У недељу, 8. марта, Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац изводи планинаску акцију „Гребеном Равне Планине“.

Ravna planina

Полазак у 06.00 сати од „Крста“ у центру Крагујевца.

Планинска греда Студена – Равна планина пружа се углавном од запада ка истоку, од долине Ибра ка планини Гочу, на дужини од око 15 км. Са севера је ограничена долином Брезанске реке а са југа Гокчаницом. На Студеној су врхови: Цветалица (1056), Кавгалија (1356), Караула (1352), и Крш (1256), а на Равној планини има гребена од 1200 до 1300 и више метара, а највиши је Црни врх (1543). Северне стране те планинске греде су претежно под шумом, јужне су обешумљене и ту је развијено сточарство села Гокчанице. Гребеном води слабији сеоски пут до Полумира, у долину Ибра, ка Црном Врху. Од њега се одвајају слични путеви на север ка селу Брезна, на југ према Гокчаници, а ка истоку води нешто бољи пут ка Гочу. До подножја Равне планине досеже и пут уз Рибницу, од Краљева. Под врховима Студене и Равне планине има више извора.

Старт је у  подножју Равне планине на месту улива Ћелавог потока у Гвоздачку реку.  До стартне тачке би смо се довезли аутобусом из правца Краљева,  долином реке Рибнице, пролазећи кроз села Каменица и Брезна. Стаза је тако планинрана да се форсира долина Ћелавог потока све до изласка на Велику ливаду, са које би смо скренули лево и наставили гребеном Равне све до њене највише тачке – Црног врха. Са Црног врха би смо се делом вратили истом стазом све до коте на 1484 м, са које би смо пратећи ток Беле реке силазили косом   са њене леве стране, све до њеног улива у Гвоздачку реку. На месту улива Беле реке у Гвоздачку реку  би смо изашли на асфалт, тачније пут Краљево – Брезна – Врњачка Бања. Стаза је до те тачке укупне дужине 12.8 километара. Ту би се завршила краћа стаза. Планирана дужа стаза подразумева форсирање Гвоздачке реке асфалтним путем све до полазне тачке на ушћу Ћелавог потока у Говзодачку реку, а дужина те стазе износи 15.6 км.

Ravna planina 4 staza na guglu

Стазе су средње захтевне. У обе варијанте би смо испели негде око 800 метара апсолутне висине. Потребно је понети храну и воду у ранцу за целодневни излет. Одећа и обућа треба да буду примерени временским условима на дан пешачења. Понети заштиту од кише и снега.

За учешће у акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2015. или 2014. годину. Учесници без планинарске књижице, или без плаћене чланарине за назначене године плаћају додатних 100 динара за клуб, на име организационих трошкова.

Сви учесници у акцији учествују на сопствену одговорност! При извођењу акције морају се поштовати одредбе из Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности и Правила понашања планинара, докумената које је усвојио Планинарски савез Србије. Такође, учесници у акцији дужни су да испоштују усмена упутства и одлуке организатора и водича акције.

Цена превоза зависи од броја пријављених учесника акције, о чему ће планинари накнадно бити обавештени.

Пријаве се, уз уплату аконтације, примају најкасније до среде, 4. марта, на састанку клуба у ОШ „Мома Станојловић“ (састанак почиње у 19:30 сати).

Организатор акције: Жарко Продановић.

Контакт: 064/684-68-79