Почетак > Обавештења > ПЛАНИНАРСКА ШКОЛА

ПЛАНИНАРСКА ШКОЛА


ОСНОВНА ПЛАНИНАРСКА ШКОЛА

октобар-децембар 2014.

Планинарско-еколошки клуб „ГОРА“ организује основну планинарску школу, као основни облик образовања планинара. Њени полазници стичу и продубљују елементарна знања о сигурности кретања у планини, уче се вештинама које им могу помоћи у случају невоље и упознају се са природом. Стичу се основна знања о планинарству, планинама и планинарењу.

Време одржавања: октобар 2014. – децембар 2014.

Завршена планинарска школа услов је за упис у школе и течајеве из планинарских специјалности (спелеолошка, алпинистичка, спортско-пењачка, маркацијска и водичка).

Градиво основне планинарске школе је усклађено према програму школовања ПСС. Програм се састоји из две целине: теоријски део (тематска предавања се одржавају четвртком у термину 19:00-21:00 у просторијама Канцеларије за младе) и практични део (показне вежбе се одржавају викендом у школи у Букоровцу и на планираном излету који је део основне планинарске школе).

Школу воде искусни планинари и водичи Планинарско-еколошког клуба „ГОРА“, алпинисти приправници, активисти Црвеног крста, и чланови Горске службе спашавања.

 

ТЕМАТСКЕ ЦЕЛИНЕ:

 1. Историја планинарства: почеци и развој планинарства, почеци и развој алпинизма, планинарска организација историјат, планинарска организација данас, планинарска организација у свету и код нас. (1 час теорије)
 2. Планинарска организација: циљеви, организација (планининарско друштво-клуб, савез), чланство (права и дужности), правила понашања планинара. (1 час теорије)
 3. Познавање планина: постанак планина, рељеф основни географски појмови, светска карта (по континентима), планине Србије. Географија и геологија планина. Планински масиви у свету. (1 час теорије)
 4. Заштита планинске природе: улога и задаци планинара у заштити планинарске природе, заштићени објекти природе, Закон о заштити природе Србије. (1 час теорије)
 5. Метерологија: фактори времена ( температура, влага, притисак, облаци) атмосферске појаве, временске прогнозе. (1 час теорије)
 6. Опасности у планини: објективне и субјективне, отклањање и извештавање о опасности, сигнализација у случају опасности или несреће. (1 час теорије)
 7. Планинарска опрема: лична и заједничка опрема, техничка опрема, избор опреме према врсти и тежини услова, одржавање и чување опреме. (1 час теорије)
 8. Прва помоћ: значај прве помоћи, контролисање главних животних функција, спречавање четири главне опасности (шок, крварење, гушење и инфекција), озледе и начин пружања прве помоћи. Додатно предавање: анатомија и физиологија, спортско медицински преглед, тренинг и физичка припрема, исхрана, утицај надморске висине на човека. (1 час теорије и 2 часа практичне вежбе)
 9. Припрема за одлазак у планину: психофизичка припрема, избор циља, планинарска литература, избор хране и опреме за туру, укључивање у већ организиване акције, планинарска фотографија, лична хигијена. (1 час теорије)
 10. Боравак у планинама: специфичности дужег боравка у планинама, планинарски домови (кућни ред, понашање у случају недостатка простора, минимума воде, могућности исхране) склоништа, логоровања и принудни бивак, хигијена у планинама. (1 час теорије и 1 дводневни излет)
 11. Кретање у планинама: основна правила за кретање, успон и силазак, техника, брзина, ритам, одмор и одморишта, терен којим се креће, уређени и осигурани путеви (маркације и маркирање), осигурани путеви и мимоилажења, трансверзале. (1 час теорије и 3 дводневна излета)
 12. Основи спасавања: обавештавање о несрећи, организација спасавања, транспорт унесрећеног, ГСС. Израда импровизованих транспортних средстава. (1 час теорије и 2 часа практичне вежбе)
 13. Оријентација: стране света, приближна оријентација према терену, кретање уз карту и компас (бусолу), топографски знаци, одређивање висине и профила терена. ГПС и сателитска навигација. (2 часа теорије и 2 часа практичне вежбе)

