Почетак > Екологија > Уништавање легала губара

Уништавање легала губара


     Губар (лат. Lymantria dispar) је највећа штеточина лишћарских шума и воћњака, која се јавља периодично на неких пет-шест година у великом броју (пренамножење губара) када изазива голобрсте на стотинама и хиљадама хектара шумских површина и милионима воћних стабала.

     Губар је штеточина, чије су гусенице могу хранити лишћем преко 100 врста биљака, али у појединим подручјима свог распрострањења он преферира одређене биљне врсте. У континенталном делу то су, пре свега, храстови, затим граб, буква, брестови и друго, а од воћака јабуке и шљиве. Губар, у недостатку хране, може обрстити и четинаре (смрчу, јелу и борове).

   Најједноставнији начин за уништавање губара је механичким путем и то када се он налази у стадијуму јајета. Легла губара садрже између 200 и 1200 јаја и лако се уочавају на стаблима. 

Image

       Сузбијање губара у стадијуму јајета спроводи се механичким путем – које подразумева скидање (стругање) губаревих легала заједно са делом мртве коре оштрим предметом, сакупљање у посуде и спаљивање на за то одређеним местима.

     ПЕК Гора ће 01.марта 2014. у сарадњи са ЈП Србијашуме – Шумским газдинством Крагујевац, организовати акцију уништавања легала губара на подручју Бешњаје. 

     Позивамо све који су заинтересовани и који желе да учествују у овој акцији, да се јаве на телефон бр. 0637414826

     Окупљање заинтересованих је предвиђено у 07:30 испред просторија ШГ Крагујевац у Косовској улици бр.3 (преко пута Политехничке школе). Акција би трајала до 13h. Потребно је понети некакав оштри предмет (нпр. нож) помоћу кога би се састругала легла губара.

Светлана Плавшић

Advertisements
Категорије:Екологија
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: