Naši priljatelji gljivari iz Gljivarskog društva „Šumadija“ i ove godine već 14. put organizuju izložbu gljiva koja će se održati u subotu 20. septembra. Da bi i ove godine to bila jedna od najbolje organizovanih izložba gljiva treba da im pomognemo oko sakupljanja gljiva.

Da bi oni sproveli sve aktivnosti oko determinacije gljiva i njihove pripreme za izložbu (što je ogroman posao), potrebno je da se gljive uberu par dana pre izložbe i to je planirano za četvrtak 18. septembra.
Ove godine oni su kao glavno područje za prikupljanje gljiva odabrali Bešnjaju. Dogovoreno je da se u četvrtak, 18. septembra nađemo oko 8 sati i da krenemo ka Bešnjaji. Polazna tačka biće osnovna škola u Bukorovcu i oko 9 sati bi krenuli u prikupljanje gljiva. Planira se da se prođe velika površina koja bi obuhvatila razna staništa: bukove i hrastove šume, livade, četinare, jasike, voćnjake, …
Za prikupljanje gljiva treba koristiti pletene kotarice i poneti sa sobom prazne plastične kutije za sakupljanje osetljivih vrsta gljiva. Oko tehnike prikupljanja gljiva biće reči na sastanku kluba u sredu 17. septembra i na samoj akciji pred početak prikupljanja. Trebalo bi da svako ima sa sobom nož kojim bi izvadio primerak gljive sa sve korenom i delom micelija, tako da gljiva sačuva u potpunosti svoj oblik i osnovne karakteristike.
Prikupljanje gljiva bi trajalo do popodne, kada bi se sve prikupljene gljive prebacile u prostorije gljivarskog društva na determinaciju i pripremu za izložbu.
Mislim da bi im dobrodošla i pomoć kod pripreme izložbe, pa ko može neka im se pridruži u toj aktivnosti.
Pridružite se ovoj lepoj aktivnosti i provedite dan u prirodi u sticanju novih znanja i pomoći našim prijateljima gljivarima.