14.Техничка опрема и коришћење: упознавање са опремом (клин, уже, карабинер, цепин и дерезе) израда најмање 2 чвора, навезивање на уже, кретање у навези, кретање по стрмом терену -три упоришне тачке. Средства радио везе и телекомуникација. (2 часа теорије и 5 часова практичне вежбе)

15 Организација планинарске акције: Типови планинарских група и планинарских водича. Како читати најаву планинарске акције. (2 часа теорије)

ТЕРМИН ПЛАН:

ДАТУМ ТЕМА ПРЕДАВАЊА / ВЕЖБА ПРЕДАВАЧ ПРИМЕДБА
16.10.2014. -Увод у планинарску школу

-Историја планинарства

-Планинарска организација

Дејан Милошевић

—-

—-

23.10.2014. -Познавање планина

-Заштита планинске природе

—-

Светлана Плавшић

30.10.2014. -Метеорологија

-Припрема за одлазак у планину

—-

—-

02.11.2014. -Прва помоћ Црвени крст Крагујевца
06.11.2014. -Кретање у планини

-Боравак у планини

—-

—-

13.11.2014. -Планинарска опрема

-Техничка опрема

Дејан Милошевић

Славко Митровић

16.11.2014. -Коришћење техничке опреме Славко Митровић
20.11.2014. -Оријентација Дејан Милошевић
23.11.2014. -Оријентација на терену Дејан Милошевић
27.11.2014. -Опасности у планини

-Основе спашавања и ГСС

Дејан Милошевић

Дејан Милошевић

30.11.2014. -Основе спашавања – вежба на терену:

-Прва помоћ и приступ унесрећеном

-Начини ношења и подизања

-Израда импровизоване носиљке

Бошко Михајловић
04.12.2014. -Организација планинарских акција Дејан Милошевић
11.12.2014. -Завршетак школе: завршни испит Дејан Милошевић и инструктори

*Термини одржавања практичних вежби биће усаглашени са реализаторима.
* Може доћи до промене термина одржавања наставе о чему ће бити обавештења.
* За поједине теме ће бити одређени предавачи до среде 15. октобра.

Advertisements
Категорије:Обавештења
 1. Rade
  10. октобра 2014. у 20:05

  Nacelnik treba da objasni prvo na Upravnom odboru zasto se nije organizovala i izvodila u proteklih 7 godina rada kluba Mala skola planinarstva za nove clanove kluba i zbog cega sada predlaze da se organizuje neka nova skola koja ne postoji u nasim planovima za 2014.god.Nosioc aktivnosti za pomenutu skolu po Godisnjem planu rada kluba bio je nacelnik kluba a trebali su da saradjuju clanovi Planinarske sekcije, medjutim svake godine ta aktivnost nije realizovana zbog nemarnosti nacelnika koji kritikuje druge da ne rade a sam ne izvrsava planske aktivnosti kluba.Sramota je biti dvolican, posebno kada bez osnova napadate druge radeci ono sto se vama svidja i po cemu bi mogli biti popularni.Moze se nacelniku kad niko ne sme da ga kritikuje za vise afera koje je proizveo koristeci pre svega dobrotu predsednika kluba koji na kraju nije prihvatio ni ostavku vrednog nacelnika na jednoj od sednica Upravnog odbora.

 2. Zare
  12. октобра 2014. у 16:43

  Ja,ja,ja,ovaj prethodni komentar najblaze receno nije vredan paznje,jer ja bi licno voleo da umesto stalnih kritika, gospodina Rada,kaze sta on licno uradi za drustvo ,hajde da kazem,u neko razumno zadnje vreme.Citajuci njegove komentare stce se utisak da on nista drugo sem kritika ne zasluzuje, pa nije to bas tako sve ,bilo bi dobro za drustvo da kazes neku drugu rec sem kritike,a ima ih mnogo i mnogo jer za razliku od drugih on radi a drugi samo pricaju prazne price,

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: