10.МАЈА 2015.ГОДИНЕ НА ПЛАНИНИ СТОЛОВИ КОД КРАЉЕВА ПЛАНИНАРСКО СМУЧАРСКО ДРУШТВО „ГВОЗДАЦ“ ОРГАНИЗУЈЕ И ИЗВОДИ РЕПУБЛИЧКУ ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ:

„НАРЦИСУ У ПОХОДЕ“

Narcis

Ово друштво до сада је организовало 58 планинарских акција под називом „НАРЦИСУ У ПОХОДЕ“ на планини Столови код Краљева. Хиљаде планинара прошло је њиховим стазама протеклих година, носећи са собом утиске који су им омогућили да са истим ентузијазмом, као и давне 1956. године, истрају у организацији ове акције.

Планина Столови се налази југоисточно од Краљева. Заузима простор између Ибра, Каменичке и Гвоздачке реке. Столови се звездасто спуштају са врхова Чикер (1324 м) и Камариште (1375м) ка суседном Озрену, Баби и Студеној планини. Иако је окружена многобројним рекама планина је скоро гола са нешто мало букових и храстових шума. Претпоставља се да су шуме искрчене још у Средњем веку јер је шира околина Копаоника била значајан рударски центар немањичке Србије. Каснију садњу шума нису дозволили Турци јер је долином Ибра пролазила значајна саобраћајница. Познато је да је краљ Урош у време женидбе са Јеленом Анжујском, у долини Ибра под Столовима засадио јоргован. Од тада до данас за долину Ибра под Столовима остао је назив „Долина јоргована. Последњих година падине Столова су пошумљене четинарским стаблима. У оскудне шуме крупна дивљач само понекад наврати па се локални ловци могу задовољити са зечевима, фазанима и пољским јаребицама.

Претпоставља се да је име планине повезано са оближњим манастиром Жича у којој је “столовао” први српски архиепископ Свети Сава. Жича се налази на северним обронцима Столова. Други тврде да је планина име добила захваљујући свом пружању правцем северозапад – југоисток, који подсећа на столове, а трећи говоре о предању по ком су српски краљеви, одлазећи у лов на оближњу планину, на њеном равном гребену постављали столове да би обедовали и уживали у видицима који су пуцали надалеко. Двадесетак километара уз Ибар, на западним падинама Столова се налази стари град Маглич. Историја Маглича је доста магловита али је познато да је у једном свом периоду град припадао цркви и да му је основна намена била одбрана манастира Жича и Студеница. Поред тога, град је нападачима са севера затварао улаз у Ибарску долину. Са својих осам кула на стрмој падини, Маглич је био тврд орах за нападаче али је био освајан као и остали средњевековни градови.

DSCF5235
На столовима (са прошлогодишњег похода)

До врха Столова могуће је доћи из разних праваца и то: Каменице, Брезне, Жиче, Матарушке Бање, Богутовца, Маглича, Добрих страна. Столови су најпосећенији у мају, када су његове падине засуте нарцисима.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

– 07,00 – 07,50 – дочек и пријава учесника у селу Каменица
– 08,00 – 08,15 – свечано отварање акције – излазак учесника на стазу
– 08,15 – 15,00 – Каменица – Орловац – Равни сто – Ниловска превоја – Камариште
(1375мнв) – Ниловска превоја – Равни сто – Орловац – Дебело брдо – Брезна (Пл. дом „Зорица Гиздавић“)
-15,00 – 16,00 ручак, подела награда и захвалница, затварање акције.

Стаза је дуга око 21 км са висинском разликом од око 1.000 м успона и око 800 м спуста и спада у средње тешке стазе.

За учеснике слабије кондиције предлаже се краћа и лакша стаза: Каменица – (Орловац 938м) Дебело брдо- Брезна (Пл. дом „Зорица Гиздавић“), дужине 11 км са успоном од 700 м и спустом 500 м.

Организатор обезбеђује: учесничку књижицу, печате акције и успутних врхова, захвалнице друштвима и пригодне награде најмлађем и најстаријем учеснику акције.

На стази су обезбеђени: санитетско возило, окрепљење (чај и вода), ватрогасна возила и кесе за смеће. Учесници у сваком тренутку могу добити ваљане информације од чланова друштва на стази који ће имати видна обележја.

По завршетку акције: организатор обезбеђује бесплатан ручак (планинарски пасуљ по рецептури прослављеног кувара Милијана Стојанића из Косјерића), у Планинарском дому „Зорица Гиздавић“ у селу Брезна.

Каменица се налази на 12-ом км пута Краљево – Гоч.

ОРГАНИЗАТОР ПОСЕБНО СКРЕЋЕ ПАЖЊУ НА СЛЕДЕЋЕ:

-Акција је планинарског, а не такмичарског карактера и организује се према Правилнику о организовању и извођењу РА ПС Србије;
-Ораганизатор од учесника захтева поштовање Правилника о организовању и извођењу РА ПС Србије;
-Пријављивање учесника је обавезно у писаној форми. Пријава мора бити оверена од стране планинарског клуба – друштва;
-Учешће на акцији је доборовољно и на сопствену одговорност учесника. Малолетне особе на стази морају бити у пратњи старије пунолетне особе (сестре, брата, родитеља, професора, планинарског водича);
-Водичи група су задужени за безбедност и понашање својих чланова;
-Стаза је захтевна, молимо вас да водите рачуна о њеној тежини. Старијим учесницима и учесницима који су слабије физичке кондиције саветује се да пре доласка на акцију затраже мишљење лекара;
-Учесници акције не смеју бити по дејством, алкохола, опојних дрога, опијата или недозвољених стимулатива. Молимо вас да не користите „енергетска пића“ у току акције;
-Одећу и обућу прилгодите временским условима. Понесите са собом довољну количину воде. Уколико осетите било какве пробелеме јавите се на неки од телефона организаотра или затражите помоћ од стручних служби на терену или чланова друштва организатора;
-Најстрожије је забрањено паљење ватре, удаљавање са прописане и маркиране стазе, напуштање групе и водича и сваки вид самовоље;
-Пибор за јело и одговарајуће посуде су обавезни;
-У случају лошег времена, наглог наоблачења или грмљавине искључите своје мобилне телефоне;
-Водите рачуна о сопственој и безбедности других;
-Поштујте природу. Смеће одлажите у за то посебно постављене вреће;
-Моторним возилима и моторима забрањен је саобраћај на стази (изузев возила полиције; жандармерије, ватрогасних и спасилачких и служби);
-Акција се изводи под именом „НАРЦИСУ У ПОХОДЕ“ и подразумева такав однос према овом дивном цвету и природи. Молимо вас ДА НЕ БЕРЕТЕ НАРЦИСЕ!
ПЕК „Гора“ Крагујевац за учеснике који се пријаве за одлазак на ову кацију организује превоз од „Крста“, са поласком у 06.00 сати. Цена превоза ће зависити од броја заинтересовнаих планинара, а оријентационо ће износити око 700 – 800 динара. Особе које нису чланови Планинарског савеза Србије или пријатељи клуба, плаћају додатних 100 динара на име организационих трошкова.

Пријављивање учесника се може извршити на нашем састанку, који се ове недеље одржава 8. маја (петак) са почетком у 19.30 сати у О.Ш. „Мома Станојловић.