„31. Божићни успон на Ртањ“

У суботу 10.01.2015 године, сада већ традиционално, по нашем годишњем плану акција планиран је успон на Ртањ на његов највиши врх Шиљак 1565 м.н.в. По најави организатора ОПСД „Драган Радосављевић“ из Зајечара успон и спуст са врха обавиће се тзв. јужном страном због последица природних непогода које су почетком децембра месеца задесиле овај крај и нанеле велике штете шуми, а самим тим и планинарској стази на северној страни Ртња.

Планиран је полазак аутобусом од Крста у 06.00, јер у подножју Ртња код хотела „Миленијум“ требамо бити од 08.00. Отварање акције и полазак на успон је предвиђен од 09.00 – 09.30.

Оброк по цени од 250 динара обезбеђује организатор и сви заинтересовани су у обавези да се благовремено пре доласка на одредиште пријаве водичу.

Заинтересовани учесници се могу пријавити најкасније до среде 07.01.2014 до 20.00 часова када се очекује формирање списка са коначним бројем пријава.

Без обзира на страну са које се пење, успон на Ртањ у зимским условима је захтевна планинарска акција и тражи од учесника добру физичку припремљеност и добру опрему за планинарење. На врху редовно дувају снажни ветрови, који у зимском периоду могу да буду веома непријатни и за неприпремљене учеснике опасни.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Организатор акције и водич на стази је Анђелка Велисављевић, планинарски водич III категорије ПСС, мб 447 – тел. 061/218-33-75

Ртањ је прелепа планина, па смо на ову најаву одлучили да поставимо пар слика са успона из 2012.-те године, који је запамћен по сунчаном времену, али и по ниској температури, јаком ветру, великој количини снега и леда па се сматра једним од тежих у последње време. Уживајте и видимо се на Ртњу.

2

3

4

5

6

7