Od 2010. godine kada je na liticama Kablara prema pećini Turčinovac izgrađena prva via ferrata u Srbiji želja mi je bila da se oprobam u ovom vidu alpinizma. Prvi put, sticajem loših vremenskih prilika, morali smo da odustanemo od uspona na stenu. Drugi put se posrećilo mojim prijateljima, planinarima PEK „GORA“ da penju ovu atraktivnu stazu bez mene. E sada sam i ja konačno dočekao taj trenutak!

Klub ekstremnih sportova ARMADILLO iz Čačka, koji je i postavio ovu via ferratu uz pomoć alpinista iz cele Srbije, i ove godine, na Vidovdan, organizovao je promotivni uspon, koji bi trebao da ovaj vid alpinizma približi široj grupi planinara koji jednim okom zaviruju ka ovoj atraktivnoj disciplini.
Ove godine je oboren rekord u broju učesnika – bilo ih je preko 120. Okupili su se iskusni alpinisti kao instruktori i pomoć ostalim učesnicima na usponu i silasku, kao učesnici i dosta novajlija kojima je ovo bio prvi uspon. Među njima smo bili Blagoje i ja iz „GORE“. Vesna i Slavko su se već oprobali na ovoj stazi, s tim što je Slavko već iskusni alpinista.
Oko 7 sati smo se po dogovoru našli sa organizatorima iz kluba ARMADILLO u Ovčar banji, a uskoro su počeli da pristižu i učesnici iz drugih gradova širom Srbije. Sledio je uspon obeleženim stazama do podnožja pećine Turčinovac gde je postavljena via ferrata.
Inače via ferate su staze po stenama uređene sa gvozdenim pomagalima, najčešće merdevinama, koje gotovo svako može da koristi da bi došao do vrha stene ili do željenog odredišta.
„Čelični put“ kako se još i naziva, je zapravo namenjen svima onima koji žele da se penju po stenama a nemaju alpinističko iskustvo. To je zapravo i prvi korak ka alpinizmu, jer osećaj je sličan, na steni ste, noge su vam na merdevinama ali ste i osigurani za čeličnu sajlu koja obično prati via feratu. Oprema koja je neophodna je alpinisticki šlem, pojas sa dve gurtne i dva karabinera za osiguranje, a preporuka su i gumene rukavice – naročito ako ferata traje više sati.
Prve vie ferrate bile su napravljene i namenjene za vojsku da se može brže kretati u teškom terenu planina. U skorije vreme je namena više turističkog karaktera tako da su i mnoge stare vie ferrate prepravljene. Najčešće se danas ovakve staze nalaze u Alpama. Postoje različiti nivoi via ferrata – od jednostavnih po teških planinarskih.
Osećaj je bio izuzetan. Adrenalin je proradio pa na prvom mestu gde je bilo sigurno i gde sam bio u mogućnosti da slikam to sam i uradio. Ne mogu da krijem da je aparat u ruci podrhtavao. Trebalo mi je malo vremena da se priviknem na ovakve uslove, a onda je sve išlo lakše. Skoncentrišeš se na na merdevine i klinove ispred sebe i pratiš kada treba da prebaciš karabinere na novi sektor sajle iznad klina. Na nekim mestima moraš malo i da se protegneš da bi dohvatio sledeću prečagu ili klin ili stao na bezbedan oslonac. Osećaj je bio izuzetan.

Evo našeg današnjeg cilja - pećina Turčinovac
Evo našeg današnjeg cilja – pećina Turčinovac
Na ovom delu se napušta sugurnost merdevina i prelazi se na klinove i nogostupe uz pridržavanje za sajlu
Na ovom delu se napušta sugurnost merdevina i prelazi se na klinove i nogostupe uz pridržavanje za sajlu
Sada se treba izvući na policu ...
Sada se treba izvući na policu …
Blagoje se samo smeška. Ovo je za njega prava igra.
Blagoje se samo smeška. Ovo je za njega prava igra.
Još samo malo i eto nas na polici ...
Još samo malo i eto nas na polici …
Napredujemo sigurno ...
Napredujemo sigurno …
Fantastična četvorka. Pa neko je morao i da slika. :)
Fantastična četvorka. Pa neko je morao i da slika. 🙂
Veoma strmo ...
Veoma strmo …
Opet deo bez merdevina, koji se mora pažljivo preći.
Opet deo bez merdevina, koji se mora pažljivo preći.
 I eto nas na vrhu ....  Sada kraći silazak niz sajlu do platoa ispred pećine.

I eto nas na vrhu ….
Sada kraći silazak niz sajlu do platoa ispred pećine.
A sad istraživanje pećine.
A sad istraživanje pećine.
Pogled iz pećine
Pogled iz pećine


Na platou ispred pećine grupa planinara koja je upravo stigla. Odmaramo se, razgledamo pećinu i pripremamo se za silazak. Silazak obezbeđuju iskusni alpinisti i instruktori alpinizma, ali je za nas novopečene i to novi izazov. Treba se odvažiti i preći preko ivice ka ambisu, a onda je prava pesma – lagano kliziš niz stenu, oguruješ se se lagano nogama i vodiš računa da ne oboriš neki kamen da ne bi povredio one koji se penju. Uskoro sam u podnožju stene, brzo se otkopčavam od užeta i udaljavam na sigurno mesto kod ostalih učesnika koji čekaju uspon.

Pristižu novi i silaze oni koji su se odmorili.
Pristižu novi i silaze oni koji su se odmorili.
Početak silaska. Treba se odvažiti.
Početak silaska. Treba se odvažiti.
Može li jedna zajednička fotka za uspomenu?
Može li jedna zajednička fotka za uspomenu?
Sa Petrom Šunderićem čijom smo zaslugom sve ovo doživeli.
Sa Petrom Šunderićem čijom smo zaslugom sve ovo doživeli.
Pažljive pripreme za spust užetom.
Pažljive pripreme za spust užetom.


45 metara visinske razlike (sa 450 na 600 metara) i 60 metara uspona duž smeri.
Raspremamo se i nas četvoro odlučujemo da se popnemo na vrh Kablara (to će biti u posebnom albumu) i tako upotpunimo doživlaj. Po silasku se pridružujemo ostalim učesnicima na ručku koji je obezbedio organizator i uživamo u druženju sa planinarima i alpinistima iz cele Srbije.
Do sada je šest članova PEK „GORA“ pelo via ferratu: dva puta su peli Vesna Milošević i Slavko Mitrović, a po jednom Dragana Roganović, Mirko Milovanović, Blagoje Bogosavljević i Dejan Milošević. Imamo tri kompleta za via ferattu i treba ih što češće koristiti. Možda će se još neko iz kluba odvažiti i oprobati na ovoj atraktivnoj stazi. Ko zna, možda će sledeća destinacija biti neka od via ferrata na Dolomitima. Do tada možemo da vežbamo na Kablaru.

Još fotki sa facebook-a.

Dejan Milošević