Почетак > Извештај са акције > #PlaninskePrice: МАГЛЕ ЖЕЉИНА

#PlaninskePrice: МАГЛЕ ЖЕЉИНА


Жељин је планина у централној Србији. Издиже се са западне стране Жупе александровачке, штитећи од ветрова и других временских непогода читаво жупско виногорје. Водом је једна од најбогатијих планина у Србији. Представља изузетан доживљај за планинаре. 

На западу је омеђена реком Ибар. На северу се, стазом изнад села Буковик, преко виса Пребиловац (1418 мнв) и седла Металица веже са Равном Планином (Црни врх – 1542 мнв) а преко ње и са планином Гоч (Љуктен – 1216 мнв) и Студеном планином (Кавгалија – 1355 мнв). Од ових планина на северу је са седла Металица у правцу запада дели долина Предолске реке, а затим и долина Гокчанице, која се изнад варошице Ушће улива у Ибар. Од Металице у правцу истока одсечена је долином Поломске реке, а потом долином Расине.

Иако спада у групу Копаоничких планина, са Копаоником се са њене јужне стране веже на превоју Караула (1113 мнв). Од Копаоника је са Карауле у правцу југозапада дели долина Плочанске, а затим, у правцу запада, долина Јошаничке реке, која се у месту Биљановац улива у Ибар. На југоисточној и источној страни ивичи је долина Козничке реке, која се испод средњевековног града Козник улива у Расину.

Од Александровца долином Расине а потом Козничке реке, преко превоја Караула, па долином Плочанске реке, кроз места Плоче, Рокци и Јелакци, потом долином Јошаничке реке, води асфлатни пут кроз Јошаничку бању, све до раскрснице у Биљановцу у долини Ибра.

Највиши врх Жељина је Рогавска чука (1785 м). На око петсто метара јужно од Рогавске чуке издиже се Плочка чука, на висину од 1779 метара.

Сама планина је релативно приступачна и може се освојити из више праваца. Најчешћи правци су из Митровог поља преко Врање стене, са превоја Караула, као и из места Рокци и Јелакци.

Дана 06. Априла 2014. године тридесет планинара планинарских друштава „Гора“ и „Жежељ“ из Крагујевца, определило се да највише врхове Жељина испење са превоја Караула. У групи доста младих људи. И овог пута са намa је био Италијан на привременом раду у Крагујевцу, Alberto. Из Крагујевца смо се раним јутром преко Груже спустили у долину Западне Мораве. Прошли смо кроз Врњачку Бању и наставили путем преко Гоча, поред Дечијег опоравилишта у месту Станишинци и у Митровом пољу спустили у долину реке Ресаве. Долином Ресаве смо дошли испод зидина средењевековног града Козник, одакле смо путем уз ток Козничке реке избили на превој Караула, место нашег изласка на стазу.

Слика

На Караули (1113 мнв)

Од Каралуле (1113 мнв) до Шумарске куће у подножју највиших врхова Жељина (1330 мнв), прошли смо стазом преко висова Плековиште (1176 мнв), Орловац (1219 мнв), Стражиште (1272 мнв), а на крају косом Маревац.

Плековиштем ка Шумарској кући

DSCF3749

Пред Шумарском кућом (1330 мнв)

DSCF3746

Уређен простор испред чесме и Шумарске куће

Од Шумарске куће стаза нас оштрим успоном води кроз осакаћену столетну букову шуму. Стазу су обележили припадници полиције неуобичајеним троугловима, стрелицама и називима плаво-беле боје. На крају избијамо на пространу травнату површину.
DSCF3759

Кратак предах равним делом стазе при успону на Жељин.

DSCF3770

Завршница успона на највиши врх Жељина

Запажамо и већа поља под боровницом. Брисаним простором кроз густу маглу пратимо уску стазу у трави утабаној корацима неких наших претходника. 
Брисани простор у подножју Рогавске и Плочке чуке.

Брисани простор у подножју Рогавске и Плочке чуке.

И избијамо на највиши врх Жељина, Рогавску чуку (1785 мнв). Горе нас уз густу маглу дочекује јак ледени ветар. Добро је, нема најављене кише. На врху правимо краћи одмор, помало разочарани због уксраћених погледа у даљину.
DSCF3802

На највишем врху Жељина – Рогавској чуки (1785 мнв)

DSCF3791

Пирамида на Рогавској чуки.

Али, гле чуда јак ледени ветар на тренутак разгрну белу завесу и испред нас у правцу севера, североистока и северозапада се указаше врхови Гоча, Равне и Студене планине. На западу открише се стрме ибарске стране ка Чемерну и Радочелу. На југу преко Плочке чуке врхови Копаоника. Али, тај исти ветар уз долину са истока брзо навлачи нове магле.
DSCF3836

Ветар разгони маглу. Указују се на северу висови Гоча и Равне и Студене Планине.

DSCF3855

Поглед на исток, где се разазнају врхови Чемерна и Радочела.

DSCF3862

Поглед преко Плочке чуке на врхове Копаоника

DSCF3822

Магла се на тренутак повукла са врха Жељина. Планинари остају на врху гледећи ка отвореном хоризонту.

Обилазимо и Плочку чуку (1779 мнв), са које се спуштамо стазом којом смо и дошли.
На Плочкој чуки (1779 мнв)

На Плочкој чуки (1779 мнв)

У увалама под врховима Жељина, на малим површима још увек има снега.

У увалама под врховима Жељина на малим површима још увек има снега.

Краћи одмор у силаску

Краћи одмор у силаску

Стаза, дужине 22 км, са укупним успоном и спустом од око 1100 метара пређена је за непуних осам сати.

У ресторану крај рибњака „Salus“ у селу Плеш, на обали Расине, уз ватру из камина, чекало нас је освежење и укусна свежа пастрмка, спремљена на роштиљу.

Детаљ испред рибњака и ресторана "Salus" у селу Плеш

Детаљ испред рибњака и ресторана „Salus“ у селу Плеш

Текст и фото: Жарко Продановић
Advertisements
Категорије:Извештај са акције
  1. 10. априла 2014. у 13:56

    Жаки, постављаш нам стандарде. Поучни текстови и одличне фотографије! Свака част!

  2. kragujevacc
    10. априла 2014. у 15:37

    Poštovani, zamoliću Vas da informacije o akcijama „Gore“ ubuduće šaljete na emal vesti@kragujevac.co.rs Srdačan pozdrav.

  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: