У суботу, 25. априла 2015. године, Планинарско-еколошки клуб „ГОРА“ организује дводневну акцију на подручју Злот, Брестовачка Бања, Борско Језеро.

Подручје обилује бројним спектакуларним знаменитостима, које због даљине, остају непознате нашим суграђанима. Идеја нам је да се упознамо и истовремено популаришемо природне лепоте овог краја.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Окупљање и полазак је у 6:00h од Крста.
Очекивано време пристизања у Злот је око 9:45h. Планирано је једно задржавање у објекту Балашевић у подножју планине Ртањ.

Планирани обиласци:

Укупна дужина трасе износи око 14km, са висинском разликом од 495 m, кондиционо није захтевна.

ПРВИ ДАН – 25 април 2015.

1. Варошица: Злот;

2. Пећине: Лазарева пећина (улаз 200 дин. по особи) и Верњикица;

Лазарева (Злотска) пећина, спада у најдуже пећине у Србији. Од Злота је удаљена 3km. Укупна испитанадужина је 1592м. Од тога је „Главни канал“ дуг 623m. Дужина свих канала и дворана је 1225m. За посетиоце је уређена половина истражених канала.

Пећина Верњикица је удаљена од Лазареве пећине око 1,5km. Смештена је у долини Лазареве реке на висини од 454m и спада у ред пећина са врло чистим кречњаком, па се вероватно због тога верује да јој назив потиче речи „вар“ што значи кречњак. Сматра се атрактивнијом пећином од Лазаревезбог мноштва великих дворана које се протежу целом дужином пећине (1015 m).

3. Брестовачка бања: смештај (ноћење са доручком); шетња по околини, купање у термалним базенима (32-38°C – каде за 4 човека) – 200 дин. по особи.
Бања се налази у источној Србији, 7 км од Бора, на надморској висини од 385m. Окружена је највећом бањском шумом у Европи. Има богату и дугу традицију (око 2 века) и једна је од неколико бања у Србији које носе епитет „краљевске бање“. Некадашња вулканска активност и сложен геолошки састав терена условили су појаву термоминералних извора.

Лечи се реуматска обољења, обољења и повреде локомоторног апарата; хронична обољења зглобова; повреде костију и меких делова (отоци, болови); обољења мишића (лумбаго); хронична гинеколошка обољења; запаљења слузнице горњих респираторних органа; запаљенске промене на кожи; обољења живаца…
Околину бање окружује шумски комплекс површине 90ha.

ДРУГИ ДАН – 26 април 2015.

1. Борско језеро

Борско језеро је удаљено 17 километара од Бора. Налази се у подножју планине Црни Врх … Настало јепреграђивањем Брестовачке реке 1959. године, подизањем бране и акумулацијом воде речица Ваља, Жони, Марецове реке и дела слива Злотске реке. Захвата површину од 30ha и максималне је дубине 48m.

2. Кањон реке Пераст; Узводна пећина

Река ПЕРАСТ, Источна Србија
Прераст САМАР, кањон реке Пераст
Узводна пећина са десне стране кањона Перасти, Источна Србија

3. Велики Лисац (1111m): Због симболике броја, Велики Лисац називају и “Четири аса”. То је маркантнастена са које се пружа изванредан видик на околне врхове Хомоља, Дубашнице и Кучаја (тромеђа ових области).

Велики Лисац (1111м – – „Четири аса“), источна Србија

4. Забрањени град

Судбина недовршеног супер луксузног хотела „Јелен“ на Црном врху код Бора, који се уједном периоду изградње нашао чак и у понуди комплекса „Hajat ridžensi“, биће позната тек након приватизације највећих јавних предузећа у Србији, НИС „Петрол“ и ЕПС-а. За протеклих осам година пошто су забранили рад, зграда је толико пропао, да уместо дивљења сада изазива сажаљење посетилаца. Тако је писао „Blic“ још 2008. године. Да видимо како то сад изгледа и да ли је још забрањено.

У зависности од временских прилика, могућа је промена сатнице активности: времена поласка и распореда обилазака за суботу и недељу.

ОПРЕМА:

Батеријске лампе!
Планинарска одећа и обућа за 2 дана, камашне мали ранац са водом и храном, заштита од ветра и  падавина, 2 прусика + 2 карабињера.

ХРАНА:

Потребно је понети храну „из ранца“ за планиране излете (два дана). Вечеру је могуће спремити у изнајмљеним кућама или по жељи вечерати у једном од ресторана.

ЦЕНА АКЦИЈЕ:

Цена акције је око 2000 дин. Доручак (недеља) урачунат у цену. Није урачунат улаз у Лазареву пећину – 200 дин. и купање у термалним кадама (до 4 особе) 200 дин.

ОРГАНИЗАТОР АКЦИЈЕ, ИСПРЕД ПЕК „ГОРА“:
Мирко Миловановић, 064/611 – 1177