Почетак > Извештај са акције > #PlaninskePrice: НА СРПСКИМ АЛПИМА

#PlaninskePrice: НА СРПСКИМ АЛПИМА


Источна Србија! Тимочка Крајина! Борски округ: Бор, Мајданпек, Негодин и Кладово. Кроз векове простор разних народа и владара. Земља хајдука и буна. Омеђена планинама, са запада и југа! И Дунавом, са севера и истока. 

На карти тражим. планине на северу изнад Бора. Пратим долине река и запажам оштре успоне изнад њих – терене на карти препознатљиве по упадљиво браон боји, настале стешњеним линијама изохипси. И запажам: Између Великог и Малог крша и Дели Јована сместио се Голи крш, чији је уздигнути део под називом Стол (1156 m), други по висини врх у општини Бор. Од Бора је удаљен око 16 км у правцу севера – северозапада. Лако је доступан из правца Кривеља и Бучја, са западне, или Доње Беле Реке и Луке, са источне стране.

DSCF3187

Поглед на Стол

Још нисам видео, али кажу: Проређене шуме, цветне ливаде и пашњаци дају планини величанствен изглед. То га чини издвојеном планином, са падом слојева до 40° према западу. Затрављени врхови и стрме литице пружају погодне услове за планинарење и екстремне спортове као што су параболик и параглајдинг, а шире подручје је изузетно за пешачке туре. Уређено је 13 планинарских пешачких стаза.
DSCF3231

У подножју планине има јаких врела. Под самим врхом планина се огледа у маленом планинском језеру.

DSCF3192

Планинарски дом Планинарско – смучарског друштва „Црни врх“ Бор

Гости су планинари, заљубљеници у спортско пецање, параглајдинг, ловци, извиђачи, рекреативци, излетници и многи други љубитељи прекрасних предела и пејзажа.Велики крш је планински простор који се диже до висине од 1148 метара, а налази се западно од Стола и западно од пута Бор – Горјане, а источно од железничке пруге Бор – Мајданпек. Дугачак је 9 км и широк 3 км. Са истока, југа и запада окружен је тимочком еруптивном области. Изграђен је од спрудних кречњака кредне старости. На више локалитета срећу се шумски комплекси, али има и тешко приступачних локација исконски чисте природе. Налази се у систему раседних громадних планина којима припадају Кривељски крш, Велик крш, Бучјански крш и Стол са Косом.
DSCF3151

Планине Источне србије. Јединствен поглед на Велики крш, с` разлогом од љубитеља природе назван и Српски Алпи.

Мали крш наставља се на Велики крш у правцу севера. Највши врх Малог крша је Гавран (929 м). Мали крш је дугачак 5 км и широк 2 км. Представља део развођа између Поречке реке и Пека. Изграђен је од кречњака и добро је пошумљен.
DSCF3591

Мали крш у измаглици

Дели Јован је планина на истоку од Стола. Планина се углавном протеже правцем север-југ. Припада планинама карпатско-балканског планинског система. Планина је дугачка око 19 километара. Највиши врх ове планине је Црни врх (1.141 метар).
DSCF3322

Поглед са Стола на гребен Дели Јована

То је био наш задатак. Већина од осам планинара из Јагодине и Крагујевца, дана, 29. и 30. марта 2014. године, први пут се пење на највиши врх Стола и Великог Крша изнад Бора.Из Бора смо, пратећи путоказе у правцу севера, прошли кроз село Кривељ. Претходно смо на периферији града обишли површински коп рудника бакра.
DSCF3131

Напуштени површински коп руде бакра на ивици града

На око 10 км од Кривеља скренули смо десно на пут за Бучје. Од Бучја даље на север зауставили смо се у месту Цепе на надморској висини од око 730 метара. Од раскрснице у том месту погледом у лево свом својом дужином у очи пада Велики крш.
DSCF3164

Велики крш са превоја Цепе

Ми смо обележеним макадамским путем пошли десно и пешице за око 45 минута прешли преко вртача испод виса Прита Руђина (930 мнв) и стигли до планинарског дома Планинарско – смучарског друштва „Црни врх“ Бор, у самом подножју Стола на 850 мнв. 
DSCF3168
DSCF3157

На путу ка планинарском дому

Након кратког распремања у дому одмах смо изашли на стазу.
DSCF3202
DSCF3207

У подножју Стола

Константан оштар успон издигао нас је на прву зараван са западне стране испред врха Стола од око 1123 мнв. Сунчано и топло време у подножју. Горе на заравни и на врху јачи удари ветра.
DSCF3301

Детаљ са заравни под врхом Стола.

Пружају се прелепи погледи ка Великом (1148 мнв) и Малом кршу (929 мнв). Ка издвојеним крашким стенама у долини реке Љубове: Мали Крш (644 мнв), Мали Визак (897 мнв), Визак (1016 мнв).
DSCF3308

Поглед са заравни под врхом Стола. На хоризонту Мали крш. У средњем плану Визак.

На истоку издужио се Дели Јован правцем север-југ, са Црним врхом од 1137 мнв. У долини између Стола и Дели Јована у пролећном зеленилу разбацана села.
DSCF3341

На Столу (Борском)

Доле на југоистоку доминирају груписане куће села Лука. Изукрштали се путеви. Са Стола настављамо благим спустом низ Голи крш у правцу југа.
DSCF3358

Гребен Голог крша

DSCF3380

Спуст у долину

Па онда у долину испод планинарског дома. Пресецамо долину и хватамо вис ка Прита Руђини. Па опет у долину до планинарског дома, где нас чека заслужени одмор. 
DSCF3499

Нови дан, следи поход на Велики крш

Следећег јутра натраг до места Цепе. Па покрет у правцу Великог крша. Оштар успон уз ливаде и шумски појас, до самог гребена овог предивног крашког планинског масива, не без разлога названог српским Алпима.
DSCF3529

У подножју Великог крша

DSCF3537

Успон

То се не да описати. Тешко, али најближе ће дочарати саме фотографије. Са Гребена Великог крша пружа се поглед на Стол, на Дели Јован. Опет на долину реке Љубове и издвојене крашке масиве.
DSCF3564

На Великом кршу

DSCF3612

На великом кршу

Ка истоку пружа се поглед ка Кучајским планинама. Ка североистоку пружа се долина која води за Мајданпек. На југоистоку у измаглици запажа се Ртањ. На југу у диму град Бор, са упадљивим димњацима РТБ „Бор“, површинским коповима и језером…

Изненађени и дотакнути лепотом природе овог краја, сигурни смо:
Ето нас опет тамо!!!
Текст и фото: Жарко Продановић
Advertisements
Категорије:Извештај са акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: