Губар (лат. Lymantria dispar) је највећа штеточина лишћарских шума и воћњака, која се јавља периодично на неких пет-шест година у великом броју (пренамножење губара) када изазива голобрсте на стотинама и хиљадама хектара шумских површина и милионима воћних стабала.

     Губар је штеточина, чије су гусенице могу хранити лишћем преко 100 врста биљака, али у појединим подручјима свог распрострањења он преферира одређене биљне врсте. У континенталном делу то су, пре свега, храстови, затим граб, буква, брестови и друго, а од воћака јабуке и шљиве. Губар, у недостатку хране, може обрстити и четинаре (смрчу, јелу и борове).

   Најједноставнији начин за уништавање губара је механичким путем и то када се он налази у стадијуму јајета. Легла губара садрже између 200 и 1200 јаја и лако се уочавају на стаблима. 

Image

       Сузбијање губара у стадијуму јајета спроводи се механичким путем – које подразумева скидање (стругање) губаревих легала заједно са делом мртве коре оштрим предметом, сакупљање у посуде и спаљивање на за то одређеним местима.

     ПЕК Гора ће 01.марта 2014. у сарадњи са ЈП Србијашуме – Шумским газдинством Крагујевац, организовати акцију уништавања легала губара на подручју Бешњаје. 

     Позивамо све који су заинтересовани и који желе да учествују у овој акцији, да се јаве на телефон бр. 0637414826

     Окупљање заинтересованих је предвиђено у 07:30 испред просторија ШГ Крагујевац у Косовској улици бр.3 (преко пута Политехничке школе). Акција би трајала до 13h. Потребно је понети некакав оштри предмет (нпр. нож) помоћу кога би се састругала легла губара.

Светлана Плавшић