Почетак > Најава акције > ПОЗДРАВ ПРОЛЕЋУ – УСПОН НА ДУЛЕНСКИ ЦРНИ ВРХ

ПОЗДРАВ ПРОЛЕЋУ – УСПОН НА ДУЛЕНСКИ ЦРНИ ВРХ


Ове, 2015-те године пролеће нам долази 20. марта, тачно у 23. сата и 45 минута. Трајаће до 21. јуна, када наступа лето.

У недељу, другог дана пролећа, 22-ог марта 2015. године, ПЕК „Гора“ Крагујевац организује извођење планинарске акције „Поздрав пролећу – Успон на Дуленски Црни врх“.

 

visibaba

Стаза успона на Дуленски Црни врх почиње изнад последњих кућа у Баљковцу. Успоном преко Лазовског брда стиже се до потеза Бојов тор (593 мнв) и избија на гребен који дели воде што се сливају у реку Медну од вода које се сливају ка Грошничкој реци и Трешењеваку. Стаза прати овај гребен правцем југоисток, преко висова Попова буква (596 мнв), Гувниште (656 мнв) и Ровишта (633 мнв). У месту Букалиште, испод виса Ситно камење (634 мнв), стаза скреће и правцем југозапад прати гребен који дели воде које се на једној страни сливају ка Дуленској реци и Дуленима од вода које се на другој страни сливају ка Грошничкој реци и Трешњеваку. Константним успоном прелази се преко висова изнад Дулена, а завршним оштрим успоном косом Дреновак избија на Црни врх (897 мнв), један од највиших врхова Гледићких планина. Са овог врха пружају се лепи погледи у свим правцима. Након разгледања и одмора шетња се наставља краћим спустом у правцу југа, иза чега следи даљи спуст правцем исток, прво низ косу Зелена, а затим нис косу и истоимени засеок, Матинац. Пут низ засеок нас води до коначног циља, центра села Дулене.

DSCF9002

Поглед на долину Грошничке реке и Трешњевака. Са стазе у успону на Дуленски Црни врх

 

Планирано је да се планинари од Крагујевца до полазне тачке и од циља до Крагујевца превезу аутобусом градског и приградског саобраћаја.

Провером у Градској агенцији за саобраћај утврђен је ред вожње за недељу:

Линија 605
Полазак из Крагујевца за Дулене: 06.05
Полазак из Дулена за крагујевац: 18.00
Линија 17
Полазак од Дома старих за Баљковац: 06.50
Поласци из Баљковца за Дом старих: 14.45  и  16.45

Напомена: Аутобус за Дулене креће са привременог аутобуског стајалишта иза зграде железничке станице Крагујевац.

Имајући у виду овакав ред вожње постоје две опције извођења акције:

1. Успон на Црни врх из правца Дулена и
2. Успон на Црни врх из правца Баљковца

Зависно до договра и опредељења већине учесника акције одлучићемо се зе коначну верзију стазе, а тиме и одредити која ће се од наведених линија и у које време користити за превоз до полазне тачке, а која од циља до Крагујевца, о чему ће учесници благовремено бити обавештени.

Стаза је дужине 20 км, са успоном од 869 метара и спустом од 752 метара и може се прећи за 8 сати, са одморима за обедовање, разгледање и фотографисање на видиковцима.

Потребно је да сви учесници буду опремљени добром планинарском обућом, која ће омогућити безбедно кретање стазом. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезна је кишна кабаница. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу. Понети храну и воду у ранцу за целодневни излет.

Сви учесници у акцији учествују на сопствену одговорност! При извођењу акције морају се поштовати одредбе из Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности и Правила понашања планинара, докумената које је усвојио Планинарски савез Србије. Такође учесници у акцији дужни су да испоштују усмена упутства и одлуке организатора и водича акције.

Пријаве се примају најкасније до среде, 18. марта, на састанку клуба у ОШ „Мома Станојловић“ (састанак почиње у 19:30 сати).

Позивамо све планинаре и Крагујевчане да нам се придруже у овој пролећној планинарској акцији! Поздравимо долазак пролећа! Прошетајмо пределима Гледићких планина! Дођите да уживамо у погледима са мноштва видиковаца на које ћемо изаћи дуж стазе. Будите сигурни, уживаћемо!

Организатор акције: Жарко Продановић.
Контакт телефон: 064/684-68-79.

Advertisements
Категорије:Најава акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: