19. октобра 2014. године, 13 планинара је прошло стазом „Жежељ – Бешњаја“. На старту прохладно јутро са маглом у долини реке Ждраљице и селу Доња Сабанта. Горе на висовима Жежеља и Бешњаје сунчано. Са протицањем времена све топлије. Предиван јесењи дан. На самом крају дружења прошли смо нешто измењену стазу. Нисмо се спуштали у Гиговски поток, већ смо наставили гребеном Бешњаје до засеока Дренак у ком смо се испод задњих кућа ка долини Осанице вратили на нашу стазу и њом спустили до Букоровца. Тако смо за непуних 8 сати прешли око 23,5 км, правећи успут честе застанке и одморе на свим видицима, крај Ђурине чесме, на гребену Бешњаје, у засеоку Дренак. Још један прелеп дан проведен на висовима изнад Крагујевца.

„Крагујевачка планинарска стаза Жежељ – Бешњаја“ почиње у селу Ждраљица испред угоститељског објекта „Медна“ – популарно названог по власници и „Марина кафана“. Прати пут за старо село Ждраљица у дужини од стотинак метара и скреће са тог пута десно у Дубоки поток, покрај „Ћосићког извора“.На стотинак метара изнад извора и столетне букве стаза води покрај водопада „Бук“, испред ког су планинари ПЕК „Гора“ изградили платформу за разгледање.

DSCF1905
На старту испред угоститељског објекта „Медна“ у Ждраљици
DSCF1908
Покрај столетне букве и „Ћосићког извора“
DSCF1917
Поглед на водопад „Бук“са платформе коју су изградили планинари ПЕК „Гора“

Даље води гребеном кроз појас столетне букове шуме и преко пропланака све до врха Жежељ (486 мнв) са ког се пружа поглед на град Крагујевац, долину реке Ждраљице и хоризонт Гледићких планина.

DSCF1953
На Жежељу испред рушевина планинраског дома
DSCF1959
Магла у долини реке Ждраљице
DSCF1991
Поглед на Крагујевац са Жежеља

Са Жежеља се преко поља и шуме стиже до засеока Средња мала – Доња Сабанта и столетног записа, испод ког су постављени сто и клупе за одмор.

DSCF2003
Запис у Средњој мали – Доња Сабанта

Наставља се и опет сиже до још једног записа, овог пута изнад кућа у Горњој мали – Букоровац, одакле се опет пружа леп поглед на Крагуејвац и околне висове изнад њега. Од записа следи спуст до ушћа Мамутовачког потока у реку Осаницу. Из тог подножја следи успон ка врху Церјак (507 мнв), до потеза званог Прлић, са ког се опет пружају лепи погледи у даљину. Потом се пролази испод врха Лисин Лаз (613 мнв).

DSCF2041
Под Лисом

Од Шумске куће испод Лисиног Лаза пут се благо спушта и пролази изнад извора „Ђурина Чесма“.

DSCF2050
Краћи пут до „Ђурине чесме“

А онда се преко косе Велико брдо избија на гребен Бешњаје код објеката Србија шуме и рушевина некадашњег Дечијег одмаралишта.

DSCF2063
На Бешњаји, испред рушевина Дечијег одмаралишта

Гребеном Бешњаје наставља се у правцу севера ка засеоку Дренак – Горње Комарице.

DSCF2083
Застанак у засеоку Дренак
DSCF2093
Спуст ка циљу – Момчиловој воденици у Доњој мали – Букоровац

На километар испред скретања за Дренак стаза скреће лево и спутстом нас доводи у Гиговски поток, који тече у правцу Доње мале – Букоровац. Из потока следи краћи успон до првих кућа у подножју засеока Дренак, па поновни и коначни спуст у Доњу малу – Букоровац, до „Момчилове воденице“. Како је већ речено, није се ишло у спуст до Гиговског потока и успон до првих кућа у зсеоку Дренак, већ се наставило гребеном Бешњаје кроз Дренак, а затим спуст косом изнад Гиговског потока ка Букоровцу.

 Жарко Продановић