботу, 6. јуна 2015. године у 8h и 30 минута на паркинг хотела Шумарице.

Акција чишћења траје од 9-11 часова. Поделићемо се у три групе које ће чистити простор иза Хотела Крагујевац, обале језера Шумарице и простор око Чехословачког гробља. Биће обезбеђене рукавице и кесе за учеснике, али за сваки случај уколико неко има своје рукавице могао би да их понесе.

Време од 11-13 часова је посвећено едукацији и у том периоду биће више различитих врста едукативних радионица на плажи језера Шумарице. Еколошка секција ПЕК „ГОРА“ овом приликом је спремила једну радионицу под називом „Како деца могу спасити планету“ која ће пре свега бити забавна деци и дозволити им да она дају свој суд о проблему заштите животне средине. Радионицу и кратко предавање одржаће две чланице ПЕК „ГОРА“, дипломирани биолози, еколози.

Циљ ових радионица је да се забавимо, подучимо и подигнемо свест о очувању животне средине. Овим поводом окупило се више удружења и организација са заједничком идејом да урадимо нешто добро и корисно за нашу заједницу.

Техничку помоћ дају Град Крагујевац, ЈКП Чистоћа и Спомен-парк, а акцију ће медијски поржати и РТК.

Селена Милошевић