И поред великог броја акција уништавања легала губара које организује ЈП Србијашуме – Шумско газдинство Крагујевац, ова опасна штеточина и даље прети да уништи огромне шумске површине.

Image

    Ларва губара – гусеница, поред тога што једе свеже листове многих лишћарских врста, неретко напада и неке делове зимзеленог дрвећа. Хране се и листовима шумског жбуња, шибља и корова, лишћем свих воћака, као и зеленом масом многих пољопривредних култура.

     Из неопходности да се овој штеточини „стане на пут“, позивамо све планинаре и друге љубитеље природе да се у суботу 15. марта придруже још једној племенитој акцији сузбијања губара на Бешњаји. Окупљање учесника је планирано у 07:30 испред просторија ШГ Крагујевац у Косовској улици бр.3 (преко пута Политехничке школе). Акција би трајала до 13h. Потребно је понети нож или неки други оштар предмет помоћу кога би се састругала легла губара.

     Организатори (ЈП Србијашуме – ШГ Крагујевац) и за ову прилику обезбеђују превоз и ужину!

      Организатор акције испред ПЕК Гора је Светлана Плавшић. Сви који желе да помогну нашим шумама да „добију битку“ против губара, треба у што скоријем року да се јаве на тел.бр. 0637414826.

     За добробит наших шума, придружите се нашој акцији!

     Светлана Плавшић