Планинарски клубови из Крагујевца ПЕК „Гора“ и ПД „Жежељ“ извели су још једну заједничку планинарску акцију и још једном обележили Међународни дан планина (11 децембар).


Овог пута у суботу 13. децембра 2014. године, Outdoor In тим (задужен за реализацију пројекта за развој туризма у општини Зубин Поток) у сарадњи са Планинарским клубом „Берим“ Зубин Поток и ПЕК „Гора“ Крагујевац, организовао је зимску планинарску акцију „Курило 2014“. Акција је организована у част Међународног дана планина (11 децембар). Акцији су се придружили и планинари ПД „Жежељ“ Крагујевац и ПСД „Гвоздац“ Краљево. Група од 8 планинара је из из Крагујевца и Краљева у петак, 12. децембра 2014 године. стигла у Зубин Поток и сместила се у собама Спортско – рекреативног центра „Мокра Гора“.

Дана 13. децембра у 08.00 сати планинари су се из Зубиног Потока до Равног Дола (1016 метара надморске висине) у атару села Јабука превезли аутобусом. Са те коте води планинарска стаза до крајњег одредишта за тај дан – врха Курило (1458 метара надморске висине). На стазу је изашло 56 планинара из Косовске Митровице, Звечана, Рашке, Краљева, Младеновца, Београда, Немачке, Монголије, Зубиног Потока и Крагујевца.

DSCF3371
Група планинара из Крагујевца и Краљева на стартној позицији – Равни До (1016 мнв)
DSCF3380
Чалнови Outddor In тима и планинари из Зубиног Потока, Косовске Митровице и Рашке на стартној позицији – Равни До (1016 мнв)

На Крајњем југу Ибарског Колашина, изнад села Дријен, Курило својом купом налик пирамиди доминира крајњим југоисточним простором Морке Горе. С` друге стране, како је ту у његовој непосредној близини катастарска тромеђа општина Зубин Поток, Србица и Исток, издиже се и над крајњим севером Дренице и Дреничких планина, које деле Косово од Метохије и над североисточном линијом Метохијске Котлине. Врх Курила је потпуно огољен и прекривен је великом травнатом повришином, па се захвљаујући томе и већ описаном положају са њега пружају видици све до Копаоника на северу, Шаре на југу и Проклетија на западу. Такође, са њега се пружају прелепи погледи ка врховима Мокре Горе, ка Рогозни, ка Чичавици, планини изнад Вучитрна и Косова Поља, долини Метохије.

Временска прогноза за дане викенда на подручју Ибарског Колашина је потврђена. Јутро хладно, можда и испод -6. На Равном Долу сунце је већ одскочило од хоризонта и пријатно подиже температуру ваздуха. Са стартне позиције гледећи у правцу југоистока у очи пада купа Курила.

DSCF3376
Наша циљна тачка – купа Курила, посматрана са стартне позиције.

Крећемо се путем испод Ветерника (1217 метара) ка првим кућама у селу Велика Калудра. Магла у је котлинама! Погледи ка висовима у даљини су кристално чисти, без трунке замућења. Претходних дана на Мокрој Гори је пао тањи снег, али га је сунце додатно истањило и од њега на присојним странама прострло ћилим, изаткан белином снега и смеђом и браон бојом огољеног тла. Смењују се кратки успони и силасци путевима који воде од Мијачића ка Утвићима. У два наврата избијамо на гребен изнад кућа у Великој Калудри. Са гребена пуца кристално чист поглед до Рогозне (Црни врх – 1479 м) и Копаоника (Панчићев врх – 2017м, Кукавица – 1726 м, Велика Гобеља – 1934 м, Мала Гобеља – 1845 м). Јасно се уочавају врхови Јужног Копаоника – Шаторица (1750 м) и Оштро Копље (Барјак) – 1789 м. Ту испред нас, „на дохват руке“ издижу се Берим (1731 м), Резалска Глава (1183 м), Капак (1537 м), Лучин крш (1450м), Превија (1298 м), Радопоље (1751 м, Вража глава (1557 м).

