Управи одбор ПЕК „Гора“ Крагујвеац, у складу са Планом акција за 2014. годину, дана 19.10.2014. године (недеља) организује планианрску акцију  „Крагујевачка планинарска стаза Жежељ-Бешњаја“.

Ову стазу уредили су и обележили планинари ПЕК „Гора“ Крагуејвац. Стаза је дужине од око 20 километара, на којој се савладава укупан успон од  756 метара, за просечно време од 6 – 7 сати.  Сматра се средње тешком.  Поред основне стазе, која се пружа правцем Ждраљица (СУР „Медна) – Жежељ – Доња Сабанта (Средња мала) – Букоровац (запис у Горњој мали) – Ушће Мамутовачког потока у Осаницу – врх Церјак (507 мнв) – потез Прлић – подножје врха Лисин Лаз (613 мнв) – пут  изнад Ђурине чесме – коса Велико брдо – гребен Бешњаје – Гиговски поток – засеок Дренак ( Горње Комарице) – Букоровац (Момчилова воденица), планинари ПЕК „Гора“ Крагујевац на простору Бешњаје уредеили су и стазу која се пружа правцем Букоровац (школа) – врх Врлетница – врх Лисин Лаз – врх Бели Камен – долина речице Бешњаја – гребен Бешњаје –  долина речице Вољевица – гребен Бешњаје – Гиговски поток – засеок Дренак (Горње Комарице) – Букоровац (Момчилова воденица).

„Крагујевцача планинарска стаза Жежељ – Бешњаја“ почиње у селу Ждраљица испред угоститељског објекта „Медна“  – популарно названог по власници и „Марина крафана“. Прати пут за старо село Ждраљица у дужини од стотинак метара и скреће са тог пута десно у Дубоки поток, покрај „Ћосићког извора“.

IMG_0262
Ћосићки извор

На стотинак метара изнад извора и столетне букве стаза води покрај водопада „Бук“, испред ког су планинари ПЕК „Гора“ изградили платформу за разгледање.

IMG_0265
Водопад „Бук“

Стаза даље води гребеном кроз појас столетне букове шуме и пропланцима све до врха Жежељ (486 мнв) са ког се пружа поглед на град Крагујевац, долину реке Ждраљице и хоризонт Гледићких планина.

IMG_0274
Рушевине планинарског дома на Жежељу
IMG_0277
Крагујевац гледан са Жежеља

Са Жежеља стаза води до засеока Средња мала – Доња Сабанта до столетног записа, испод ког су постављени сто и клупе за одмор.

IMG_0285
Запис у Доњој Сабанти – Средња мала

Даљи пут нас води опет до једног записа, овог пута изнад кућа у Горњој мали – Букоровац, одакле се опет пружа леп поглед на Крагуејвац и околне висове изнад њега. Од  записа следи спуст до ушћа Мамутовачког потока  у реку Осаницу.

IMG_0300
Састав Мамутовачког потока и речице Осаница

Из тог подножја следи успон ка врху Церјак (507 мнв), до потеза званог Прлић,

IMG_0310
Ка Шумској кући
DSCF0081
Поглед на долину Крагујевца

са ког се опет пружају лепи погледи у даљину. Даље се пролази испод врха Лисин Лаз (613 мнв). Од Шумске куће испод Лисиног Лаза пут се благо спушта и пролази изнад извора „Ђурина Чесма“,

DSCF5656
Планинари ПЕК „Гора“ крај „Ђурине чесме“

а онда се преко косе Велико брдо избија на гребен Бешњаје код објеката Србија шуме.

IMG_0343
Метеоролошка станица на Бешњаји

Гребеном Бешњаје наставља се у правцу севера ка засеоку Дренак – Горње Комарице. На километар испред скретања за Дренак скреће се лево и спушта у Гиговски поток, који води у правцу Доње мале – Букоровац. Следи краћи успон до првих кућа у подножју засеока Дренак,

IMG_0352
Усамљена липа на видиковцу испод последњих кућа у Дренку

па поновни и коначни спуст у Доњу малу – Букоровац, до „Момчилове воденице“.

IMG_0390
Момчилова воденица у Доњој мали – Букоровац

Предвиђено је да се планинари окупе на стартној позицији, испред угоститељског објекта „Медна“ у Ждраљици. На стазу се креће у 07.30 сати. Временска прогноза за подручје Крагујевца за викенд предвиђа сунчано време без икаквих падавина, са максималном температуром од око 22 степена целзијусових. Храна је из ранца. Учесници акције треба да се обуку примеремо временским условима и са собом понесу неопходну планинарску опрему која ће им олакшати кретање и уживање у природи. Потребно је имати у ранцу довољну количину воде за пиће. Могуће је захватити воду на „Ћосићком извору“ и на „Ђуриној чесми“. Очекује се да се стаза прође за највише 8 сати, са одморима на видиковцима и другим занимљивим местима на стази („Ђурина чесма“, водопад „Бук“, гребен Бешњаје и др.)

Препоручује се превоз до стартне позиције, градским превозом, на линији бр. 2, Петровац – Жраљица, са поласком из Петровца у 06.50 сати. Аутобус пролази кроз центар града  улицом Николе Пашића, потом улицом  27. марта, па улицом Лепеничким булевар. Прелази стари доњи мост на Лепеници. Даље иде кроз насеља Пивара  и Белошевац до Ждраљице.   Планира се повратак из Букоровца градским превозом, на линији бр. 601,Ћифтина ћуприја – Букоровац, са поласком из Букоровца у 15.45 сати.

Организатор акције и водич на стази је Жарко Продановић