Субота 04.04.2015.год.

Планинарско Еколошки Клуб „Гора“ Крагујевац

Једнодневна планинарска акција – Каблар за почетнике

Kablar cover

У организацији ПЕК „Гора“ Крагујевац, 04. априла 2015. год. биће изведена једнодневна планинарска акција-излет „Каблар за почетнике“, намењена пре свега љубитељима природе који нису до сада имали прилике да планинаре, као и онима који воле пешачење, излете, здрав начин живота, активни одмор…. Акција је идеална за почетнике, лагана планинска шетња, која као главну награду нуди прелеп поглед са врха Каблара (889мнв) у свим правцима.

Акцију ће водити искусни планинарски водичи и за ту прилику биће обезбеђена радио веза и ГПС уређај.

Опис стазе:

Планина Каблар се налази на 15 км од Чачка и 155 км од Београда. Каблар је висок 889 метара. Са планином Овчар гради Овчарско-кабларску клисуру, кроз коју протиче река Западна Морава. Недалеко од Каблара се налази познато туристичко место Овчар Бања.

Стаза почиње у Овчар Бањи, код ресторана „Дом“. У почетку води асфалтним путем поред Западне Мораве (стари пут за Чачак), до планинске куће ПД „Каблар“, где скреће у шуму и одакле креће успон. Већим делом успона стаза је шумовита све до засеока Рошци који је лоциран непосредно пре врха. Ова стаза иде северном страном Каблара.

Сам врх је стеновит и на њему се налази изузетан видиковац.

Силазак ће се обавити југо-западном страном Каблара, све до Овчар Бање и почетне тачке.

Све стазе су изузетно добро обележене планинарским маркацијама и путоказима.

План акције:

  • 06:45 ч – Окупљање акције учесника код „Крста“
  • 07:00 ч – Полазак аутобуса из Крагујевца код „Крста“
  • Долазак аутобуса са учесницима акције у Овчар Бању, кратак предах и окрепљење, кратко упознавање са правилима понашања учесника акције и начином кретања у групи, припрема и полазак на стазу.
  • темпо хода ће бити лаган, прилагођен најспоријем члану групе са успутним одморима и паузама за освежење, окрепљење, сликање, уживање…..
  • долазак на врх Каблара. Одмор, уживање, сликање и боравак на врху.
  • полазак са врха Каблара ка Овчар Бањи.
  • долазак у Овчар Бању, на полазну тачку, одмор и освежење у неком од оближњих ресторана (у ресторану је могуће наручити храну и пиће).
  • Повратак у Крагујевац – најкасније до 19:00 ч.

Исхрана: У зависности од индивидуални потреба, понети храну и воду у ранцу за целодневни излет.

*** Препорукe: потребна количина воде 1 – 1,5 л по особи. Са собом понети и неки слаткиш (чоколадицу, сникерс, бонжиту и сл.) ради брзе допуне енергије у организму.

Облачење: Примерено временским условима на дан акције. Обавезно понети заштиту од кише (кабаница или кишобран). Обућа удобна, пожељно са јачим ђоном, примерена активностима на отвореном.

*** Препорука је да се понесе и резервна гардероба која би остала у аутобусу за пресвлаку по завршетку шетње.

Цена превоза: Максимално 600 динара, а у зависности од броја пријављених о чему ће планинари бити накнадно обавештени.

Пријаве за акцију: на састанцима клуба, сваке среде од 19:30 ч, у ОШ Мома Станојловић, уз уплату аконтације 500 дин. Последњи дан за пријаву је 01.04.2015.г. када ће се списак бити закључен и формирана коначна цена превоза.

Напомена: Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара”  (о чему ће учесници бити упознати по доласку у Овчар бању, пре поласка на пешачење) и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Организатор: Андреј Ивошев. Телефон за информације и резервације 064/8540-330