Почетак > Извештај са акције > #PlaninskePrice: НА КРОВУ СРБИЈЕ

#PlaninskePrice: НА КРОВУ СРБИЈЕ


Планинаре Крагујевца позвао је Драган Јововић, успешни крагујевачки предузетник и спортиста, дугогодишњи шампион каратеа, први Србин који је  на скијама освојио Јужни пол, да буду гости у његовом хотелу „Mount“ на Копаонику и у два дана дуж унапред испланираних стаза испењу неке од врхова Равног Копаоника.

Копаоник, планина сунца и снегова, познат и као Сребрна планина, је највећи масив у Србији. Налази у њеном јужном крају. Сместио се између река Ибра и Ситнице на западу, Јошанице, Плочанске и Козничке реке на северу, Расине, Горње Топлице и Косанице на истоку и Лаба на југу. Простире се правцем северозапад – југоисток у дужини од око 70 километара, досежући у средњем делу ширину од око 40 километара. У свом највишем делу налик је кући равног крова, па се тај део назива Равни Копаоник. Обухвата Панчићев врх (2017 м), који је његов највиши врх, Суво Рудиште (1976 м), Велики Караман (Вучак) (1936 м), Велика Гобеља (1934 м), Мали Караман (1904 м), Мала Гобеља (1845 м), Небеска Столица (1913 м), Бећировац (1782 м), Кукавица (1726 м), Маркове стене (1721 м), Бањски Копаоник (1714 м)…. На Равном Копаонику се налази туристички центар са скијалиштем.

У националном парку „Копаоник“ издвајају се природни резервати: Беле стене, Дубока, Суво Рудиште, Јелак, Јеловарник, Барска река, Метође, Гобеља, Јанкове баре, Мркоња, Вучак, Самоковска река и Козје стене.

Природни резерват “Самоковска река” наткриљује насељена места Јошаничку бању, Кремиће, Бадањ, Лисину, Шипачину, Семетеш и Црну главу. То је сливно подручје реке Самоковке и ограничено је вододелницама тог слива. Идући уз ток Самоковске реке избија се на висораван Равног Копаоника

Високо над овом реком са њене десне стране правцем југ – север пружио се планински масив Кукавице (1726 м) са Козјим стенама (природни резерват) на његовој северној страни. Овај масив ивичи Равни Копаоник на његовој источној страни, а издиже се десном страном Ибарске долине изнад места Павлица, Брвеник, Жутица… Посебну занимљивпост овог дела Копаоника представља Мијатовића јаз, канал за наводњавање, дужине 18 километара, који је давне 1927. и 1928. године изградио, Драгољуб Мијатовић, домаћин из села Жутице у долини Ибра. Канал узима воду са Самоковачке реке на Кадијевцу, води до, а затим ивицом провалија и стрмих литица и преко Козјих стена, ка имању Мијатовића изнад Ибра.

Јутром, 12 априла 2014. године, 43 планинара ПЕК „Гора“ и ПД „Жежељ“ упутило  се Ибарском долином ка Копаонику. Наша стаза првог дана почиње изнад Јошаничке Бање на путу за Копаоник, на улазу у Национални парк „Копаоник“ и узводно прати ток реке Самоковке, све до подножја Равног Копаоника, у месту Кадијевац.  Самоковска река од Кадијевца ка долини Јошаничке реке има оштар пад, па јој је ток брз. Вода уз гласан хук  пенуша низ безброј слапова и малих водопада, што плени пажњу планинара, који ни за тренутак не испуштају фотопарате из руку. Високо изнад нас запажамо Козје стене, на које планирамо да се испењемо. На појединим местима у стенама се види равна, одсечена  линија Мијатовића јаза. Све време окружени смо заштићеним шумским заједницама смрче и букве. Стаза је одлично уређена, са местима за одмор и брвнима – мостовима на прелазима преко реке. На Кадијевцу једна група завршава стазу за тај дан.

Остатак креће у правцу истока све до гребена Кукавице изнад Козјих стена (1557 м). Крећемо се кроз густу смрекову шуму, давно обележеном, али очигледно у задњих пар година запуштеном стазом. Уз мањи напор избијамо на гребен изнад Козјих стена у подножју Кукавице. И ту престаје и последња нелагодност и отпор кретању, а настаје одушевљење! Одједном излазимо на чистину одакле се пружа поглед на све стране! Доле лево долина Ибра и Рашке! Уочавамо Рашку и Нови Пазар. Планине Голију, Радочело, Чемерно, Рогозну, Мокру Гору!  На северу Столове! На североистоку Студену планину и Жељин. На западу у југозападу врхове Равног Копаоника, Малу и Велику Гобељу, Суво Рудиште и Панчићев врх, Караман… Силазимо ка Козјим стенама, па се враћамо и пењемо на највиши врх у овом делу Копаоника, Кукавицу. И даље се крећемо гребеном у правцу југа, па скрећемо на запад ка Кадијевцу.  На стази уз Самоковску реку и на Кукавици свеже нападао снег. Дан без кише, али изложени смо константним капима воде – отопине са крошњи смрекове шуме. Али, на то смо већ заборавили.

Статистика каже: За 7. сати и 10. минута прешли смо 15 км, са успоном од 1250 и спустом од 600 метара.

Улазимо у аутобус задовољни пређеном стазом и указаним видицима. Одлазимо у хотел „Mount“,  на краћи одмор. Следи дружење уз вечеру са музиком. Али, о томе у наредној причи….

Жарко Продановић

На улазу у Национални парк „Копаоник“

Излетиште у долини Самоковке.

Излетиште у долини Самоковке.

Запенушана Самоковка.

Запенушана Самоковка.

Уз самоковску реку ка Кадијевцу.

Уз Самоковску реку ка Кадијевцу.

Детаљ из долине Самоковске реке.

Детаљ из долине Самоковске реке.

Један од многобројних слапова на Самоковској реци.

Један од многобројних слапова на Самоковској реци.

Опчињени лепотом водопада и слапова Самоковске реке.

Опчињени лепотом водопада и слапова Самоковске реке.

Један од прелаза преко Самоковске реке.

Један од прелаза преко Самоковске реке.

Мијатовића јаз преко литица Козјих стена

Мијатовића јаз преко литица Козјих стена

Панчићев врх (2017м) виђен са падина Кукавице.

Панчићев врх (2017м) виђен са падина Кукавице.

Жељин (1785 м) виђен са падина Кукавице.

Жељин (1785 м) виђен са падина Кукавице.

На гребену Кукавице.

На гребену Кукавице.

Гребеном ка Козјим стенама

Гребеном ка Козјим стенама.

На врх Козјих стена.

На врх Козјих стена.

На Кукавици (1726 м)

На Кукавици (1726 м).

Чудесни Каћун разгони снег око себе.

Чудесни Каћун разгони снег око себе.

Са Кукавице ка Кадијевцу.

Са Кукавице ка Кадијевцу

 

Текст и фото: Жарко Продановић

Advertisements
Категорије:Извештај са акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: