У недељу, 17. новембра, одржаће се акција на прелепим гребенима Троглава.

Планина Троглав, код Богутовачке бање, пружа велика задовољства у истраживању нових стаза и гребена са којих се пружају незаборавни видици. Безбројне могућности успона, шетње дугачким венцем гребена и силаска низ бројне косе које се спуштају са венца ка Толишници, Лопатници, Богутовачкој бањи и Магличу, чине ову планину веома атрактивном међу планинарима и истраживачима природних лепота.

На успон крећемо испред моста који са десне прелази на леву обалу реке Толишнице непосредно испред истоименог села на падинама суседног Чемерника. Пењемо живописни гребен уз Мрку стену (796м) и Кулај (1026м).

Са успона уз гребен Кулаја
Са успона уз гребен Кулаја

Са Кулаја седлом прелазимо на Велику раван (1118м) и пространим ливадама лагано силазимо на Околац (1023м), а онда се гребеном преко Клика (1114м) пењемо на јужни врх Троглава (1174м), одакле је фантастичан видиковац ка Столовима.

Панорама Столова са јужног врха Троглава
Панорама Столова са јужног врха Троглава

Са јужног врха седлом прелазимо на средњи, највиши врх Троглава – Ком (1178м), а одатле, пратећи линију гребена идемо и на северни врх Троглава (1147м). Одатле се спуштамо Котлинском косом ка Лопатници испред стена Жутог крша, где ће нас чекати превозно средство.

Укупно ћемо прећи око 14 км са укупним успоном од 750 м и силаском од 1080 м. Ову стазу ћемо прећи за 8 сати умереног хода са честим паузама за уживање и фотографисање.

При успону и силаску ићи ћемо стрмим гребенима обраслим травом која може бити клизава, па је неопходно да сви учесници имају добру планинарску обућу која ће омогућити безбедан успон и силазак. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезни су кишна кабаница и батеријске лампе. Штапови за ходање могу бити од драгоцене помоћи при успону и силаску стрмим косама.

Храна и вода из ранца. На стази нема извора питке воде, па је потребно понети бар 1 литар воде за пиће.

На акцију се креће од Крста у центру града у 6:00. Аутобус нас превози преко Краљева и Богутовачке бање до полазне тачке у Толишници, а чека нас у Лопатници, са супротне стране планине. Ако све протекне по плану, повратак за Крагујевац би био најкасније у 19:00.

Цена превоза би била око 600 динара за попуњен аутобус од 20 места. Првенство пријаве за акцију имају чланови клуба и чланови ПСС са плаћеном чланарином за 2013. годину. Остали, ако буде било слободних места, плаћају додатних 100 динара на име клуба за организацију акције.

Сви учесници акције са собом обавезно треба да имају важећа лична документа, оверену здравствену књижицу и чланску књижицу ПСС.

Учесници акције учествују на акцији на сопствену одговорност.

Пријаве за акцију на састанцима клуба, средом од 18:00 у учионици ОШ „Станислав Сремчевић“ уз обавезну аконтацију од 500 дин.

Организатор акције и водич на стази Дејан Милошевић.