Почетак > Најава акције > Планине Северног Косова– Поход на Берим (1731 мнв), 13.-15.12.2013. године

Планине Северног Косова– Поход на Берим (1731 мнв), 13.-15.12.2013. године


Поводом 11. децембра, светског дана планина, који је 2003. године прогласила скуштина УН, а у оквиру пројекта  „OUTDOOR IN“ – Развој туризма у општини Зубин Поток, Планинарски клубБерим и невладина организација „InTER“ – Институт за територијални економски развој, заједнички организују једнодневни планинарски поход на планину Мокру Гору.


Планина Мокра Гора се налази на југозападу Србије, између реке Ибра и Белог Дрима и захвата огорман простор на тромеђи општина Исток, Тутин и Зубин Поток, а највећим делом припада Зубином Потоку. Назив Мокра носи с` правом, јер је њена широка и пространа висораван препуна малих језера и мочвара. Уз саму планину се пружа и језеро Газиводе, које је настало преграђивањем реке Ибар. Због изузетне флоре и фауне, природе и природних потенцијала, Јован Цвијић је Мокру Гору назвао „Лепотицом Балкана“, јер само још на овој планини опстају молика (петоиглични бор), ретке врсте дивљих свиња, медведи, срндаћи.
Планином доминирају природно језеро, извор, Савине воде, врхови: Берим (1731м), Радопоље (1751 м) на подручју општине Зубин Поток, док су највиши врхови овог масива Жљеб (2532 м), Поглед (2155 м), те Белег (2151 м), преко ког се пружа граница са Црном Гором.

Поглед на Берим са наше стазе при успону (Фото: Жарко Продановић)

Поглед на Берим са наше стазе при успону (Фото: Жарко Продановић)

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац је од стране Планинарског клуба „Берим“ и невладине организације „InTER“ позван да се прикључи наведеној планинарској акцији.
Планинарски поход на Мокру Гору ће бити одржан 14. децембра 2013. године, а за госте учеснике на овој акцији организатори су обезбедили два ноћења са доручком. По завршеној акцији организатори су у једном од реномираних ресторана у Зубином Потоку обезбедили ручак (прослава акције).
Информације везане за врсту и цену превоза ће бити познате након одржаног састанка у Клубу и након коначне листе планинара који ће ићи на ову акцију.

–       Полазак у петак, 13. децембра, 2013. године у 17:00 сати, испред „Крста“ у центру града.

–       Планирана траса пута је: Крагујевац – Краљево – Рашка – Нови Пазар – Рибариће – Зубин Поток.

–       Повратак из Зубиног Потока је планиран дана 15. децембра 2013. године у 19:00 сати, истом трасом супротног смера, до Крагујевца.

По доласку у Зубин Поток у организацији домаћина следи смештај у хотелу „Александрија“ и слободне активности. Наредног дана у 07.30 сати, након доручка у хотелу, организатор је обезбедио превоз од Зубиног потока до села Велика Калудра, изнад ког се излази на стазу и креће у поход на Берим.
ХМЗРС за подручје општине Зубин Поток, за дан 14. и 15.12.2013. године, предвиђа лепо сунчано време, без падавина, са минималном јутарњом температуром од -4 и максималном дневном температуром од + 6 степени целзијусових.
На Мокрој Гори је пао јачи снег, има и сметова, а стаза при успону и силаску води стрмим странама, па је неопходно  да су сви учесници кондиционо спремни за такве услове, са добром планинарском обућом, која ће омогућити безбедан успон и силазак. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезни су кишна кабаница и батеријске лампе. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу.
На успон се креће са косе изнад села Велика Калудра. Косом се од Велике Калудре у правцу југозапада пење до подножја једног од врхова Мокре Горе, Капака (1537 мнв). Капак се заобилази са његове северне стране, кроз столетну букову шуму, па се преко Беримских долова, кретањем у правцу северозапада хвата висина у правцу врха Радопоље (1751 мнв). Испод наведеног врха стаза води правцем североисток ка Бериму (1751 мнв). Са Берима се, при повољним временским условима пружа предиван поглед у правцу севера, на планину Рогозна са њеним Црним врхом (1479 мнв). На делове Јужног Копаоника, а при идеалним условима и Панчићевог врха (2017мнв). Ближе нама пружа се поглед на долину Ибра, а у правцу истока поглед на митровачку и звечанску котлину, као и делове планине Чичавица, лево од Косовске висоравни.
Са Берима стаза нас јачим спустом, у правцу севера, потезом званим Криви пут, води до седла званог Превија (1297 мнв), одакле у правцу истока настављамо спуст преко засеока Продановиће – с. Чечево, све до долине Чечевске реке. Пратећи ток ове реке спуштамо се до места Коваче, изнад језера Газиводе, где се завршава наша стаза.

Предео Мокре горе посматран са наше стазе у силаску (Фото: Жарко Продановић)

Предео Мокре горе посматран са наше стазе у силаску (Фото: Жарко Продановић)

Укупно ћемо прећи око 16 км са укупним успоном од 610 м и силаском од 750 м. Стазу ћемо испешачити за око 6 сати умереног хода са паузама за крећи одмор, уживање и фотографисање.
Храна за петак увече и недељу поподне је из ранца. На стази је потребно понети бар 1 литар воде за пиће и, ко то жели (обзиром да је за тај дан обезбеђен доручак и ручак), нешто од хране за ужину и освежење.

Из Ковача је организатор обезбедио превоз до Зубиног Потока, где је планирана и организована прослава акције и обезбеђен ручак.
У недељу, након доручка у хотелу, кренућемо назад у правцу Рибарића. Зависно од расположења групе могуће је да се изађе краћом стазом до брда Резалска глава (1183 мнв) одакле се пружа јединствен поглед на брану и језеро Газиводе, планину Рогозну, Копаоник.

Поглед на језеро Газиводе са Резалске главе (Фото: Жарко Продановић)

Поглед на језеро Газиводе са Резалске главе (Фото: Жарко Продановић)

Опет, зависно од жеља групе и расположивог времена, можемо обићи и манастир Црна река, до ког води асфалтни пут и који се налази на око три километра од Рибарића.

Манастир Црна река (фото: Жарко Продановић)

Манастир Црна река (фото: Жарко Продановић)

Првенство пријаве за акцију имају чланови клуба и чланови ПСС са плаћеном чланарином за 2013. годину. Остали, ако буде било слободних места, плаћају додатних 100 динара на име клуба за организацију акције.
Сви учесници акције са собом обавезно треба да имају важећа лична документа, оверену здравствену књижицу и чланску књижицу ПСС.
Учесници акције учествују на акцији на сопствену одговорност.
Пријавa за акцију на састанку клуба, среда 11.12.2013. године, од 18:00 сати,у учионици ОШ “Станислав Сремчевић”.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић. (064/6846879)

Advertisements
Категорије:Најава акције
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: