Акција која је у годишњем плану била предвиђена за овај викенд, одложена је за недељу, 31.мај 2015. године.

Окупљање учесника код Крста у центру Крагујевца у 5:45. Полазак у 6:00. Путујемо Ибарском магистралом преко Краљева, Богутовца и Маглича до места које је 4 км испред Полумира, у подножју гребена Јечменица, врх Кривача. Ту нас превозно средство оставља на проширењу непосредно пред почетак стазе. До полазне тачке би требали да стигнемо до 8 сати.

Са Ибарске магистрале (295 мнв) скрећемо уз Кривачу и одмах имамо стрми успон гребеном Јечменице до коте 795. Све време пратимо гребенску стазу уз Тесаоник (1141 мнв) до Крста и Локвиња (1294 мнв). Са Локвиња прелазимо на гребен Чемерног и прелазимо преко коте 1402, Тичјег брда (1310 мнв), превоја Раскрсница, коте 1350 и Калипоља (1355 мнв), све до највишег врха на овој деоници – Гусарице (1539 мнв).
Са Гусарице силазимо гребенским стазама низ Лепу раван (1375 мнв), Јелењак (1317 мнв), Слатину (1300 мнв), коте 1247, Тењевца и Лазића до села Дубочица. Одатле следи краћи успон преко Јасика и силазак до ресторана „Јеринин град“ на Ибарској магистрали, испод Маглича, где ће нас чекати превозно средство.

Поглед на гребен којим се пењемо и врх Гусарице у даљини.

Планирана стаза је дужине око 26 км са укупним успоном и силаском од 1600 м, са деоницама које пролазе ван путева и стаза кроз шуму. За пролазак овом стазом требаће нам око 10-12 сати пешачења.

Скица стазе
Скица стазе

Повратак за Крагујевац би био око 20-21 часова, ако успемо да стазу пређемо како је планирано. Са успутним задржавањем у некој од кафана на Ибарској магистрали, у Крагујевац би стигли после 22 часа.

Обавезна опрема: дубоке планинарске ципеле, одећа примерена годишњем добу и временским условима, штапови за ходање, заштита од кише, батеријска лампа са резервним батеријама, комплет прве помоћи, прусик, неопходни лични лекови.

Храна и вода: из ранца. Најмање 3 л воде. Нису ми познати извори воде на овој деоници.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2015. годину. Учесници без плаћене чланарине плаћају додатних 100 динара за клуб ПЕК „ГОРА“.

Акција је истраживачког карактера и захтевна. Намењена је искусним и физички спремним планинарима. Изводи се немаркираним стазама и крећемо се планираном трасом на основу мапе, компаса и ГПС-а. Сви учесници морају бити спремни на импровизације које су неминовне када се обилази непознат терен. Организатор не сноси одговорност за евентуалне проблеме при орјентисању који могу настати због непроходности терена, физичких препрека на терену, зарасле стазе и других непредвиђених околности. Ове ситуације захтевају прилагођавање и у овим случајевима организатор задржава право измене трасе сходно околностима.
Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Пријаве за акцију, најкасније до среде, 27. маја 2015., на састанку клуба у ОШ „Мома Станојловић“ у 19:30.

Цена превоза би била око 1000 динара за попуњен комби од 8 места. Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Организатор ове акције и водич на стази је Дејан Милошевић, планинарски водич III категорије, мб 486, телефон: 064/2415412.