Сусрет лета и зиме

У недељу, 15.фебруара 2015.године, ПЕК „Гора“ организује одлазак на традиционалну планинарску акцију „Сретењски сусрети“коју организује ПД „Букуља“ из Аранђеловца.

По црквеном учењу, на тај дан је Богородица, четрдесетог дана од рођења Исуса Христа, отишла у храм да принесе жртву и тамо срела старца Симеона који је у малом Исусу препознао спаситеља.Први сусрет Бога и човека je хришћански празник – Сретење Господње и прославља се од 541.године.

У Србији се 15.фебруар слави као сећање на 1804.годину када је у Орашцу почела борба за ослобођење од Турака-Први српски устанак, и када је истог дана 1835. године Скупштина у Крагујевцу прогласила први устав  модерне српске државе-„Сретењски устав“.

У нашем народу постоји и веровање да се на Сретење срећу зима и лето.Ако на Сретење осване сунчан дан, а медведи уплашени од сопствене сенке врате се у свој зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља.

План акције:

7:15 Полазак од Крста.

8:30 Аранђеловац-брдо Пресека ( 455 м.н.в. )-Орашац, споменик првом српском устанку у Марићевића јарузи( 296 м.н.в. )-културно-уметничка манифестација -повратак из Орашца, успон на врх Букуље ( 696м.н.в. )-Аранђеловац.

18:00 Повратак у Крагујевац код Крста.

Пријава и цена:

Заинтересовани учесници се могу пријавити  до среде 11.фебруара 2015.године до 20:00, када ће списак бити закључен.Цена око 600динара.

Дужина стазе: 14 километара, висинска разлика при успону око 400  м.н.в.

Стаза није превише захтевна, али је потребно имати оптималну физичку кондицију.

Опрема:

Планинарске зимске ципеле,  резервна обућа, капа, подкапа, кишна кабаница, камашне, рукавице, штапови, батеријска лампа, резервна одећа, наочаре за сунце.Такође је потребно понети довољну количину воде и хране за једнодневни излет.

Документа:

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2015. годину. Учесници без плаћене чланарине плаћају додатних 100 динара за клуб ПЕК „ГОРА“.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати  „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Напомена:

Организатор задржава право да на успон не поведе учеснике који немају адекватну опрему или који по процени водича нису психо-физички спремни за напоре који их очекују приликом успона.

Акцију организује и води Часлав Михајловић,

моб: 063/6-18-18-3

061/7-84-84-24