У недељу, 21. децембра 2014. планирана је заједничка акција планинара ПЕК „ГОРА“ и бициклиста удружења „Возим по мало јер ми је стало“ на Бешњаји. Наравно да и сви који буду желели могу да нам се придруже.

Наши пријатељи бициклисти изразили су жељу да се прошетају брдовитим пределима Бешњаје и упознају са веома интересантним детаљима ове лепе планине у непосредној близини Крагујевца. По њиховој жељи проћићемо кружну стазу која почиње од школе у Букоровцу, иде преко Врлетнице, Лисиног лаза, Белог камена и Црвеног брда до кањона речице Бешњаје. Одатле се Томином косом пењемо на гребен Бешњаје до некадашњег дечијег одмаралишта, а онда следи спуст Шибовитом косом до речице Вољевица и њеног кањона где ћемо уживати у интересантним слаповима ове речице и околним стенама које се надвијају над речицом. Из кањона Вољевице се уз Мртвицу поново издижемо до гребена Бешњаје, а одатле спуштамо до потока Гигово. Следи успон до Церјака и поновни силазак до потока Гигово и реке Осанице све до воденице у Букоровцу. Од воденице имамо још 2 километра до школе у Букоровцу, одакле се кренуло на ову стазу.

Стаза је дужине око 22 км са укупним успоном и силаском од 1000 м, па ће нам за њен пролазак требати 8 сати пешачења.

За превоз до школе у Букоровцу може се искористити аутобус на линији 601 – Ћифтина ћуприја-Букоровац, који полази од Ћифтине ћуприје у 7:00. Такође се може искористити заједнички превоз таксијем или сопственим возилом, па ће бити слободна воља учесника акције како ће се организовати око превоза. Планирано је да се на стазу крене од школе у Букоровцу у 7:30.

За повратак, они који буду дошли аутобусом, треба да имају у виду да је повратак из Букоровца од воденице у 15:45, па је потребно са се испоштује темпо кретања на стази од 2,5-3 км/сат укупног просека, што је уобичајено за планинарске туре. Они који се враћају таксијем или својим возилом су нешто растерећенији, али због учесника који долазе аутобусом, мораћемо да прилагодимо темпо кретања тако да они на време стигну на аутобус. То је отприлике и време када се смркава, па је општа препорука да се држимо тог плана.

Одећа и обућа треба да буду примерене временским условима на дан одржавања акције, а препорука је имати дубоке непромочиве ципеле или чизме, слојевито се обући и имати са собом неку заштиту од кише. Храна и вода из ранца. Воде на овој стази може бити само код шумарске куће на Бешњаји, али је и то несигурно, па је добро имати са собом довољну количину воде за једнодневни излет – најмање 1 литар.

Од остале опреме обавезна је батеријска лампа, због могућег кретања по мраку при силаску са Бешњаје.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Организатор акције и водич на стази је Дејан Милошевић, планинарски водич III категорије ПСС, мб 486 – тел. 064/2415412.