У недељу, 8. марта, Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац планирао је да изведе планинаску акцију „Гребеном Равне Планине“.

Планинска греда Студена – Равна планина пружа се углавном од запада ка истоку, од долине Ибра ка планини Гочу, на дужини од око 15 км. Са севера је ограничена долином Брезанске реке а са југа Гокчаницом. На Равној планини има гребена од 1200 до 1300 и више метара, а највиши је Црни врх (1543). Северне стране те планинске греде су претежно под шумом, јужне су обешумљене. До подножја Равне планине досеже и пут уз Рибницу, од Краљева.

Планирано је било да се уз Равну планину крене од места улива Ћелавог потока у Гвоздачку реку. Стаза је била тако планирана да се форсира долина Ћелавог потока све до изласка на Велику ливаду, са које би смо скренули лево и наставили гребеном Равне све до њене највише тачке – Црног врха. Са Црног врха би смо се делом вратили истом стазом све до коте на 1484 м, са које би смо пратећи ток Беле реке силазили косом са њене леве стране, све до њеног улива у Гвоздачку реку. На месту улива Беле реке у Гвоздачку реку би смо изашли на асфалт, тачније пут Краљево – Брезна – Врњачка Бања. Стаза је до те тачке укупне. Ту би се завршила краћа стаза, дужине 12.8 километара. Планирана дужа стаза подразумева форсирање Гвоздачке реке асфалтним путем све до полазне тачке на ушћу Ћелавог потока у Говзодачку реку, а дужина те стазе износи 15.6 км.

Извођење наше планинарске акције „Гребеном Равне планине“ спречено је огромним количинама снега, који је претходних и тог дана непрестано падао. И поред таквих временских неприлика рано ујутру из Крагујевца се упутило тринаест планинара и стигло у планинарски дом „Зорица Гиздавић“ у Брезни. Брезна је окована снегом дебљине изнад метра.

Од главног пута Краљево – Добре воде до дома води пртина у дубоком снегу. Стазу су испртили домаћини, наши пријатељи, планинари ПСД „Гвоздац“ Краљево. Ван стазе је немогуће ићи. У дому је топло. Пећ је подложена још претходног дана. Осми је март – Међународни дан жена па су домаћини посебно дочекали женски део наше екипе. Вукас им је свечано уручио мајице са ознакама ПСД „Гвоздац“.

DSCF6798

 

После краћег одмора и окрепљења топлим напицима, кренули смо у шетњу. Крећемо се једином могућом стазом – путем ка Добрим водама. Прошили смо долином Гвоздачке реке! Стазом дужине око 17 километара. Снег је читавог дана падао, падао, падао…

DSCF6842
Гвоздачка река 8-ог марта 2015. године

 

DSCF6847
На путу Краљево – Добре воде

 

DSCF6866
Устава (мало језеро) на Гвоздачкој реци

 

DSCF6895

DSCF6872
У долини Гвоздачке реке

 

У поподневним сатима ето нас поново у крај топле пећи у планинарском дому „Зорица Гиздавић“. Са пријатељима из ПСД „Говздац“ уз ручак настављамо дружење кроз разговор и шалу. Договарамо се око нових заједничких планинарских акција! Размењујемо искуства и приче са претходних акција.

DSCF6787

 

 

DSCF6785

DSCF6786

 

 

DSCF6791
Тренуци дружења у дому

За женски део екипе још једно изненађење – свакој је при одласку уручена по једна садница крупнородног дрена, изниклог на падинама Брезне. И поред тога што нисмо испели Црни врх на Равној планини, пред крај дана враћамо се за Крагујевац, задовољни дочеком и гостопримством, које су нам указали планинари ПСД „Гвоздац“ и заједничком шетњом са њима долином Гвоздачке реке.

Тескт и фотографије: Жарко Продановић