Планинарско – скијашки клуб „Јухор“ Јагодина, уз помоћ Планинарског савеза Србије, локалне самоуправе Јагодине и спортског Савеза „ЈАССА“ Јагодина, дана 24. јануара 2015. године (субота), поводом облежавања Савиндана, празника Српске православне цркве (27. јануар) осми пут заредом организује традиционалну планинарску акцију, овог пута, „Светосавски поход на Црни врх“

PSS

Juhor
Скуп учесника је у селу Горње Штипље, које се налази 10 км од Јагодине на Локалном путу за Крагујевац (преко Црног врха ). Полазак на стазу је са периферије села (одвајање пута за каменолом на 410 мнв). Обележена стаза иде успоном уз каменолом и води до планинарске куће «Црни врх» на Црном врху (625 мнв).

Палнинарско – еколошки клуб „Гора“ планира излазак на стазу са супротне стране Црног врха из правца Крагујевца. Планиран је долазак планинара из Крагујевца до села Дренак, сопстевним превозом. Стаза почиње у селу Дренак и води до Планинарске куће на Црном врху, где би смо се у 10.20 сати сусрели са планинарима који иду из правца Г. Штипље. Полазак из Крагујевца је испред „Крста“ у 08.00 сати. Од планинарског дома би смо наставили заједничу стазу по плану ПСК „Јухор:

Након краће паузе (10 минута) и освежења стаза изохипсом 600, води до Шумарске куће «Мирјанин врт» (580 мнв). Стаза даље води до Малог врха (630 мнв) изнад ТВ репетитора Јагодина, где ће учесницима бити утиснут печат врха. Од репетитора преко Тавана стаза гребенским путем води према селу Црнче, где на раскрсници «Калуђерски гроб» (460 мнв) скреће лево и преко ливаде и кроз шуму се спушта у село Каленовац, код уређене спомен чесме «Каленовачко врело». Након тридесетминутног одмора у повратку стаза води 500 метара назад и излази на уређен извор «Глава вода» на висини од 450 мнв (легенда каже да је вода са овог изворае многе излечила од главобоље,алкохола и осталих порока).
Од «Глава воде» шумским путем се избија на гребен (600 мнв) Гребеном пут води до Црног врха (705), на коме се налази ТВ репетитор: Стаза преко гребена је обележена плавим ознакама. На врху ће учесницима акције бити утиснут печат врха и по жељи печат највишег врха Црног врха (708 мнв), који је од репетитора удаљен свега 400 метара.
Након краће паузе на врху следи спуст до планарске куће.

Стаза је дужине 15 км, при чему се савлађује висинска разлика од 295 метар и спада у средње тешке.

Воде за пиће има у селу Г. Штипље, планинарској кући, Врелу и на извору „Глава вода“ у Каленовцу.

Организатор обезбеђује бесплатан ручак у својој планинарској кући на Црном Врху, па је потребно понети прибор за јело.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

8,30 – 9,00 – Пријем учесника,
9,00 – 9,30 – Оотварање акције,
9,35 – Полазак на стазу,
10,20 – Долазак у планинарску кућу (освежењтопл.напицима),
10,30 – Полазак даље на стазу,
11,45 – Излазак на Мали врх (пауза 10 мин),
13,45 – Долазак на Каленовачко врело (одмор 30 минута),
14,45 – Долазак на извор „Глава вода“,
15,45 – Излазак на Црни врх (705),
16,00 – Долазак у планинарску Кућу (ручак),
17,00 – Додела захвалница,
18,00 – Дружење и испраћај гостију…

Потребно је да сви учесници буду опремљени добром планинарском обућом, која ће омогућити безбедано кретање стазом. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезна је кишна кабаница. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу.

Сви учесници акције са собом обавезно треба да имају важећа лична документа, оверену здравствену књижицу и чланску књижицу ПСС.

Планинари у акцији учествују на сопствену одговорност.

Пријаве и информације на састанку Планинарско – еколошког клуба „Гора“ (среда у 19.30 сати у О.Ш. Мома Станојловић Крагујевац), или организатору Миланки Милошевић, моб. бр. телефона: 060/6648034, најкасније до 22. јануара до 12.00 сати.