DSCF3480
Панчићев врх – Копаоник (2017 м) са пута ка Великој Калудри
DSCF3410
Берим – Мокра Гора (1731 м) – са гребена изнад села Велика Клаудра

Остављамо последњу кућу Утвића иза нас. Спуштамо се до простране ливаде у долини реке. Форсирамо Калудранску реку. Онда успоном избијамо изнад кућа у Малој Калудри и настављамо страном са кратким успонима и силасцима преко Мелаје, некада великог травнатог пространстава.

DSCF3487
На стази изнад села Мала Калудра

Коначно, негде иза поднева избијамо на Гусињско (Дријенско) брдо (1174 м) у подножје Курила. Мноштво букових трупаца на заравни брда планинарима пружа идеалну прилику да се у краћој паузи препусте топлоти сунчевих зрака, који су у том тренутку достигли своју највишу тачку на чистом плавом небу. Већ са овог брда отвара се поглед ка врховима Шар – Планине. На левој страни њеног гребена доминира Љуботен (2499 м).

DSCF3511
Шар планина посматрана из Мелаје. Крајње лево врх Љуботен (2499 м)

Иза паузе уследио је оштар и дужи успон изнад кућа у селу Дријен до висоравни Штавањ, у подножју Курила (1350 м). Са Штавња пуца поглед ка Проклетијама у потезу од Пећи ка Истоку. Ту испред врхови на падинама Мокре Горе – Стропачка глава (1589 м) и Гола стена (1380 м).

DSCF3522
Поглед са висоравни Штавањ на врхове Мокре горе – Стропачка глава и Војиндо

И на крају полако се издижемо са висоравни и огољеном страном брда завјоима пењемо последње метре. Ево нас на врху Курила! Долина Метохије у магли. На југозападу и југу из магле израња цео гребен Проклетија и Шар – Планине. На северозападу врхови Мокре Горе. Правцем север – североисток цео гребен Копаоника. Предивни погледи! Сунчано је и топло. На Курилу готово да нема дана када не дува јак ветар. Овог пута ни дашка од њега. Идеално време за планинарење. Планинари седе загледани у даљину. Сунчају се! Медитирају! Фотографишу! Машу заставама и обележјима својих клубова!

DSCF3549
Гребен Шар – Планине посматран са Курила
DSCF3551
Гребен Проклетија посматран са Курила.
DSCF3576
Група планинара из Крагујевца и Краљева на Курилу
DSCF3587
Чланови Outdoor In тима и ПК „Берим“ са пријатељима из Београда
DSCF3580
Учесници акције „Курило 2014“ на врху

Време пролази! Кратак је дан! Сунце брзо пада ка западу. Уследио је спуст до магистралног пута Исток – Зубин Поток, па превоз до Зубиног Потока. Дружење планинара настављено је уз ручак у ресторану Спортско – рекреационог центра „Мокра Гора“. На крају у касним вечерњим сатима разговарало се о идејама за унапређење и развој туризма у Ибарском Колашину. Једна од њих је и изградња via ferrate на Беримским стенама у дужини од 800 – 1000 метара. За тако нешто требаће доста финансијских средстава али и ангажовања и волонтерског рада чланова Outdooor In тима и њихових пријатеља алпиниста и планинара. Но, више о томе неком другом приликом.

DSCF3638
Дружење планинара у Спортско – рекреативном центру „Мокра Гора“
DSCF3653
Нека нова размишљања, договори и нови планови за развој туризма и спортова на отвореном простору.

Изведена је још једна акција посвећена Међународном дану планина! Још један дан проведен на падинама Мокре Горе. Прелепо дружење са људима и природом. Овог пута пређена је стаза дужине око 15 километара са успоном од 749 и спустом од 752 метара. И опет, хвала Outdoor In тиму и планинарима ПК „Берим“ на дочеку и организацији акције. Хвала им на томе што су гостима планинарима указали на лепоте које пружа планинa Мокра Гора и што су и овог пута то несебично поделили са нама.

Текст и фото: Жарко Продановић