„6. ТРАДИЦИОНАЛНИ МЕЂУНАРОДНИ УСПОН НА РУЈ“
(врхови Ракитски камен 1456 м и Руј 1706 м)
13. јун 2015. године (субота)
Слоган овогодишње манифестације је „Руј-традиција и вечност“, а као пратећи културни програм манифестације одржаће се и филмски фестивал „Руј-Фест“,под слоганом „Југословенски филм се враћа кући“. Традиција која је започела 2010.године, сваког трећег викенда у јуну месецу из године у годину окупља све више планинара из Србије и Бугарске на овој планинској лепотици. Планина Руј простире се на граници Србије и Бугарске, између села Ракита у Србији и села Ездимирци у Бугарској. Највиши истоимени врх висок је 1706 метара, а истиче се и оштри Ракитски камен или Ветрен са 1456 метара. Планина је углавном шумовита, док су највиши делови огољени пашњаци и одлични видиковци. У недрима Руја налазе се и најужи кањон у Србији-кањон Звоначке реке код Звоначке бање, широк само метар и по, и у свету чувено Трнско ждрело, кањон реке Јерме у Бугарској. Негде на почетку и завршетку предвиђене кружне стазе успона на Руј, давне 1926.године снимљен је први дугометражни играни филм у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца – „Рударева срећа“. Предстојећи успон биће и својеврсно путовање кроз историју, подсећање на дане када је овај кутак југоисточне Србије био рударски центар, а учесници ће имати прилику да се упознају и са културом, обичајима и производима здраве хране овог краја. Стаза за планинаре из Србије почиње у селу Звонце(680мнв), затим се одлази у оближње село Ракита(780 мнв), где ће се обавити свечано отварање акције. Од Раките, врши се успон на нешто оштрији врх Ракитски камен или Ветрен (1456мнв), на српско-бугарској граници.Даље се ка врху Руј иде некадашњим граничним патролним путем, а на планински првенац истовремено излазе планинари из Србије и Бугарске, свако са своје стране, и друже се на врху Руј. Силазак са Руја и повратак у село Ракита одвија се преко села Вучи дел(1200мнв). Укупна дужина ове стазе је 24 км,са висинском разликом од 1026 м при успону и исто толико при силаску,с тим да ће бити,на захтев и по пријави учесника,бити формирана и група која ће се пењати само до Ракитског камена,што је половина предвиђене дужине стазе,а онда се вратити у село Ракита.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:
5,00 полазак на акцију (скуп учесника код крста у центру Крагујевца у 4,45).
8,30 долазак у село Звонце код раскрснице за Ракиту,полазак асфалтним путем за Ракиту(3км).
9,15 долазак у Ракиту ,припрема за успон и свечано отварање акције.
9,30 полазак на стазу. 11,30-1145 излазак на врх Ракитски камен(1456 м).
12,00 полазак са Ракитског камена ка Рују(гранични пут).
14,00-14,30 излазак на врх Руј(1706 м),заједно са планинарима из Бугарске. Задржавање на врху до 1 сата, ручак, дружење са бугарским планинарима, одмор.
15,30 почетак силаска са Рзја ка Вучи делу. Ка селу идемо краћим путем и пролазимо крај баба Цветине куће и чесме. Од Вучи Дела до Раките спуштамо се широким шумским путем (5 км).
18,00-18,30 долазак у Ракиту.Подела оброка свим учесницима(лужничка вурда као предјело,чорба од печурака и планинарски пасуљ).
Оброци су бесплатни. Потребно је да учесници понесу прибор за јело и посуђе.
Следи културно-забавни програм, и разгледање изложених производа традиционалне и здраве хране(лужничка вурда,сиреви мед и сл.). У оквиру културно-забавног програма,централо место заузима филмски фестивал „Руј- Фест“,који ће се одржати у згради сеоског дома у селу Ракита, у којој је између два светска рата радио прави биоскоп. 21,00 полазак за Крагујевац.
00,00-1,00 долазак у Крагујевац.
Акцију организује и води планинарски водич Иван Ћурчић м.б.400
Пријављивање за акцију је на састанцима клуба средом у о.ш.Мома Станојловић у 19,30 или на телефон 0643046100
Цена превоза 1800 динара(приликом пријаве потребно је уплатити аконтацију од 1000 динара).
За учествовање на акцији потребно је имати планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2015. годину, личну карту и здравствену књижицу. Сви учесници морају имати одговарајућу обућу и одећу и опрему за кретање у летњим условима и осредњу физичку спрему. Препоручује се да сваки учесник са собом носи 2 литра воде, као и сендвиче и слаткише.