У суботу, 23. маја 2015., планиран је одлазак на републичку планинарску акцију „Дани јоргована“ на Тупижници, коју организује планинарски клуб „Шиљак“ из Бољевца.

Окупљање учесника код Крста у центру Крагујевца у 6:45, полазак аутобусом у 7:00. Путоваћемо преко Јагодине, Ћуприје, Параћина и Бољевца до села Бучје. До одредишта имамо око 140 км, за шта ће нам требати око два и по сата вожње. Очекивани долазак у Бучје је око 9 сати, где ћемо се као организована група пријавити домаћинима акције, а на стазу се креће у 10:00 после поздравног говора и свечаног отварања акције.

Стаза је укупне дужине 11 км. Креће се из центра села Бучје и за три сата лаганог хода стиже се до врха Тупижнице (1160 мнв).
У првом делу стазе креће се уређеним колским путем са благим успоном. Средњи део стазе је мало стрмији и углавном се пешачи кроз шуму, док је завршни део стазе шетња по гребену поред расцветалих јоргована. Све време успона по гребену пружа се предиван поглед на околна села и планину Ртањ, са једне стране, и врх Тупижнице са репетитором, са друге стране.
Силазак у село Бучје је планиран око 16 часова.

Image00001

Ова стаза је лагана и веома атрактивна, па је погодна и за планинаре који намеравају да направе своје прве кораке на овој прелепој планини.

Одећа примерена временским условима на дан похода – обавезна заштита од кише (кишна кабаница) и/или сунца (шешир, качкет, заштитне креме). Обућа би требала да буде планинарска ципела или јача дубока ципела, пошто се по гребену креће по стенама. Штапови за ходање ће у великој мери олакшати кретање на стази.
Храну и воду потребну за време шетње носити у ранцу.

Организатор је после похода обезбедио ручак (пасуљ), па је потребно понети посуде и прибор за јело. После ручка је организовано планинарско дружење у селу.

Ако одлучимо да раније кренемо из Бучја за Крагујевац, можемо да свратимо и до Грзе, по договору већине учесника.

Цена превоза је око 1000 динара, а тачан износ ће се знати по окончању пријаве, до среде 20. маја на састанку клуба у 19:30 у ОШ „Мома Станојловић“.
Учесници који нису чланови ПСС плаћају додатних 100 динара, сем Пријатеља клуба који требају своју чланску картицу показати организатору акције, који ће уписати на картици датум учешћа на акцији.

Сви учесници у акцији учествују на сопствену одговорност! При извођењу акције морају се поштовати одредбе из „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ и „Правила понашања планинара“, докумената које је усвојио Планинарски савез Србије. Такође учесници у акцији дужни су да испоштују усмена упутства и одлуке организатора и водича акције.

Пријаве се примају  на састанима клуба у ОШ „Мома Станојловић“ (сваке среде у 19:30 сати).

Позивамо све љубитеље природе да нам се придруже!  Искористите прилику да упознате предивне пределе источне Србије и планине Тупижнице. Крените, испењите се на њене врхове и уживајте у погледима који се са њих пружају далеко, далеко!

Организатор акције: Миланка Милошевић.

Контакт телефон: 060/6648034.