„19. зимски успон на Трем“(Сува планина)

У суботу, 21.фебруара 2015.године, ПЕК „Гора“ традиционално организује одлазак на републичку акцију „Зимски успон на Трем“,  у организацији Планинарског клуба  „Железничар“ из Ниша, а под покровитељством Планинарског Савеза Србије.

Сува планина, чији је највиши врх Трем (1810 м.н.в.),  је планина у југоисточној Србији дуга 45 а широка 15 километара, која у геолошком и географском смислу припада карпатско-балканској групи планина,  на самој граници са српско-македонском масом. Простире се правцем северозапад-југоисток у висинским зонама од  250 – 1810 метара, и почиње источно од Нишке Бање  а завршава се југозападно од Бабушнице у Лужничкој котлини кроз коју протиче река Лужница.

Два најистакнутија врха Трем (1810m) и Соколов камен (1523m) раздвојени су преседлином Девојачки гроб (1311m).

Сува планина се простире недалеко од замишљеног центра Балканског полуострва.  Интересантнији простор планине је њен потковичасти (полукружни) део, са оштрим, смелим, готово алпским облицима, у ком стрмени од највишег врха (Трем 1810 m) падају готово вертикално по неколико стотина метара. Овај потковичасти отсек,  дугачак 24 километара, је ивица централног дела планине, Валожја, разривен Црвеном и Јелашнишком реком. Сува планина једна је од највиђенијих и најпространијих планина у читавој Србији.

План акције:

04:30 Полазак аутобусом од Крста.

08:00   Долазак у село Доња Студена где се налази штаб акције. Након преузимања учесничких књижица, уколико временски услови дозволе, аутобус ће нас пребацити до Бојаниних вода (890м.н.в.), како бисмо скратили стазу за неатрактивни асфалтни пут, и пошли од планинарског дома „Студенац“. Настављамо поред изворишта „Љубина чесма“ (1100м.н.в.), превоја „Девојачки гроб“  (1311.м.н.в.) , и атрактивним гребеном Суве планине све до врха „Трем“ (1810м.н.в.),  где се налази „Камен љубави“ и одакле се пружају лепи погледи.

16:00   Повратак у Доњу Студену, где ће бити послужен ручак (пасуљ, хлеб, купус салата и чај) по цени од 100динара, за оне  који су се пријавили вођи пута.

Неопходно је са собом понети прибор за јело.

20:30-21:00  Долазак у Крагујевац код Крста.

Пријава и цена:

Заинтересовани учесници се могу пријавити уплатом аконтације од 500динара до среде 18.фебруара 2015.године до 20:00, када ће списак бити закључен и формирана цена превоза.

Дужина стазе: 15 километара, висинска разлика при успону око 1000  м.н.в.

Успон на Трем је захтевна планинарска акција и тражи од учесника добру физичку припремљеност и адекватну планинарску опрему. На врху могу дувати јаки ветрови, а под снегом сама стаза може бити  опасна за неприпремљене планинаре. Приликом кретања стазом од Девојачког гроба ка Трему, строго је забрањено кретати се близу леве стране гребена.

Опрема:

Планинарске зимске ципеле,  резервна обућа, капа, подкапа, кишна кабаница, камашне, рукавице, штапови, наочаре за сунце, батеријска лампа, резервна одећа.

Такође је потребно понети довољну количину воде и хране за једнодневни излет.

Документа:

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2015. годину. Учесници без плаћене чланарине плаћају додатних 100 динара за клуб ПЕК „ГОРА“.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Напомена:       

Организатор задржава право да на успон не поведе учеснике који немају адекватну опрему или који по процени водича нису психо-физички спремни за напоре који их очекују приликом успона.

Акцију организује и води Часлав Михајловић,

моб: 063/6-18-18-3

061/7-84-84-24

Слике са прошлогодишње акције.Фото Жарко Продановић