Субота, 20. септембар 2014.

Национални парк Ђердап се налази у Карпатским планинама у граничном појасу са Румунијом. Простире се на простору Ђердапске клисуре од Голубачког града до остатака утврђења Диане код Караташа на дужини од око 100 км и у ширини од 2-8 км захвата и планинске делове са десне обале реке. Северна граница парка прати реку Дунав и јасно је одређена док се приближна јужна граница протеже развођем Дунава и Пека, као и највишим деловима Лишковца, Великог гребена и Мироча. Висина овог простора се креће од 50-803 мнв.

Karta-za-Pesacke-staze-redizajn_02.06.2010a

У оквиру програма акције предвиђена је посета Голубачкој тврђави, резерватима природе Босман-Соколовац и Чока Њалта-Песача, пролазак кањоном Бољетинске реке и посета нове поставке Лепенског вира.

Голубачка тврђава
На стрмим литицама низводно од Голупца налази се Голубачка тврђава, саграђена на стеновитим падинама Хомољских планина, која је име добила по девојци Голубани. Према легенди, приче о њеној лепоти стигле су и до турског паше, који ју је просио и доносио дарове, али га је лепотица одбила. Паша је наредио да се Голубана казни везивањем за стену изнад Дунава, па су птице унаказиле њено тело, а она издахнула у мукама. Међутим, успомена на њену тужну судбину је остала у народу, па је место у коме је живела добило назив Голубац.

Голубачка тврђава
Голубачка тврђава

Резерват Босман-Соколовац – Општи резерват природе
Као основни разлог што је резерват природе „Босман – Соколовац“ стављен под заштиту је тај што се на овом подручју налазе заједница ниских шума и шибљака реликтна заједница мешовитог састава са карактеристичним врстама и осиромашена заједница букве и меције леске. Истовремено ово подручје представља и значајно геолошко налазиште мезозојске лиаске фауне.

Стене Соколовца са Чока Њалте
Стене Соколовца са Чока Њалте

Резерват Чока Њалта са Песачом – Општи резерват природе
Резерват природе „Чока Њалта са Песачом“ представља велики типични рефугијум реликтних и ретких врста дрвећа и њихових заједница. Разноврсни крашки геоморфолошки облици у овом „источном кршу“ одликују баш овим смењивањем разних геоморфолошких облика на малим растојањима (вртаче, шкарпе, остењаци, сипари, окомите стене, шиљате стене, делувијални наноси, итд.), што је довело до формирања различитих станишта, микро и наностаништа, а самим тим и до формирања различитих заједница, микроценотичких групација врста и великог биодиверзитета, нарочито на стењацима.

Видиковац са Соколовца на Дунав
Видиковац са Соколовца на Дунав

Стаза:
На стазу крећемо на месту где се река Песача улива у Дунав. Надморска висина 98 мнв. Пратимо корито реке до места где се одваја стаза до првог салаша на Соколовцу. Постоји извор са водом. Настављамо преко ливаде, до места где стаза улази у букову шуму. После пар стотина метара могуће је изаћи на један од видиковаца на Соколовцу са погледом на јужни део Северног Кучаја. Иначе врх Соколовац је на неким картама обележен и као Сечански врх. Даље наставламо кроз шуму до следећег салаша који се налази у непосредној близини самог врха. Ту постоји кладенац, где се можемо освежити. Треба напоменути и то да стазу нико не одржава и осим чобана и понеких планинара, нико и не пролази. На самом врху, који је висок 626 мнв, пружа се јако леп поглед на Дунав и Ђердапску клисуру. Са врха се види и место одакле смо кренули на пешачење, а ко подигне мало главу, видеће и суседну Румунију. Са Соколовца силазак истом стазом до корита реке Песаче и прелазак преко гребена Чока Њалте. Са Чока Њалте се пружа изузетно леп поглед на гребен Соколовца и његов одсечени део литице. Са Чока Њалте силазак на Кошо брдо и излазак на стари пут за Доњи Милановац. Пут нас води до кањона Бољетинске реке, где ће нас и чекати превоз.

Брдо Тресковац у Румунији који је био инспирација становницима Лепенског вира за изградњу њихових колиба
Брдо Тресковац у Румунији које је било инспирација становницима Лепенског вира за изградњу њихових колиба

Дужина стазе око 20 км са укупним успоном и силаском око 1100 м. За пролазак стазе потребно 8-9 сати пешачења.
Обавезна опрема: дуге панталоне и камашне због зараслих стаза, заштита од кише, батеријска лампа, најмање 2 л воде, храна из ранца.

Могућност посете нове поставке Лепенског вира (улаз 300 дин), као и могућност да се у локалном ресторану наручи чорба или неко јело са роштиља.

Сатница:
5:30 полазак из Крагујевца „код Крста“
8:30 долазак на почетак стазе – тунел број 17 на Ђердапској магистрали
17:00 долазак у Лепенски вир
Посета музејске поставке и вечера у кафани – 2-3 сата
19:00 а најкасније 20:00 повратак за Крагујевац
23:00 а најкасније до 24 пристизање у Крагујевац

Акција је средње тешка и на њој могу учествовати физички спремни планинари. Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2014. годину. Учесници без плаћене чланарине плаћају додатних 100 динара за клуб ПЕК „ГОРА“.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Пријаве за акцију, уз уплату аконтације од 1000 динара, најкасније до среде, 17. септембра, на састанку клуба у ОШ „Станислав Сремчевић“ у 19:00.

Цена превоза за попуњен минибус од 20 места је око 1300 дин. Начин и коначна цена превоза биће утврђени по пријави учесника.

Организатор Весна Милошевић 064/4458032, водич на стази Зоран Павловић ПД „Вукан„ Пожаревац