У недељу, 5 априла 2015. године, ПЕК „Гора“ Крагујевац организује извођење планинарске акције „Врхови Жељина“.

DSCF3775
Детаљ у подножју врхова Жељина. Са акције изведене 2014. године

Жељин је планина у централној Србији. Издиже се са западне стране Жупе александровачке, штитећи од ветрова и других временских непогода читаво жупско виногорје. Водом је једна од најбогатијих планина у Србији. Представља изузетан доживљај за планинаре. На западу је омеђена реком Ибар. На северу се, стазом изнад села Буковик, преко виса Пребиловац (1418 мнв) и седла Металица веже са Равном Планином (Црни врх – 1542 мнв) а преко ње и са планином Гоч (Љуктен – 1216 мнв) и Студеном планином (Кавгалија – 1355 мнв).

Од ових планина на северу је са седла Металица у правцу запада дели долина Предолске реке, а затим и долина Гокчанице, која се изнад варошице Ушће улива у Ибар. Од Металице у правцу истока одсечена је долином Поломске реке, а потом долином Расине.

Иако спада у групу Копаоничких планина, са Копаоником се са њене јужне стране веже на превоју Караула (1113 мнв). Од Копаоника је са Карауле у правцу југозапада дели долина Плочанске, а затим, у правцу запада, долина Јошаничке реке, која се у месту Биљановац улива у Ибар. На југоисточној и источној страни ивичи је долина Козничке реке, која се испод средњевековног града Козник улива у Расину. Од Александровца долином Расине а потом Козничке реке, преко превоја Караула, па долином Плочанске реке, кроз места Плоче, Рокци и Јелакци, потом долином Јошаничке реке, води асфлатни пут кроз Јошаничку бању, све до раскрснице у Биљановцу у долини Ибра. Највиши врх Жељина је Рогавска чука (1785 м). На око петсто метара јужно од Рогавске чуке издиже се Плочка чука, на висину од 1779 метара.

DSCF3836
Рогавкса чука освојена маглом

Сама планина је релативно приступачна и може се освојити из више праваца. Најчешћи правци су из Митровог поља преко Врање стене, са превоја Караула, као и из места Рокци и Јелакци.

Планинарско – еколошки клуб  „Гора“  Крагујевац, определило се да највише врхове Жељина испење са превоја Караула. Из Крагујевца  се, преко Врњачке Бање, путем преко Гоча, поред Дечијег опоравилишта у месту Станишинци и преко Митровог поља стиже у долину Ресаве. Ту у долини, у селу Плеш, предвиђен је краћи одмор у неком од етно ресторана. Долином Ресаве се пролази  испод зидина средењевековног града Козник, одакле се путем уз ток Козничке реке избија на превој Караула.

DSCF3705
Полазна тачка на превоју Караула. Са акције изведене 2014. године.

Од Каралуле (1113 мнв) до Шумарске куће у подножју највиших врхова Жељина (1330 мнв), пролази се стазом преко висова Плековиште (1176 мнв), Орловац (1219 мнв), Стражиште (1272 мнв), а на крају косом Маревац. Од Шумарске куће стаза нас оштрим успоном води кроз  букову шуму. На крају се избија на пространу травнату површину у подножју врхова Жељина. Брисаним простором се коначно стиже на највиши врх Жељина, Рогавску чуку (1785 мнв). На овом врху следи одмор за обедовање и разгледање у правцу Гоча, Равне и Студене планине,  ка Чемерну и Радочелу, ка врховима Копаоника.  Иза тога следи успон на  Плочку чуку (1779 мнв), са које се спушта на полазну тачку, стазом којом се дошло.

DSCF3802
Палнинари ПЕК „Гора“ и ПД „Жежељ“ на Рогавској чуки 2014. године.

Стаза је дужине 22 км, са укупним успоном и спустом од око 1100 метара и прелази се за осам сати.

У повратку за Крагујевац, у ресторану крај рибњака „Salus“ у селу Плеш, на обали Расине, чека нас одмор и освежење. Ко жели може да проба изврсну и укусну  пастрмку, спремљену на роштиљу, или друге специјалитете из понуде ресторана.

DSCF3928
Рибњак и ресторан „Salus“, село Плеш, долина Ресаве, Александровачка жупа.

Пожељно је да  учесници у овој акцији буду опремљени планинарском обућом, која ће омогућити безбедно кретање стазом. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезна је кишна кабаница. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу. Понети храну и воду у ранцу за целодневни излет.

Сви учесници у акцији учествују на сопствену одговорност! При извођењу акције морају се поштовати одредбе из Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности и Правила понашања планинара, докумената које је усвојио Планинарски савез Србије. Такође учесници у акцији дужни су да испоштују усмена упутства и одлуке организатора и водича акције.

Пријаве се примају  на састанима клуба у ОШ „Мома Станојловић“ (сваке среде у 19:30 сати).

О тачном времену поласка и цени превоза заинтересовани планинари ће бити правовремено обавештени на састанцима клуба.

Позивамо све љубитеље природе да нам се придруже!  Искористите прилику да упознате предивне пределе централне Србије и планине Жељин. Крените, испењите се на његове врхове и уживајте у погледима који се са њих пружају далеко, далеко!

Организатор акције: Миланка Милошевић.

Контакт телефон: 060/6648034.