Поштовани планинари и љубитељи природе,
Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац
позива Вас на:
„6. ЂУРЂЕВДАНСКИ ПОХОД НА ЖЕЖЕЉ И БЕШЊАЈУ“

3. мај 2015. године

Plakat 2
Планинарско-еколошки клуб „ГОРА“, у недељу, 3. маја 2015. године организује „6. Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају“, који ће се одржати у оквиру свечаности поводом Дана Града Крагујевца.

Стаза најкраћим путем повезује брдо Жежељ (486 мнв) и Бешњају (Лисин лаз – 613 мнв), у смеру запад-исток, већим делом шумским путевима, који воде по гребену брда која се надовезују.

Акција „6. Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају“ ове године биће организована на три стазе. Избор стазе је слободан и искључиво зависи од жеље сваког поједница – учесника и његове физичке припремљености:

1. Кратка стаза – „Ђурђевак“ –    (10.5 км и 350 м укупног успона),
2. Средња стаза – „Уживање“ –   (16 км и 600 м укупног успона),
3. Дуга стаза – „Изазов“ –             (23 км и 900 м укупног успона)

Све стазе полазе из насеља Ждраљица од угоститељског објекта „Медна“ на путу Крагујевац – Јагодина. Стаза води крај Ћосићског извора и водопада Бук и наставља уз брдо Жежељ (486 мнв), све до остатака некадашњег планинарског дома на његовом врху. Одатле стаза наставља брдовитим пределима ка Бешњаји, дуж којих пролази поред два храста – записа и преко неколико видиковаца.

8
Видиковац – поглед на град Крагујевац са једног од врхова на брду Жежељ

Код храста – записа, на превоју изнад Букоровца, стаза „Ђурђевак“ се одваја од друге две и даље води долином реке Осанице до школе у Букоровцу.

Стаза „Уживање“ и „Изазов“ се разилазе на седлу испод Лисиног лаза (613 мнв), код Шумарске куће. Стаза „Уживање“ даље води спустом низ брдо Врлетница са истоименим врхом, до школе у Букоровцу.

Стаза „Изазов“ од Шумарске куће наставља гребеном Бешњаје, поред Ђурине чесме, преко Дугачке косе, до објекта Шумског газдинства на Бешњаји. Затим једним делом наставља гребеном Бешњаје путем за засеок Дренак, са ког скреће спустом до потока Гигово, па успоном до првих кућа у наведеном засеоку, па поново спустом низ косу до воденице у Букоровцу и асфалтног пута, којим наставља до школе у Букоровцу.

За учеснике акције организатор обезбеђује превоз од „Крста“ у центру града до Ждраљице у одласку и од школе у Букоровцу до „Крста“ у центру града у повратку са акције.

Котизација за превоз износи 100 динара.

Организатор ће за планинаре, који за определе за ту опцију, обезбедити ручак (планинарски пасуљ са салатом). За овај оброк понети посуде и прибор за јело.

Котизација за ручак износи 100 динара.

Остале оброке у току дана планинари обезбеђују сами и носе их у ранцу. На стазама „Уживање“ и „Изазов“ постоје две тачке на којима се може захватити чиста питка изворска вода. Препоручује се планинарима и љубитељима природе да у ранцу понесу најмање 1 литар воде. Опрема, обућа и одећа планинара – учесника у акцији би требала да буде прилагођена стази и временским условима.

Сатница активности на дан похода, недеља 3. мај:

8:00 Полазак групе учесника аутобусом из центра града („код Крста“) до полазне тачке стазе у Ждраљици – СУР “Медна”,
8:30 – 8:45 Пријављивање учесника,
9:00 Отварање акције и полазак на стазу,
16:00 – 17:00 Пристизање са стазе код школе у Букоровцу,
17:00 Ручак и освежење за све учеснике акције,
17:30 – 18:30 Подела захвалница и забавни програм за учеснике и дружење,
18:30 – 19:00 Полазак организованим превозом од школе у Букоровцу до Крста у центру
града.
Како би смо што квалитетније планирали и организовали поход и прихват учесника молимо Вас да свој долазак најавите благовремено, а најкасније до 29. априла 2014. године, са подацима:

–   о броју планинара Вашег клуба – друштва који ће учествовати у акцији,
–   о броју планинара Вашег клуба – друштва који ће користити наш превоз,
–   о броју планинара Вашег клуба – друштва који се опредељују за наш ручак.

Контакт бројеви мобилне телефонске везе за пријаве организованих група (клубова – друштава) и питања наших суграђана и других заинтересованих лица:

063 / 604355 Милован Бачанин, председник
064 / 6846879 Жарко Продановић, подпредседник
064 / 2415412 Дејан Милошевић, начелник

и/или е-mail:

pekgora@gmail.com.

Организоване групе су у обавези да припреме списак планинара и предају га организатору пре изласка на стазу.

За наше суграђане – љубитеље природе и пријатеље клуба:
O
д 22. априла у Великом парку,  код фонтане (угоститељски објекат „Код Дучића“) у времену од 15.00 до 19.00 сати биће постављен штанд, на ком ће  активисти клуба пружати потребне информације и примати пријаве за учешће. Пријава учешћа се потврђује куповином карте за превоз. Наши суграђани се на акцију могу пријавити и доласком на наше редовне састанке, које одржавамо сваке среде, од 19.30 сати у Основној школи „Мома Станојловић“. Пријаве суграђана ћемо примати  до нашег последњег  састанка пред акцију – среда, 29. април 2015. године.

Опет, како би смо успешно организовали превоз свих учесника у акцији и припремили потребан број оброка, потребно је да се  и чланови клуба ПЕК „Гора“  у истом року пријаве  за учешће у акцији. Чланови се пријављују на редовним састанцима Клуба. И чланови клуба учешће  потврђују куповином карте за превоз.

За све друге информације позовите нас на назначене контакт бројеве мобилне телефонске везе, или нас контактирајте путем електронске поште!

Драги пријатељи, љубитељи природе и планинари, придружите нам се да и овог пута прошетамо уређеном и обележеном планинарском стазом преко Жежеља и Бешњаје и уживамо у лепоти пролећем обојених предела Шумадије!

Текст: Дејан Милошевић, Жарко Продановић