Почетак > Најава акције > НП Ђердап, видиковци Мироча – Плоче, Велики Штрбац, Мали прилаз

НП Ђердап, видиковци Мироча – Плоче, Велики Штрбац, Мали прилаз


У недељу, 6. октобра 2013., одржаће се планинарска акција на планини Мироч у НП Ђердап.

Због удаљености ове дестинације, нисмо у могућности да често организујемо овакву акцију, па ево прилике да овог октобарског викенда уживамо у лепотама Ђердапске клисуре са видиковаца на падинама Мироча. План је да пењемо највиши врх планине Мироч – Велики Штрбац (768 мнв), а успут ћемо, крећући се лепим и јасно обележеним стазама НП Ђердап, посетити видиковце на Плочама и Малом прилазу, одакле су незаборавни погледи на најужи део Ђердапске клисуре – Велики казан. Са Великог Штрбца поглед се пружа у недоглед, а најимпресивнији је на ток Дунава, одмах испод стрмих литица овог врха.

Полазак из Крагујевца, са пешачке зоне испред Крста, у 5:00, због велике удаљености ове дестинације – 230 км, за шта ће нам требати око 3,5-4 сата са успутном паузом и задржавањем у виситорском центру НП „Ђердап“, где ће нам се придружити неко од ренџера Националног парка.

Око 9 сати би требали да кренемо на успон. Полазимо са паркинга поред чесме на Ђердапској магистрали, где се можемо снабдети водом. Кретаћемо се обележеним стазама Националног парка поред којих се налазе табле са уписаним врстама многобројног дрвећа које расте у парку. Прво наилазимо на видиковац Плоче са кога је најлепши и најдиректнији поглед на најужи део Ђердапске клисуре. Са Плоча се пењемо на Велики Штрбац пролазећи поред дома НП „Ђердап“, где је још једна чесма са водом. Завршни успон ка Великом Штрбцу води кроз нетакнуту букову шуму. По изласку на гребен очекују нас прелепи видици на ток Дунава и околне планине. Силазак је другом страном Великог Штрбца ка још једном атрактивном видиковцу – Мали прилаз, који ће бити круна ове акције, јер се са њега пружа можда најлепши поглед на масив Мироча и Ђердапску клисуру. Силазимо шумским путем преко стена до нашег возила, на исто место одакле смо и пошли.

Дужина ове стазе је 15 км, са укупним успоном од 950 м и планирано је да је пређемо за око 7 сати, тако да би код возила стигли негде око 16-17 часова.

Уколико постоји интересовање, могуће је организовати посету археолошком налазишту Лепенски вир (улазница за групну посету је 300 дин.) или свратити у неки од локалних ресторана на рибљу чорбу.

Планирани повратак би био око 19 часова, тако да би у Крагујевац стигли до 24 часа.

Оријентациона цена овог излета је 1500 динара у шта је урачуната цена превоза, улазница за Национални парк Ђердап (120 дин) и организациони трошкови.

Планинарска опрема треба да буде примерена временским условима и условима на терену. Штапови за ходање и заштита од кише се препоручују. Храна и вода из ранца. Понети лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2013. годину.

Планинари, учесници ове акције, су дужни да са собом понесу планинарску књижицу и ставе на увид организатору акције. Приликом пријаве на акцију обавезно уписати и број планинарске књижице. Планинари који немају плаћену чланарину и оверену маркицу ПСС за 2013. плаћају додатних 100 динара клубу.

Учесници акције учествују на акцији на сопствену одговорност.

Пријаве за акцију најкасније до среде 2. октобра, на састанку клуба.

Организатор акције: Дејан Милошевић 064 2415412

Advertisements
Категорије:Најава акције
  1. rade
    10. октобра 2013. у 18:48

    Akcija je veoma detaljno isplanirana i uspesno realizovana, zahvaljujuci pre svega vodicu Dejanu Milosevicu.Sve pohvale nasem Dejanu! Uzivali smo u prelepim jesenjim pejzazima planine Miroc i recnog gorostasa Dunava.Ponasanje jednog naseg planinara pokvarilo je na kraju ovu prelepu akciju sto ubuduce nesmemo dozvoliti nikome jer klub ne zavisi ni od jednog pojedinca.

  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: